Μια νέα άφιξη στην Κυψέλη

Αλλιώς: η νέα άφιξη στην Κυψέλη είναι ένα παραδοσιακό καφενείο

Στην οδό Κέρκυρας στην Κυψέλη, που διατηρεί ακόμα τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής γειτονιάς, μόλις άνοιξε το «Αλλιώς», ένα καφενείo με άρωμα παλιάς Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος Καφέτσης, που μπορεί να τον θυμάστε ως barista από το «Third Place» και το «Morning Bar», μόνιμος κάτοικος πλέον της περιοχής, έψαχνε καιρό ένα μέρος που θα μπορούσε να απολαύσει την μπίρα του, ή χύμα κρασί με μεζεδάκια εκλεκτά και όχι προκάτ. Έχοντας δουλέψει από μικρός στην ταβέρνα του παππού του και αγαπώντας το κλασικό, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το «Αλλιώς», προσθέτοντας στον γαστρονομικό χάρτη της Κυψέλης ένα all time classic καφενείο, που θα αγαπήσει και η νεολαία.

Φωτογραφία: Instagram allios.kafeneio

«Το σκεφτόμουν καιρό, γιατί έβλεπα ότι το ποιοτικό επίπεδο των καφενείων δεν είναι αρκετά υψηλό. Επίσης είδα ότι και η γειτονιά έχει ανάγκη ένα τέτοιο μαγαζί και έτσι πήρα την απόφαση...Αυτό που μου αρέσει τα καφενεία είναι η χαλαρότητα, ότι τα πράγματα είναι πιο απλά πιο προσβάσιμα σε όλα τα επίπεδα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος.

Η διακόσμηση στο «Αλλιώς» συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Ο τοίχος έχει ξυστεί και έχει βγει η παλιά του επιφάνεια, ενώ τα κλασικά καφενειακά τραπέζια και οι ξύλινες καρέκλες παντρεύονται με μια μίνιμαλ αισθητική.

Φωτογραφία: Instagram allios.kafeneio

Το «Αλλιώς» αυτή τη στιγμή ανοίγει από τις πέντε το απόγευμα από Τρίτη έως Κυριακή, όμως προς τα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει να λειτουργεί και το πρωί. Ο  Κωνσταντίνος, αν και ειδικός στον καφέ, έχει αποφασίσει να σερβίρει μόνο ελληνικό μαζί με ένα απλό πρωινό, που θα περιλαμβάνει βούτυρο, ψωμί, μαρμελάδα, άντε και κάνα αυγό.

Τι θα δοκιμάσετε στο «Αλλιώς», το νέο παραδοσιακό καφενείο της Κυψέλης

Η φιλοσοφία του «Αλλιώς»στηρίζεται στο δίπτυχο ποτό- μεζές. Καταρχάς το κρασί εδώ δεν  θα σας φέρει πονοκέφαλο, γιατί μπορεί να είναι από ασκό, αλλά έρχεται από καλά οινοποιεία, όπως του Αργυρίου και του Τετράμυθου, του Κιντώνη και του Μυλωνά.Το ούζο και το τσίπουρο φτάνουν από την Πάτρα και η ρακή από τις Αρχάνες στην Κρήτη. Από μπίρες έχει και τις κλασικές και δύο από τη μικροζυθοποιία Αθηναίισα.

Την κουζίνα του «Αλλιώς» έχει αναλάβει η Μαρίνα Φαρασοπούλου, που τη μάθαμε από τις ζύμες της στο «Μorning Βar». Λάτρης των καφενείων η ίδια, έχει γυρίσει πολλά, γνωρίζει τις νοστιμιές τους, αλλά και τα μειονεκτήματα τους κι έτσι έφτιαξε έναν τυπικό κατάλογο,  ροσθέτοντας τα δικά της ευφάνταστα twists, όπου όλα όμως είναι χειροποίητα και από εκλεκτά προϊόντα.

Φωτογραφία: Instagram allios.kafeneio

Η Μαρίνα φτιάχνει τζατζίκι σπέσιαλ, τυροκαυτερή, μία μελιτζάνα ψητή που τη σερβίρει σαν σαλάτα μαζί με ντομάτα, και ένα δικό της σκορδόψωμο, στο οποίο προσθέτει τυρί κρέμα, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις φλογέρες της, με δική της ζύμη, με γραβιέρα και καπνιστό χοιρινό. Ακόμη και αν αποφεύγετε τα τηγανητά, μην τις  φοβηθείτε, γιατί η Μαρίνα στο τηγάνι είναι μαστόρισσα και πετυχαίνει να κάνει τα φαγητά της ελαφριά.

Πατάτες τηγανιτές στο μενού δεν έχει, όμως φτιάχνουν μία ωραία βραστή, που την προμηθεύονται από τη βιολογική φάρμα Ιζαμπώ στη Μεσσηνία, όπως και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ανάμεσα στα πιάτα θα βρείτε επίσης φάβα με λουκάνικο Τήνου με γλυκάνισο, ντολμαδάκια  σπιτικά, όπως της μαμάς, και κροκέτες δυο λογιών: πατατοκροκέτες και κοτοκροκέτες, που συνοδεύονται με μια μαγιονέζα με κάρι, γαύρο μαρινάτο, ρεβίθια με χταπόδι, κλέφτικο και μπουγιουρντί με αυγά, κεφτέδες κοκκινιστούς, που μπορείτε να τους συνοδεύσετε με χειροποίητα μακαρόνια και τυρί. Τέλος, οπότε η Μαρίνα έχει την ευκαιρία προσθέτει στο μενού και ένα σνίτσελ, οπότε αν το πετύχετε, μην παραλείψετε να το παραγγείλετε.

Για επιδόρπιο ετοιμάζει έναν μπακλαβά, συνταγή της γιαγιάς της, με φύλλο χειροποίητο που δεν το φτιάχνει και η ίδια -είναι και το μόνο- αλλά το προμηθεύονται από ένα εργαστήριο. Εναλλακτικά τώρα που είναι καλοκαίρι μπορείτε να δροσιστείτε και με ένα σορμπέ πεπόνι, αλλά και το πατροπαράδοτο κοκ.

Από τον χειμώνα, ο Κωνσταντίνος σκέφτεται να προσθέσει και κάποιες live μουσικές βραδιές με έθνικ επιρροές, ενώ το μεσημέρι θα βγάζουν και ένα μαγειρευτό της ημέρας, όπως συνήθιζαν τα καφενεία παλιότερα.

Φωτογραφία: Instagram allios.kafeneio

Το σίγουρο πάντως είναι πως ο Κωνσταντίνος και η Μαρίνα έχουν πετύχει στο «Αλλιώς» έναν συνδυασμό κλασικού και ποιοτικού, χωρίς φιοριτούρες, κρατώντας τις τιμές προσιτές και προσφέροντας στους πελάτες τους μία παρεΐστικη ατμόσφαιρα, ανανεώνοντας δημιουργικά την ιδέα του καφενείου, που ήταν και παραμένει σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων.

Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, 6955113063