Λίνζε τόρτε

Linzer torte: Η αυστριακή εκδοχή της πάστα φλώρα μοσχομυρίζει βούτυρο

Αν θέλεις να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου με τον καλύτερο τρόπο, ίσως πρέπει να το κάνεις φτιάχνοντας ένα απίθανο γλυκό για να απολαμβάνεις όλη την εβδομάδα.

Ένα γλυκό είναι ιδανικό σνακ όταν έχεις τις λιγούρες σου και θέλεις κάτι να σου κόψει την πείνα. Ένα μικρό κομμάτι, συνοδευόμενο από το αγαπημένο σου ρόφημα ή και μόνο του, είναι ό,τι πρέπει.

Μιας και οι περισσότεροι αγαπάμε τις μαρμελάδες και τις τάρτες, δοκιμάσαμε τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου για «linzer torte». Στην ουσία πρόκειται για την αυστριακή πάστα φλώρα, με ζύμη από αμύγδαλο και γέμιση μαρμελάδα. Η τάρτα είναι αρκετά εύκολη και πεντανόστιμη.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

4 κρόκοι από αυγά βραστά (σφιχτά)
300 γρ. αλεύρι
300 γρ. άχνη ζάχαρη
300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
2 αυγά
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
κανέλα
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. νερό
200 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε τους βρασμένους κρόκους σε χοντρό τρίφτη ή στο μούλτι και τους ανακατεύουμε στο μίξερ μαζί με τα άλλα υλικά -εκτός από τη μαρμελάδα- μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές.

Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο.

Κόβουμε τα 2/3 της ζύμης και τα βάζουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.

Πιέζουμε τη ζύμη με το χέρι να απλώσει και να καλύψει όλο τον πάτο, σχηματίζοντας μια χοντρή ομοιόμορφη βάση.

Πάνω από αυτή απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο, αφήνοντας κενό περιφερειακά (περίπου 1 εκ.).

Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μπαστούνια. Τοποθετούμε τα μισά διαγωνίως επάνω στην επιφάνεια και κολλάμε τις άκρες τους στην περιφέρεια της βάσης.

Τοποθετούμε τα υπόλοιπα κάθετα προς τα προηγούμενα. Ψήνουμε στους 160°C για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε και κόβουμε.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το steliosparliaros.gr