Ταχινόπιτες

Αρμένικες ταχινόπιτες, το καλύτερο σνακ για το σχολείο

Η αρμένικη κουζίνα θεωρείται μία από τις παλαιότερες και πιο νόστιμες με τα πιάτα της να μοσχομυρίζουν από τα μπαχαρικά και να έχουν γεύση από Μέση Ανατολή. Από τους παραδοσιακούς ντολμάδες με αμπελόφυλλα και το χοροβάτς (κρέας ψητό στα κάρβουνα), μέχρι τις ταχινόπιτες, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα αρώματά της.

Πολλές αρμενικές γεύσεις θυμίζουν τόσο ελληνική όσο και πολίτικη κουζίνα καθώς αρκετά φαγητά είναι είτε πανομοιότυπα, είτε γίνονται από τις ίδιες πρώτες ύλες.

Οι αρμένικες ταχινόπιτες είναι έχουν αυτό που λέμε "καλές θερμίδες", μιας και το ταχίνι συγκεντρώνει στοιχεία τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά για τη διατροφή μας. Είναι πιο αρωματικές από τις απλές και περιέχουν καρύδι, για τέλεια τραγανή υφή. Αυτό το κολατσιό είναι "βόμβα" ενέργειας τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους και γίνεται το ιδανικό σνακ για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 ποτήρι αλεύρι
½ ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι ελαιόλαδο
½ ποτήρι χλιαρό νερό
42 γρ. φρέσκια μαγιά
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά

Για τη γέμιση

1 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
2 φλ. ταχίνι
½ φλ. ζάχαρη
1 γερή πρέζα γαρίφαλο
1 γερή πρέζα κανέλλα

Για το ψήσιμο

2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. νερό
μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση

Με τα δάχτυλά μας τρίβουμε τη φρέσκια μαγιά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε απαλά για 5΄.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 90΄ τουλάχιστον, αφού την καλύψουμε με μεμβράνη και μια πετσετούλα από πάνω για να κρατήσει τη θερμοκρασία της.

Ανακατεύουμε, τα καρύδια με την κανέλλα και το γαρίφαλο. Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, τη ζυμώνουμε απαλά για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε 3 ίσια μέρη.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε προσεκτικά κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Ρίχνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μπόλικο ταχίνι και το απλώνουμε, φροντίζοντας να μην πάει άκρη-άκρη στο φύλλο.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μίγμα καρυδιών, γαρίφαλου και κανέλλας.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 ή 6 κομμάτια, ανάλογα πόσο μεγάλη θέλουμε να κάνουμε την κάθε ταχινόπιτα, και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε ρολό, ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω.
Κλείνουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες, προκειμένου να μείνει μέσα η όλη η γέμιση, το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και πιέζουμε τη μια άκρη του στο κέντρο της πίτας.

Βάζουμε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε με ένα πιρούνι 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό και αλείφουμε με αυτό το μίγμα τις ταχινόπιτες.
Πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι και ψήνουμε στους 170°C για 20΄, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.