Cheesecake με σύκα και ανθότυρο του Στέλιου Παρλιάρου: Η ελληνική παραλλαγή του κλασικού γλυκού αξίζει την προσοχή σου
Το καλοκαίρι θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά και ελαφριά, λόγω της ζέστης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην κάνουμε μια «αμαρτία» και να φάμε ένα λαχταριστό γλυκάκι.
Αν το γλυκό είναι δροσερό και καλοκαιρινό, τότε η παρασπονδία συγχωρείται (τι, όχι;).
Έτσι, ψάχνοντας για το ιδανικό γλυκό, βρήκαμε την απίθανη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για ένα διαφορετικό cheesecake.
Πρόκειται για μια ελληνική παραλλαγή του αγαπημένου μας γλυκού με ξερά σύκα, ανθότυρο και παξιμάδια.
Είναι πρωτότυπη και θα την λατρέψεις.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα:
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
150 γρ. παξιμάδια κρίθινα σε σκόνη αλεσμένα στο μούλτι
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
30 γρ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα
1 κιλό ανθότυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά
Για τα σύκα
200 γρ. ξερά σύκα ψιλοκομμένα
200 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σύκα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό από το λεμόνι, το ξύσμα και την κανέλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το μείγμα, προσθέτουμε τα σύκα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν.
Βάση
Ανακατεύουμε τα τριμμένα παξιμάδια με το λιωμένο βούτυρο και την άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., που έχουμε πάνω σε ταψί. Το απλώνουμε και το πιέζουμε καλά, να γίνει συμπαγής βάση.
Κρέμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη άχνη πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη, προσθέτοντας και τα αυγά ένα-ένα. Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το απλώνουμε πάνω από τη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170◦C. Ψήνουμε το γλυκό για 45-50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και απλώνουμε στην επιφάνεια τα σύκα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Τη συνταγή διαβάσαμε στο steliosparliaros.gr