πίτα

Φαβόπιτα: Η λαχταριστή πηλιορείτικη πίτα που γίνεται χωρίς φύλλο

Οι πίτες είναι το πιο ονειρεμένο παραδοσιακό πιάτο της χώρας μας.

Θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε κάθε μέρα ένα κομμάτι από μια διαφορετική πίτα, με λαχταριστή γέμιση και εκλεκτά υλικά.

Ψάχνοντας για την ιδανική συνταγή, πέσαμε πάνω σε ένα post της Ελένης Ψυχούλη στο Instagram.

Η γνωστή σεφ μοιράστηκε μια συνταγή της Πηλιορίτισσας γιαγιάς της για φαβόπιτα ή κουκιόπιτα. Πρόκειται για μια ανοιχτή πίτα που γίνεται με οποιαδήποτε φάβα ή οποιοδήποτε όσπριο.

Είναι χωρίς φύλλο, ενώ γίνεται πανεύκολα και γρήγορα με πολύ απλά υλικά.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • Φάβα
  • Πιπεριές πολύχρωμες
  • Σκόρδο
  • Κρεμμύδι
  • Ρίγανη
  • Μαϊντανός
  • Ντομάτα σε φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε με αλατοπίπερο τη φάβα, μέχρι να λιώσει, να ρουφήξει τα ζουμιά της και να γίνει κρέμα.
  • Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε τις πιπεριές, λίγο σκόρδο και κρεμμύδι.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τη φάβα. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και μαϊντανό.
  • Καλύπτουμε με φέτες ντομάτα, αλάτι και ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στους 180C για 30 με 40 λεπτά.

Έτοιμη η πίτα! Κόβουμε και απολαμβάνουμε ένα ζεστό κομμάτι.

Καλή όρεξη!