Φωτογραφία: Instagram @Astérisque

Astérisque: Ένας αποκλειστικά gluten free φούρνος στο Μετς

Χωρίς γλουτένη ή αλλιώς gluten free. Δύο λέξεις που συναντώνται όλο και πιο συχνά σε προϊόντα που βλέπουμε σε αγορές τροφίμων.

Από ψωμί και μακαρόνια μέχρι κέικ και γκοφρέτες, όλο και περισσότερα προϊόντα εμφανίζονται με αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Τι είναι όμως η γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Βρίσκεται, επίσης, διασταυρώσεις αυτών των δημητριακών, όπως ένα μείγμα σιταριού και σίκαλης που ονομάζεται τριτικάλε.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη, γι’ αυτό και αποκλείουν τρόφιμα με γλουτένη, ενώ άλλοι την αποφεύγουν εξαιτίας γαστρεντορολογικών ενοχλήσεων. Όταν αγοράζουν, λοιπόν, τρόφιμα αναζητούν εκείνα που αναγράφουν gluten free. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι σημαντικό να διαβάζουν ετικέτες, όχι μόνο για την περιεκτικότητα σε γλουτένη αλλά και για τα συνολικά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, το νάτριο και τις θερμίδες από λίπη και σάκχαρα, καθώς ορισμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι άτομα με κοιλιοκάκη χρειάζεται να φροντίζουν τα τρόφιμά τους να μην έρχονται σε επαφή με άλλα που έχουν γλουτένη και φυσικά να προσέχουν τις επιφάνειες και τα σκεύη προκειμένου να μην εκτίθενται σε αυτή.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο δύσκολη, ακόμη και αγχωτική μπορεί να γίνει μια έξοδος για φαγητό ή μια καθημερινή βόλτα σε ένα φούρνο.

Astérisque: Ο φούρνος της Αθήνας με το gluten free ψωμί

Αφουγκραζόμενη την ανάγκη για gluten free ψωμί και λιχουδιές, η Αστέρω Στρατάκη εμπνεύστηκε το Astérisque.

Πάσχοντας η ίδια από κοιλιοκάκη αναγνώρισε το κενό που υπήρχε και ήρθε να το καλύψει, στήνοντας έναν gluten free φούρνο στο Μετς.

Περνώντας από την Χαρβούρη στο Μετς, οι μεγάλες τζαμαρίες αποκαλύπτουν ένα μοντέρνο σκηνικό με ψωμιά σε ράφια και λιχούδικα γλυκίσματα και αλμυρά. Τίποτα δεν μαρτυρά ότι πρόκειται για έναν αλλιώτικο φούρνο, άλλωστε η νοστιμιά δεν μετράει;

Εδώ, δουλεύουν γαλλικά, πιστοποιημένα gluten free άλευρα και χρησιμοποιούν αλεύρι από φαγόπυρο, κεχρί και ρύζι.

Τα ψωμιά είναι πολύ εύπεπτα και πρωτεινούχα, γεμάτα γεύση. Στο Astérisque θα δοκιμάσετε ψωμί με φυσικό προζύμι από φαγόπυρο και κεχρί και ψωμί με ένα σωρό σπόρους, όπως κολοκυθόσπορο και παπαρουνόσπορο.

Φυσικά, δεν λείπουν οι γλυκιές λιχουδιές, όπως banana Bread, carrot cake, cookies, λουκουμαδάκια κλασσικά αφράτα με ζάχαρη και άλλα με πραλίνα φουντουκιού. Από τις βιτρίνες του δεν λείπουν τα bagels, τα αλμυρά μάφινς, focaccia και πιροσκί, μεταξύ άλλων.

Το Astérisque ξεφουρνίζει gluten free καλούδια για όλους και αυτό είναι και η επιτυχία του, ότι αποτελεί μέρος της ζωής ανθρώπων που αναζητούν και απολαμβάνουν όλα εκείνα που δημιουργούνται με μεράκι.

Πού: Χαρβούρη 2, Μετς