Εύκολη συνταγή για αφράτο ραβανί -Δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!
BOVARY ⸻ 12 SEP 2022
Το ραβανί είναι ίσως ο βασιλιάς της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, και δικαίως.
Από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά γλυκά, το ραβανί συνδυάζει την ακαταμάχητη γεύση των σιροπιαστών, διατηρώντας όμως και τις ισορροπίες με την ανάλαφρη υφή του χωρίς να είναι λιγωτικό.
Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που αφυπνεί αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία και τα κεράσματα στο σπίτι της γιαγιάς, και όσο και αν μεγαλώσουμε δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα κομμάτι λαχταριστό ραβανί με μια μπάλα παγωτό.
Εμείς βρήκαμε στην ιστοσελίδα Big Mama Cooks την πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για αφράτο ραβανί που μπορείτε να φανταστείτε.
Υλικά
Για το ραβανί
- 6 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα και το χυμό
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μόλις ψηθεί το ραβανί
- 1 κούπα γάλα φρέσκο
Για το σιρόπι:
- 2½ κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κ.σ. βιτάμ
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη, έτσι ώστε να κρυώσει μέχρι να γίνει το ραβανί.
Για το ραβανί:
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 25x30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί το ραβανί, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε πάνω του το γάλα, που είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αμέσως μετά περιχύνουμε πάνω του και το κρύο σιρόπι.