Τσιζκέικ με παγωτό

Cheesecake φούρνου με παγωτό -Η ονειρεμένη συνταγή που θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτό του ψυγείου

Μπορεί η Αμερική να θεωρείται η μητέρα του Cheesecake, για τους Αμερικανούς, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Το αγαπημένο αυτό γλύκισμα το συναντά κάποιος στην Αρχαία Ελλάδα.

Υπάρχουν αναφορές από τον 6ο και 3ο αιώνα π.Χ. για τον πλακούντα, ένα γλυκό το οποίο είχε ομοιότητες με το σύγχρονο cheesecake. Η συνταγή μάλιστα ονομαζόταν πλακουντοποιικόν σύγγραμμα και περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο γινόταν το γλυκό και τα υλικά. Είχε διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί. Και στη γειτονική Ρώμη όμως, ένα ανάλογο γλυκό, έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Διασώζεται μάλιστα συνταγή την οποία παραθέτει ο Κάτωνας στο έργο του με τίτλο De Agri Cultura το 160 π.Χ.

Πέρα όμως από την μεγάλη του ιστορία, οφείλει τη σημερινή του εκδοχή στον Ουίλιαμ Λόρενς, ο οποίος το 1872 προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί στη Νέα Υόρκη. Κάτι όμως δεν πήγε καθόλου καλά, ευτυχώς, και απολαμβάνουμε σήμερα αυτό το υπέροχο γλυκό.

Η συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου είναι από τις πιο πετυχημένες. Εδώ το cheesecake ψήνεται και όλα παίρνουν αυτή τη μοναδική γεύση που πρέπει.

Cheesecake φούρνου με παγωτό

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 65-70 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά

Για την βάση:
370 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο Lurpak
60 γραμμάρια σκόνη κακάο
400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το cheesecake:
600 γραμμάρια φρέσκο κρέμα τυρί Arla
120 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
6 αυγά
Για το σερβίρισμα:
Παγωτό σοκολάτα

Εκτέλεση

Για την βάση τοποθετείτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά να λιώσει.
Στο μπολ ενός μίξερ τοποθετείτε το κακάο μαζί με την ζάχαρη, 4 αυγά και το αλεύρι και τοποθετείτε τον κάδο στο μίξερ.
Με το φτερό χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα και μόλις ξεκινήσουν να ομογενοποιούνται τα υλικά προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο.
Σε ένα ταψί 26Ø εκ. τοποθετείτε το αντικολλητικό στρογγυλό φύλλο Sanitas και τοποθετείτε το μείγμα για την βάση.
Για το cheesecake, τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ, το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με τα 6 αυγά και την άχνη ζάχαρη.
Τοποθετείτε τον κάδο στο μίξερ και με το σύρμα χτυπάτε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
Τοποθετείτε το μείγμα στο ταψί, πάνω από την σοκολατένια βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160o κελσίου και ψήνετε για 65-70 λεπτά.
Όταν το σοκολατένιο cheesecake είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το κόβετε και το σερβίρετε με το παγωτό σοκολάτα.