Κριτσίνια

Αλμυρά κριτσίνια από τον Γιώργο Τσούλη: Το ιδανικό και ελαφρύ σνακ για την παραλία ή το γραφείο

Ο Αύγουστος βαίνει σιγά σιγά προς το τέλος του. Το ίδιο και οι διακοπές αλλά και οι εξορμήσεις στην παραλία.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε τα καλοκαιρινά μας σνακ! Κάτι για τις τελευταίες ημέρες στην παραλία αλλά και για να τσιμπάμε όταν επιστρέψουμε στο γραφείο…

Βρήκαμε μια απίθανη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για ελαφρύ και νόστιμο σνακ που μπορείς να φτιάξεις και να πάρεις μαζί σου: Αλμυρά, σπιτικά κριτσίνια!

Η συνταγή είναι απλή και εύκολη και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο!

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. μαγιά, ξερή

200 ml νερό, χλιαρό

60 ml ελαιόλαδο

1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Κριτσίνια /Φωτογραφία: Unsplash/macau-photo-agency

Για το πασπάλισμα:

80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

80 γρ. σουσάμι

150 γρ. ηλιόσπορους

150 γρ. παπαρουνόσπορους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε σε ένα μπολ το νερό και τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί με τη μαγιά και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο μπολ, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Παίρνουμε τρία βαθιά πιάτα και αδειάζουμε στο πρώτο το τυρί, στο δεύτερο το σουσάμι και στο τρίτο τους παπαρουνόσπορους με τους ηλιόσπορους.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την κόβουμε σε μπαλάκια των 30 γρ., πλάθουμε σε μπαστούνια των 25 εκ. και τα βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και σε ένα από τα πιάτα καλύπτοντας τα πλήρως.

Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ραντίζουμε ελαφρώς με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Προσέχουμε να ραντίζουμε τα κριτσίνια ανά 5 λεπτά με λίγο νερό.

Αφού ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Τη συνταγή διαβάσαμε στο giorgostsoulis.com