Παραδοσιακό ιταλικό τιραμισού

Η λαχταριστή και εύκολη συνταγή του αυθεντικού τιραμισού -Από το brand που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες

Όταν η συζήτηση έρχεται στο ιταλικό φαγητό και τα παραδοσιακά γλυκά της γειτονικής χώρας, αυτόματα μια από τις πρώτες λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι... τιραμισού!

Φρέσκο, δροσερό, με ιδιαίτερη, μεστή γεύση που σε ταξιδεύει, το τιραμισού είναι η επιτομή της ιταλικής γαστρονομίας και μετρά εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Σπάνια θα ακούσουμε ποτέ κάποιον να λέει: δε μου αρέσει το τιραμισού.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ιταλική εταιρία Galbani μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για το μεγαλύτερο σε μήκος τιραμισού στον κόσμο και ψάχνοντας στο YouTube, είδαμε δημοσιευμένη τη δική τους εκδοχή του παραδοσιακού γλυκού, με την οποία θα συμφωνούσε κάθε Ιταλίδα μαγείρισσα!

Υλικά:

  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 6 αβγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 10 ml λικέρ
  • 300 ml καφέ εσπρέσσο
  • 300 γρ, ολόκληρα μπισκότα σαβαγιάρ

Παρασκευή:

Διαχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι σε δύο ξεχωριστά μπολ.

Στο μπολ με τους κρόκους προσθέστε 70 γραμμάτια ζάχαρης. Με το μίξερ ανακατέψτε τα υλικά, ώστε να βγει ένα αφρώδες και ομοιογενές μείγμα.

Στο ίδιο μπολ, προσθέστε το μασκαρπόνε και ανακατέψτε καλά, ώστε να βγει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήστε το μείγμα στην άκρη.

Παραδοσιακό ιταλικό τιραμισού

Ύστερα, καταπιαστείτε με τα ασπράδια, τα οποία θα κάνετε μαρέγκα. Όταν θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η μαρέγκα, προσθέστε 70 γραμμάρια ζάχαρης σταδιακά, όσο συνεχίζετε να «χτυπάτε» το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέστε το μείγμα των κρόκων στη μαρέγκα, ενώνοντας τα δύο μείγματα. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύετε με κομψές κινήσεις και πάντα από κάτω προς τα πάνω, προκειμένου οι κρόκοι να διατηρήσουν την κρεμώδη τους υφή. Όταν έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, βάλτε το στο ψυγείο για μερικά λεπτά, ώστε να κρυώσει και να «δέσει».

Σε ένα ορθογώνιο μπολ ανακατέψτε το λικέρ, με τον κρύο εσπρέσο και 10 γραμμάρια ζάχαρης, όπου θα «βρέξετε» τα σαβαγιάρ.

Ήρθε η ώρα να «χτίσουμε» το τιραμισού. Σε ένα ταψί, βάλτε μια στρώση από το μείγμα σας και από πάνω τα σαβαγιάρ σας, τα οποία θα έχετε βουτήξει στον καφέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία, ώσπου να τελειώσει η κρέμα.

Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον. Πριν σερβίρετε, από πάνω προσθέστε κακάο κατά βούληση.