Δροσερή μαρμελάδα δαμάσκηνο
Τα καλοκαιρινά φρούτα γίνονται υπέροχες μαρμελάδες και τις απολαμβάνουμε με ζεστό ψωμί τα αυγουστιάτικα πρωινά μας.
Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και τα περισσότερα είναι δροσερά και νόστιμα. Με μια γευστική μαρμελάδα κλείνουμε όλα τα αρώματα του καλοκαιριού μέσα σε ένα βάζο και μπορούμε να την απολαύσουμε πάνω σε ψωμί, σε τάρτες, ακόμα και πάνω σε γιαούρτι για να σερβίρουμε ένα δροσερό επιδόρπιο. Επιπλέον, η μαρμελάδα συνδυάζεται μοναδικά με γραβιέρα, αλλά και πιο αλμυρά τυριά.
Ο Γιώργος Τσούλης έχει συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο με καστανή ζάχαρη, η οποία θα σου πάρει μόλις 15 λεπτά για να την προετοιμάσεις.
Υλικά
1 κιλό δαμάσκηνα
600 γρ. καστανή ζάχαρη
100 ml νερό
10 κουκούτσια από δαμάσκηνα
2 αποστειρωμένα βάζα
Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κρατάμε στην άκρη 10 από αυτά.
Μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι τα κουκούτσια μαζί με το νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το νερό στην άκρη.
Αμέσως μετά, σε ένα μπολ προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε τα δαμάσκηνα να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ μαζί με το νερό από τα κουκούτσια που αφήσαμε στην άκρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο αφού πάρει βράδη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.
Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ.
Σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.