Φωτογραφία: shutterstock

Αρνάκι στο φούρνο με γεύση «λουκούμι» -Το απόλυτο μυστικό για να βγει ζουμερό και μαλακό

Το αρνίσιο μπούτι στον φούρνο είναι ένα κατεξοχήν φαγητό με «άρωμα» Ελλάδας και είναι το αγαπημένο κυρίως πιάτο για ένα πλούσιο οικογενειακό τραπέζι.

Πρόκειται για ένα φαγητό που ξυπνά ζεστές μνήμες από Κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια όπου όλη η οικογένεια μαζευόταν μαζί για να απολαύσει τα μαγειρικά θαύματα της γιαγιάς.

Αυτή η συνταγή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα xrysoskoufaki.gr σας αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχετε κι εσείς το αγαπημένο γιαγιαδίστικο φαγητό, διατηρώντας τις γεύσεις και τα αρώματά του ατόφια.

Υλικά

  • 2,2 kgr μπούτι αρνιού
  • 4 φρέσκα κλαδάκια ρίγανης κομμένα σε τέσσερα κομμάτια το καθένα
  • 4 μεγάλα σκελίδες σκόρδου στα 4 κομμένες
  • ½ κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή νερό
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • Ψητά λαχανικά
  • 1 κιλό πατάτες, τετραγωνισμένες
  • 2 καρότα, κομένο κατά μήκος και στα 4
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • Ελαιόλαδο
  • Μπαχαρικά της επιλογής σας
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C. Τοποθετήστε το αρνί σε ένα κατάλληλο ταψί. Κάντε 16 σχισμές σε όλο το αρνί (πάνω και κάτω) για να εισάγετε το σκόρδο και τη φρέσκια ρίγανη σε κάθε τρύπα.
  • Καλύψτε το αρνί με λίγο ελαιόλαδο, την αποξηραμένη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και στη συνέχεια τρίψτε καλά το καρυκεύματα.
  • Προσθέστε τα υγρά στο ταψί, όπως το ζωμό κοτόπουλο ή νερό, το χυμό λεμονιού και το λευκό κρασί. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να περιχύσετε το αρνί με τα υγρά που βάλατε.
  • Καλύψτε το ταψί με χαρτί ψησίματος και μετά σφραγίστε το με αλουμινόχαρτο. Αφήστε το αρνί στην άκρη για 15 λεπτά περίπου πριν το τοποθετήσετε στο φούρνο.
  • Τοποθετήστε το αρνί στο φούρνο σκεπασμένο για 4 ώρες και 30 λεπτά.
  • Μετά από 4 ώρες, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα ταψί με λαχανικά στο φούρνο, μέ ότι μπαχάρια θέλετε, για να τα ψήσετε ως συνοδευτικό. Διαφορετικά μπορείτε να φτιάξετε πιλάφι ρυζιού ή πατάτες.
  • Μετά από 4 ώρες και 30 λεπτά αφαιρέστε το αρνί από το φούρνο, περιχύσετε με τα υγρά και επιστρέψτε το στο φούρνο, αλλά αυτή τη φορά ξεσκέπαστο.
  • Αφήστε το να ψηθεί για 20-30 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια βγάλτε το από το φούρνο. Καλύψτε το χαλαρά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  • Σε αυτό το σημείο, εάν ψήνετε λαχανικά, μπορείτε να αυξήσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180-200 ° C, έτσι ώστε τα λαχανικά να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα.

Tips:

  • Aνά μία ώρα να βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι για να περιχύσετε το μπουτι του αρνιού με το υγρό που βρίσκεται μέσα στο ταψί και να το επιστρέφετε στο φούρνο σκεπασμενο κάθε φορά.
  • Πριν το σερβίρετε, ρίξτε μερικά από τα υπόλοιπα υγρά στο ταψί πάνω από το αρνί ή μπορείτε να επιλέξετε να φτιάξετε έναν ζωμό. Απολαύστε το γεύμα σας ζεστό πασπαλισμένο με χυμό λεμονιού, αν θέλετε.