Asterisque, ένας φούρνος αποκλειστικά gluten free

Astérisque: Ο νέος αποκλειστικά gluten free φούρνος της Αθήνας

Η Αστέρω Στρατάκη δημιούργησε στο Μετς τον «Astérisque», έναν αποκλειστικά gluten free φούρνο για να μπορούν όσοι έχουν δυσανεξία στη γλούτενη να απολαμβάνουν υπέροχες λιχουδιές και ζεστό ψωμί.

Η τέχνη του άρτου τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί με τους third wave φούρνους  να εκπλήσσουν με ευχάριστα τους καταναλωτές. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αλλεργία στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρόμη. Η Αστέρω, η οποία πριν από μερικά χρόνια διαγνώστηκε και η ίδια με κοιλιοκάκη, βρήκε τη λύση και έφτιαξε τον «Astérisque».

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που προκύπτει από τη δυσαπορρόφηση της γλουτένης. Αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο, τα πιο κλασικά συμπτώματα είναι η εντεροπάθεια, οι χρόνιες διάρροιες, ή η δυσκοιλιότητα και τα φουσκώματα, αλλά μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματικό.

Η Αστέρω, ζώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από την κοιλιοκάκη, κατάλαβε πως της δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητά της. Έτσι, αν και δεν είχε σχέση με την αρτοποιία, αποφάσισε να αφήσει πίσω την προηγούμενη δουλειά της -έχει τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων, εργαζόταν για χρόνια στην τράπεζα και στο τμήμα μάρκετινγκ της Harley-Davidson- και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε έναν χώρο εντελώς διαφορετικό.

Η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου Τίνα Τζόκα ανέλαβε τη διακόσμηση του μαγαζιού, που βρίσκεται σε έναν υπέροχο πεζόδρομο, συνδυάζοντας το ρουστίκ. με σύγχρονες πινελιές. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει ο πίνακας της Μαριλένας Καλαϊτζαντωνάκη, ενώ όλα τα κεραμικά φωτιστικά, που θυμίζουν και αυτά τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, φιλοτέχνησαν η Ελίνα Μαυρομμάτη και η Χλόη Σίμου.

Η Αστέρω βάφτισε τον φούρνο της «Astérisque», όχι μόνο επειδή θυμίζει το όνομά της, αλλά επηρεασμένη και από εκείνα τα προϊόντα που μέχρι τώρα έχουν έναν αστερίσκο στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους, στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους πελάτες της.

Τι θα βρείτε στον «Astérisque», τον αποκλειστικά gluten free φούρνο στο Μετς

Ο έμπειρος αρτοποιός Χάρης Παπαλίτσας ανέλαβε το εργαστήριο και έβαλε τις συνταγές του, ετοιμάζοντας ένα ψωμί, που μπορεί κανείς να καταναλώσει μέσα σε δύο μέρες. Φυσικά, δεν έχει το φούσκωμα μια τυπικής φραντζόλας, είναι όμως απολαυστικό.

Στον «Astérisque» ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημενα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Προσφέρουν λοιπόν και προζυμένια ψωμιά,  αλλά και με μαγιά, όλα τους πρωτεϊνικά. Στα ράφια του όμως, θα βρείτε επίσης μια μπαγκέτα, ένα πολύσπορο και ένα γεμιστό με αποξηραμένο σύκο, φουντούκι και πορτοκάλι .

Πέρα όμως από αρτοσκευάσματα, στον «Astérisque» μπορεί κανείς να αγοράσει  υπέροχα γλυκά και μπισκότα, που φτιάχνει ο pastry chef Μάνος Κόβρας, ο οποίος έχει δουλέψει για χρόνια στη «Σπονδή» και το «Ergon». Ο Μάνος, πριν από έναν χρόνο διαγνώστηκε επίσης με κοιλιοκάκη, οπότε δεν μπορούσε να δοκιμάσει όσα ετοίμαζε, ούτε να δουλέψει χωρίς μάσκα. Έτσι, η γνωριμία του με την Αστέρω ήταν σημαδιακή.

Δοκιμάστε από τα χέρια του cookies, όπως αυτό με την πούδρα αμυγδάλου και τη σοκολάτα γάλακτος, donuts με πραλίνα φουντουκιού, carrot cake, κανελέ, λουκουμάδες, τιραμισού και τσιζκέικ, ενώ δεν λείπουν τα αλμυρά σάντουιτς, τα bagels, και οι αλμυρές τάρτες. Σύντομα θα προστεθούν στον κατάλογο vegan επιλογές και γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Ακόμη και αν δεν ανήκετε στην κατηγορία όσων έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μία επίσκεψη στον φούρνο της Αστέρως δεν θα σας απογοητεύσει, καθώς ό,τι φτιάχνεται εδώ δεν είναι μόνο υγιεινό, αλλά και εξαιρετικά νόστιμο.

Επίσης, ο «Astérisque» εξυπηρετεί τους πελάτες του και μέσω της Wolt.

 Χαρβούρη 2, Μετς, 21 0924 1137