Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή του φαγητού στο Γκάζι -Οι λιχουδιές από μισελενάτους σεφ και η γουρουνοπούλα σε χωνάκι
Κάθε γιορτή αφιερωμένη στο φαγητό, σαν λάτρης αυτού, αποτελεί δίκη μου γιορτή χαράς και καλοπέρασης. Έτσι τα τριήμερα του Athens Street Food Fest αποτελούν αφορμή μάζωξης με την παρέα για φαΐ και μπύρες.
Από τη μεγάλη γιορτή του φαγητού, λοιπόν, στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ δεν θα μπορούσαμε να απουσιάσουμε. Στο 7ο Athens Street Food Festival ήρθαν γεύσεις από κάθε γωνία του πλανήτη, με τον τρόπο που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί τους. Μυρωδιές και πιάτα από κουζίνες του κόσμου βρέθηκαν στη σειρά σε μίνι κουζίνες που προετοίμασαν μεγάλα πιάτα.
Μάλιστα, υπήρξαν συνδυασμοί που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Athens Street Food festival, όπως το Lemongrass γαλακτομπούρεκο από τo Ortsag και τον σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη, έναν από τους πιο ταλαντούχους της νέας γενιάς της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Ο κ. Τσιοτίνης δεν είναι, όμως, ο μόνος καταξιωμένος σεφ που συμμετείχε στο Athens Street Food Festival, καθώς το παρών έδωσε και ο Γρηγόρης Κίκης, ένας από τους καλύτερους νέους σεφ του κόσμου.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά…
Τι ξεχωρίσαμε στο Athens Street Food Festival 2024
Ξεκινώ με το Ortsag που κάθε φορά αποδεικνύει ότι το street food μπορεί να είναι γαστρονομική εμπειρία. Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης μαζί με τους Χρήστο Ρήγα και Κώστα Μπαρούτη περνούν σε άλλη διάσταση, μέσω της sustainable λογικής, το Athens Street Food Fest με «βρώμικες λιχουδιές» από εξαιρετικές πρώτες ύλες. Smashed μπέργκερ black angus με μαγιονέζα τηγανητού αυγού και κοτόπουλο και μπέργκερ με νιφάδες καλαμποκιού και πικάντικη μαγιονέζα ρόκας!
Πού: Κεραμεικού 93-95, 210 3412658
Συνέχεια με το νεοαφιχθέν μπεργκεράδικο, Hanky Panky, το οποίο άνοιξε στα τέλη Απριλίου, σε μια γωνιά των Πετραλώνων. Στο Athens Street Food Festival έρχεται με τρία μπέργκερ και ένα hot dog που λιώνουν στο στόμα. Διαστημικό smashed μπιφτέκι ενώνεται με κρέμα μετσοβόνε, πανσέτα, miso και διαλεχτά υλικά.
Πού: Δεινοχάρους 1, Ανω Πετράλωνα
Στη συνέχεια είδαμε την καντίνα της Madame Ginger -αν δεν έχετε κάνει συνταγή της πραγματικά χάνετε, που σερβίρει μανιτάρια σε τέσσερα διαφορετικά πιάτα. Το The Mushroom ήταν το νέο pop up πρότζεκτ της ομάδας της που συνεργάστηκε με το Aria Fine Catering. Ο, τι καλύτερο το the italian sub με μπιφτεκάκια μανιταριού, λιωμένη «μετσοβόνε» σος και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.
Σειρά είχε η Γουρουνοπούλα. Κρατήστε στις σημειώσεις σας το χωνάκι Pig’N’Chips με την τραγανή πετσούλα που κάνει «κρατς». Το ψαχνό λιώνει στο στόμα και ένα μόνο χωνάκι δεν είναι αρκετό.
Το γευστικό ταξίδι συνεχίστηκε με αστακό. Περιμένατε να δείτε αστακό στο Athens Street Fest; Το Libertine Drinkery, με σεφ τον Νίκο Μικρόπουλο, έστησε το δικό του pop up και θα βάζει σε brioche bun αστακό: τοσταρισμένο με βούτυρο και λεμονάτη μαγιονέζα αλλά και Summer Rolls, με jackfruit και vegan mayo με φυστικοβούτυρο και ταχίνι.
Πού: Libertine Drinkery, Λεωφ. Δεκελείας 114, Νέα Φιλαδέλφεια
Από το φεστιβάλ δεν έλειψε το λατρεμένο TukTuk. Τα λόγια περισσεύουν, καθώς αποτελεί ένας προορισμός της Αθήνας που ξέρεις ότι πάντα μα πάντα θα φας καλά. Το ίδιο έγινε και στην καντίνα του Athens Street Food Festival, το ταϊλανδέζικο τραπέζι ήταν πλούσιο με την πράσινη φωσφοριζέ πανακότα και την πιο αυθεντική εκδοχή του εθνικού πιάτου της Ταϊλάνδης, Pad Thai. Pad = Wok, Thai = Thailand, όλη η γεύση της Ταϊλάνδης, στο wok!
Πού: Βεΐκου 4, Κουκάκι
Αφήσαμε λίγο χώρο για ένα ακόμη αλμυρό, το «τυλιχτό» της Λατινικής Αμερικής. Το όνομά αυτού: ταμάλες. Πρόκειται για έναν κύλινδρο από μαλακό αλεύρι καλαμποκιού που μαγειρεύεται στον ατμό. Η γέμιση περιλαμβάνει κοτόπουλο με πιπεριά amarillo, μοσχάρι με κόκκινη σάλτσα, κανέλα και κύμινο αλλά και επιλογές με χοιρινό ή λαχανικά. Το ταμάλες σιγομαγειρεύεται μέσα σε φύλλα καλαμποκιού. Πολύ ιδιαίτερο.
Πίσω από την ιδέα του pop-up project από του «Διακοπές», το ηλιόλουστο μαγαζί του Αλίμου.
Πού: Διακοπές, Λεωφ. Ιωνίας 125, Άλιμος
Μετά από το φαγοπότι, διότι σαν το φαγητό με μια μπύρα δεν υπάρχει, ήρθε η ώρα του γλυκού.
Οι επιλογές πολλές, αλλά το παγωτό είναι… παγωτό χειροποίητο, γευστικό και κρεμώδες, δίχως να έχει κρέμα γάλακτος βούτυρο και αυγό. Το Ninolo έφερε στο Athens Street Fest το zuppa inglese, εμπνευσμένη από το παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας, με τα βουτηγμένα savoiardi σε λικέρ Alchermes.
Πού: Καψάλη 8, Κολωνάκι