Μία από τις πιο ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες της Αθήνας: Ένα δείπνο υψηλών γεύσεων στο Soil
Στο Νο5 της οδού Φερεκύδου, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, η πράσινη πόρτα ενός πανέμορφου νεοκλασσικού κτιρίου που χτίστηκε το 1925, οδηγεί στην καρδιά του Soil.
Ένας μακρύς διάδρομος ανοίγεται μπροστά στα μάτια σας και στα αριστερά, μέσα στην κουζίνα, ο σεφ Τάσος Μαντής και οι άνθρωποί του εργάζονται σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Στα δεξιά, μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο, ένα λίγα βήματα μακριά ο μοσχοβολιστός εξωτερικός χώρος συμπληρώνει την εικόνα του εστιατορίου. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα δένδρα της αυλής, ενώ οι μυρωδιές από τα μικρά παρτέρια κατακλύζουν τον χώρο. Η ιδέα άλλωστε του κήπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Soil.
Σε κάθε τραπέζι υπάρχει ένα μικρό μπουκετάκι, ένα μικρό καλωσόρισμα, μία αφετηρία για τη γαστρονομική εμπειρία που ξεκινά. Το μενού αποτελείται από 17 στάδια-πιάτα τα οποία βασίζονται στα αγνά υλικά, την εποχικότητα και την αγάπη για τη φύση.
Εάν είστε από εκείνους που η έννοια του φαγητού αποτελεί ένα ταξίδι, μια μοναδική εμπειρία και αναζητούν το κάτι παραπάνω, ο Τάσος Μαντής και το Soil προσφέρουν μια γαστρονομική εξερεύνηση μέσω του Chef's Table. Το concept, που μπορεί να φιλοξενήσει έξι άτομα, εκτυλίσσεται σε ένα private dining area με open κουζίνα.
Ο σεφ και η ομάδα του βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες. Δημιουργούν και στήνουν τα πιάτα μπροστά στους καλεσμένους, σερβίροντάς τα και επεξηγώντας τη φιλοσοφία κάθε πιάτου. Καθένα έχει τη δική του ιστορία και ως καλεσμένοι στο τραπέζι του σεφ έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε και να μάθετε περισσότερα για την σύλληψή του.
Το μενού στο Chef's Table αποτελείται από 16 στάδια τα οποία έχουν δημιουργηθεί προσεκτικά από τον σεφ και την ομάδα του εστιατορίου προσφέροντας μία αναβαθμισμένη εμπειρία που βασίζεται στη σύνδεση με τη φύση και τις zero waste αρχές.
Ανάμεσα στα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι στρείδι me ossetra caviar, χυμό αγγούρι σε ζύμωση και άγουρο σύκο, 72 days dry aged μοσχάρι με κορόμηλο, δαμάσκηνο και κάπαρη σκόρδου, τράγο με άγριο σκόρδο, ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, wagyu με κρέμα αγκινάρα και μανιτάρι σε ζύμωση.
Έχοντας βρεθεί πριν μερικούς μήνες στο Soil και απολαμβάνοντας το μενού του, αυτό που θυμάμαι είναι χαμογελαστούς ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να σου γνωρίσουν τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Τα πιάτα είναι όπως τα φαντάζεστε σε ένα εστιατόριο Μισελέν, μικρά έργα Τέχνης. Δεν είναι εύκολο να περιγραφεί η νοστιμιά που μπορεί να βγάζουν δυο-τρεις μπουκιές φαγητού και πώς αυτές σε αγγίζουν σαν χάδι και σε κάνουν να χαμογελάς, χωρίς καμία υπερβολή.
Μια ματιά σε ορισμένα από τα πιάτα που είχα δοκιμάσει