Εργολάβοι με τρία υλικά -Πανεύκολοι και μυρωδάτοι, τραγανοί έξω και μαλακοί μέσα
Ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά είναι οι τραγανοί εργολάβοι.
Το μυστικό για να είναι νόστιμοι οι εργολάβοι είναι να μην τους αφήσουμε να μην παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν εσωτερικά, όπως αναφέρει το www.sintayes.gr.
Οι εργολάβοι πρέπει εξωτερικά να κάνουν μια κρούστα, αλλά μέσα να παραμένουν μαλακοί. Συνήθως 20 λεπτά ψήσιμο είναι υπεραρκετά, όμως, εξαρτάται και από το φούρνο μας. Αν είναι πολύ ισχυρός, βγάζουμε τους εργολάβους στα 15 λεπτά. Άλλωστε, πάντα τα μπισκότα συνεχίζουν να ψήνονται για 2-3 λεπτά, αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς η λαμαρίνα συγκρατεί τη θερμότητα.
Στο ίδιο site βρήκαμε και μια απίθανη συνταγή για εργαλάβους με τρία υλικά!
Υλικά συνταγής για εργολάβους με τρία υλικά:
320 γρ. αμύγδαλα λευκά + φιλέ αμυγδάλου ή ολόκληρα αμύγδαλα για την επιφάνεια
600 γρ. ζάχαρη άχνη
5 αυγών τα ασπράδια (75 γρ. από 2 μέτρια αυγά + 140 γρ. από 3 μεγάλα αυγά)
Εκτέλεση συνταγής
Αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα 320 γρ. αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και τα 75 γρ. από τα 2 μέτρια αυγά, έως ότου γίνουν μία ομοιογενής σχετικά πηχτή αμυγδαλόπαστα. Τα αλέθουμε αρκετή ώρα. Αρχικά θα γίνουν σκόνη τα αμύγδαλα και έπειτα θα ενωθούν με το ασπράδι και την άχνη και θα γίνει μια σφιχτή μάζα, την οποία μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
Ξεκινάμε να τη χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα και παράλληλα ρίχνουμε σταδιακά το υπόλοιπο ασπράδι, 140 γρ. από τα 3 μεγάλα αυγά της συνταγής. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια απαλή, αφράτη κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλό στόμιο διαμέτρου 6-8 εκ. Με το κορνέ σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ή σε επιφάνεια σιλικόνης μικρούς στρογγυλούς δίσκους, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους διότι θα απλώσουν στο ψήσιμο και θα φουσκώσουν. (Αν πρόκειται να τους κολλήσετε “σάντουιτς” με μαρμελάδα τότε θα τοποθετήσετε στο κέντρο των μισών δίσκων από ένα ολόκληρο αμύγδαλο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λ περίπου ή έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Ο ακριβής χρόνος παράδοσης εξαρτάται απόλυτα από το πάχος της ζύμης. Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε τους εργολάβους ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγη μαρμελάδα.
Εναλλακτικά, χωρίς μαρμελάδα, τους δίνετε μακρόστενο σχήμα, τους πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου και συνεχίζετε την ως άνω διαδικασία ψησίματος.