Blue Pine: Το εστιατόριο της Κηφισιάς που μας έμαθε τη γαλλική κουζίνα
Στον υπέροχο κήπο του «Blue Pine» στην Κηφισιά, η γαλλική κουζίνα απογειώνεται και το ταξίδι στον χρόνο αρχίζει.
Τη δεκαετία του ‘60, η Κηφισιά ήταν ακόμα ένας προορισμός διακοπών για την αστική Αθήνα. Στην περιοχή τότε υπήρχαν μόνο ξενοδοχεία, που φιλοξενούσαν τους παραθεριστές, και κάποιες παραδοσιακές ταβέρνες. Ένας bon vivant της εποχής, ο Αλέξανδρος Γλωσσώτης, που μόλις είχε επιστρέψει από τις σπουδές του στην Αμερική, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο προάστιο κι έτσι έχτισε το κτίριο, όπου στεγάζεται σήμερα το «Blue Pine», για να το χρησιμοποιήσει καταρχάς ως κατοικία.
Πεπεισμένος όμως ότι η γαλλική κουζίνα είναι αυτό που έλειπε από την πρωτεύουσα, άλλαξε γνώμη και κάπως έτσι το 1961 το «Blue Pine», που πήρε το όνομά του από το πεύκο που υπάρχει στον κήπο και το είχε φέρει ο αδερφός του από τον Καναδά, έκανε εγκαίνια.
Αυτό το υπέροχο πεύκο, που τον χειμώνα παίρνει οινοπνευματί χρώμα, έγινε το σήμα κατατεθέν της περιοχής, αφού όλοι εκεί έδιναν τα ραντεβού τους. Από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και οι φερ φορζέ πολυθρόνες του κήπου είναι οι ίδιες και έχουν τη δική τους ιστορία, όπως όλα σ' αυτό το μέρος, που μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε χρονοκάψουλα.
Η μητέρα του κυρίου Γλωσσώτη, κυρία των τιμών του Παλατιού, το 1964 παραβρέθηκε στους γάμους του Κωνσταντίνου στο Τατόι, συνοδευόμενη από τον γιο της. Εκεί, ο νεαρός Αλέξανδρος θαύμασε τις εν λόγω πολυθρόνες και αποφάσισε να τις αποκτήσει. Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες, κατάφερε να αγοράσει κάποιες από αυτές για τρεισήμισι χιλιάδες δραχμές, ένα σημαντικό ποσό για την εποχή.
Στην άλλη άκρη του κήπου βρίσκεται, ανενεργό προς το παρόν, το τελευταίο βαγόνι του «Θηρίου», του θρυλικού τρένου που έκανε το δρομολόγιο Πειραιάς-Κηφισιά, το οποίο μετέφερε τους παραθεριστές. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως prive αίθουσα για δείπνο και σίγουρα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις για το μέλλον.
Το εσωτερικό του «Blue Pine» τώρα θυμίζει αυστραικό σαλέ, με το πάντα αναμμένο τζάκι με την ξύλινη επένδυση να δημιουργεί μία γλυκιά θαλπωρή τις χειμωνιάτικες μέρες. Οι στολισμένες ροτόντες με τα λινά τραπεζομάντηλα και τις καλοσιδερωμένες πετσέτες είναι έτοιμα κάθε μέρα από τις 12:30, ενώ το επιβλητικό μπαρ ξεχωρίζει.
Το «Blue Pine» γρήγορα έγινε σημείο συνάντησης επιχειρηματιών, πολιτικών, διανοουμένων και όλης της κοσμικής Αθήνας. Ο καθένας μάλιστα από σταθερούς θαμώνες του είχε και το δικό του αγαπημένο τραπέζι, όπως ο Ωνάσης, ο Ζολώτας, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής, που έφερε και το πρώτο τηλέφωνο του μαγαζιού, προκειμένου να κάνει την προσωπική του κράτηση. Εδώ όμως γυρίστηκε η θρυλική σκηνή με το προφιτερόλ και τον Γιώργο Κωνσταντίνο από το «Χτυποκάρδια στα θρανία», αλλά και κάποιες σκηνές από την «Αλίκη στο ναυτικό».
Το 1992 ο κύριος Γλωσσώτης κάλεσε τον Σωτήρη Κώτση και την αδερφή του Ελένη να αναλάβουν την επιχείρηση, μιας και ο ίδιος δεν είχε παιδιά. Τα δυο αδέρφια είχαν εμπειρία από τη γαλλική κουζίνα- μάλιστα ο κύριος Σωτήρης είχε ανοίξει το «Abreuvoir» στο Κολωνάκι. Σήμερα, ο γιος του είναι ο σεφ του μαγαζιού.
Ο κύριος Κώτσης θεωρεί τον εαυτό του «εστιάτορα» και όχι επιχειρηματία, και δίνει σημασία στην ευγένεια και στους καλούς τρόπους. Έτσι, εδώ οι πελάτες είναι φιλοξενούμενοι και οι κανόνες καλής συμπεριφοράς διατηρούνται, χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης και όχι απόσταση, όπως λέει ο ίδιος. Σε αντίθεση με πολλά γαλλικά εστιατόρια, που δεν δέχονται επεμβάσεις στον τρόπο που σερβίρουν τα πιάτα τους, στο «Blue Pine» εσείς θα ζητήσετε πώς θέλετε το φαγητό σας. Κι αν το καλοψημένο για εσάς σημαίνει ακόμη και κάρβουνο, δεν θα σας το αρνηθούν.
Τι θα φάτε στο «Βlue Pine», το γαλλικό εστιατόριο της Κηφισιάς, που λειτουργεί από το 1961
Η φιλοσοφία του μενού, που διατηρείται αναλλοίωτο και αυτό, στηρίζεται στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα, φτιαγμένη από εκλεκτές πρώτες ύλες. Μάλιστα, ακόμη και το κρέας το προμηθεύονται από το ίδιο χασάπικο,όπως τότε, που πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς.
Αχνιστές σούπες( γαλλική κρεμμυδόσουπα, βελουτέ σούπα κίτρινης κολοκύθας με πορτοκάλι, βελουτέ σούπα κάστανο), φιλέτα και entrecote με βουτυράτες ή κρασάτες σάλτσες (cafe de Paris, Bearnaise, marchand de vin, Μαδέρα, πιπεράτη), αλλά και το Boeuf Bourguignon για τις κρύες μέρες είναι μερικά από τα πιάτα, που αξίζει να δοκιμάσετε.
Αν θέλετε να πειραματιστείτε, μπορείτε τα παραγγείλετε τα μπουτάκια βατραχιών, ή σαλιγκάρια Βουργουνδίας και να εκπλήξετε το ουρανίσκο σας. Επίσης, όπως συνέβαινε από παλιά, το ταρτάρ φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη, όπως και το ζεστό φουαγκρά, αλλά και η απολαυστική crêpe suzett. Για επιδόρπιο όμως μπορείτε να διαλέξετε κι ένα souffle au chocolat,ή το συγκλονιστικό soufflé grand marnier.
Για τους χορτοφάγους υπάρχουν σουφλέ με τυριά, πιάτα με ψαρικά ή όστρακα, όπως αχνιστά μύδια, αλλά και γαλλικές ομελέτες με κρεμμύδι, μανιτάρια και αρωματικά χόρτα.
Να ξέρετε επίσης ότι το «Blue Pine» συνεργάζεται με delivery πλατφόρμες, ενώ αν θέλετε μπορείτε να πάρετε φαγητό σε πακέτο για μια βραδιά με γαλλική αύρα στο σπίτι.
Πέρα όμως από τη γαστρονομία, που υπηρετεί σταθερά τόσες δεκαετίες, το «Βlue Pine» έχει και κοινωνικές ευαισθησίες. Γι’ αυτό συνεργάζεται με το σωματείο «Τα παιδιά της γης», προσφέροντας μία φορά την εβδομάδα γεύματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ενώ το 90% των υπολειμμάτων τροφών ανακυκλώνεται και μετατρέπονται σε κομπόστ.
Βlue Pine, Π. Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, 21 0807 7745