Αρακάς, ο πεντανόστιμος -Το μυστικό συστατικό για να σου βγει άπαιχτος
Ο αρακάς είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο και πολύ θρεπτικό όσπριο ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μαγνήσιο.
Στις περισσότερες συνταγές αρακά συνηθίζουμε να προσθέτουμε διάφορα υλικά όπως ντομάτα, καρότο, πελτές, λεμόνι κ.ο.κ. προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη γεύση του πιάτου. Ωστόσο, πολλές φορές η νοστιμιά βρίσκεται στην απλότητα, γι' αυτό κι εμείς προτείνουμε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή αρακά η οποία βασίζεται σε τρία μόλις βασικά υλικά: τον αρακά, το κρεμμύδι και τον άνηθο ως αρωματικό.
Για να πετύχετε την τέλεια υφή στο χύλωμα του αρακά, το μυστικό είναι να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι ώστε να μην βγει νερουλό το πιάτο, αλλά και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρης που θα απογειώσει τη γλύκα του νόστιμου φαγητού.
Υλικά
- 450 γρ. Αρακάς κατεψυγμένος
- 150 γρ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 25 γρ. Άνηθο
- 80 μλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
- 750 μλ. περίπου βραστό νερό (η ποσότητα νερού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και γι’ αυτό σημειώνεται μόνο ενδεικτικά)
Εκτέλεση
- Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Όταν έχει έρθει σε θερμοκρασία ρίχνετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε κάθε τόσο.
- Στα περίπου 4 λεπτά που αρχίζει να καραμελώνει, προσθέτετε τα δύο μικρά μυστικά, την κουταλιά με το αλεύρι και την ζάχαρη και ανακατεύετε να πάνε παντού.
- Προσθέτετε τον αρακά και τον αφήνετε να σοταριστεί για 2 λεπτά πριν βάλετε το νερό. Καλύτερα βάλτε περίπου 600 μλ. βραστό νερό και αν χρειαστεί προσθέτετε μετά από το πρώτο δεκάλεπτο.
- Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τελευταίο τον άνηθο. Θα μπορούσατε να αφήσετε τον άνηθο για τα τελευταία δυο-τρία λεπτά να μυρίσει πιο έντονα, αν και η διαφορά θα είναι μικρή, στο τέλος.
- Τα αφήνετε με ανοιχτή την κατσαρόλα να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά ρίχνετε μια ματιά και στα 15 περίπου μπορεί να χρειαστεί πρόσθεση νερού.
- Στο 20λεπτο δοκιμάζετε τον αρακά κι αν σας φαίνεται έτοιμος, βάζετε στο δυνατό την εστία (με τον εξαεριστήρα στο φουλ να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κορεσμός υδρατμών πάνω απ’ τη κατσαρόλα) να εξατμιστεί ό,τι νερό τυχόν απέμεινε και να μείνει η πηχτή σάλτσα στον αρακά.
- Προσθέτετε αν θέλετε λίγο φρέσκο λάδι και διορθώνετε σε αλατοπίπερο! Μόλις λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία είναι έτοιμος, χυλωμένος, πεντανόστιμος και θρεπτικός!