Αλάργα: το ρακάδικο που φέρνει την Κρήτη στον Υμηττό
Για τους λάτρεις της Κρητικής κουζίνας -και όχι μόνο- το «Αλάργα», ένα σύγχρονο ρακάδικο- μεζεδοπωλείο στον Υμηττό, θα σας θα σας ταξιδέψει γαστρονομικά στις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας.
Ο Γιώργος Γκούμας απέναντι από την πλατεία του Υμηττού αποφάσισε να φτιάξει αυτό το μοντέρνο καφενείο, που μπορεί να αντλεί την έμπνευσή του από την Κρήτη, δεν του λείπουν όμως και γεύσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Έξω, στο πεζοδρόμιο δίπλα στην πρασιά, όπου έχουν φυτέψει δεντράκια, φραγκοσυκιές και μυριστικά, τα τραπεζάκια καφενείου περιμένουν τις παρέες, ενώ στον εσωτερικό χώρο με τη vintage ατμόσφαιρα, οι γωνιακοί καναπέδες και τα μαρμάρινα τραπεζάκια ενδείκνυται για μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου όλα φυσικά μοιράζονται στη μέση.
Η κουζίνα ανοίγει από νωρίς το μεσημέρι και μένα νύχτα ως αργά το βράδυ, οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε το «Αλάργα» όλες τις ώρες, ακόμα και για ένα μικρό διάλειμμα από τη δουλειά σας, αν και ο χρόνος εδώ ακολουθεί τη δική του πορεία, οπότε κινδυνεύετε να ξεχαστείτε.
‘Άλλωστε, αλάργα σημαίνει απομάκρυνση από την ρουτίνα, από την καθήλωση που οδηγεί η σύγχρονη καθημερινότητα, οπότε στόχος του κύριου Γκούμα ήταν ένα μέρος που να θυμίζει παραδοσιακό καφενείο χωριού, όπου ο νους θα φεύγει αλάργα από τις έγνοιες. Μάλιστα εδώ διοργανώνονται και μουσικές βραδιές, ενώ συχνά στήνονται αυτοσχέδια γλέντια με τραγούδια κρητικά, μικρασιάτικα, έντεχνα και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας με το κέφι να κρατάει ως αργά, δίνοντας ζωή στη γειτονιά.
Τι θα φάτε στο «Αλάργα», το σύγχρονο ρακάδικο στην πλατεία Υμηττού
Τον κατάλογο του μαγαζιού επιμεληθεί ο καλός σεφ Μιχάλης Χάσικος, που έχει τα «Hasika στο Ρέθυμνο, και η φιλοσοφία του στηρίζεται στον συνδυασμό της παράδοσης με το σήμερα.
Και επειδή το μότο του είναι πως όλα ξεκινούν από τα υλικά που μαγειρεύεις, οι πρώτες ύλες στην κουζίνα ως επί το πλείστον φτάνουν από την Κρήτη, όπως οι άγριες αγκινάρες, ένα φανταστικό παξιμάδι ψημένο σε ξυλόφουρνο ατσιποπουλιανό (Ατσιπόπουλο είναι ένα χωριό του Ρεθύμνου), οι ασκορδουλάκοι, το κρίταμο και οι ασκολύμπροι, που τους παίρνουν από την Αμαλία Κλάδου, η γραβιέρα που την προμηθεύονται από την Ασή Γωνιά, η στάκα, τα λουκάνικα και το απάκι από τη φάρμα του Βαβουράκη και οι πατάτες από το οροπέδιο Λασιθίου.
Θα βρείτε όμως και μαύρους γίγαντες από τις Πρέσπες, τυριά από τη Σκύρο ή τη Σύρο, αρνάκι από την Καλαμάτα και κατσικάκι Αμοργού, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, γιατί η αναζήτηση των καλύτερων υλικών δεν σταματάει ποτέ.
Ως είθισται στην Κρήτη, πρέπει να ξεκινήσετε με μία τσικουδιά και να τη συνοδεύσετε με τουρσάκια, αγκινάρες, η μια φοβερή ρεγκοσαλάτα. Συνεχίστε με μεζέδες όπως λουκάνικο χοιρινό χοιρινό με φάβα και ποσέ αυγό, μια παραδοσιακή κρεατόπιτα με πικάντικο βοδινό σουτζούκι, γραβιέρα από την Ασή Γωνιά και φέτα, ή τραγανά ρολάκια με τηγανητή χειροποίητη ζύμη. Να παραγγείλετε οπωσδήποτε και την κουκουβαγια με το φουρνιστό παξιμάδι, την τριμμένη ντομάτα και τη γαλομυζήθρα.
Στα κυρίως, θα βρείτε κοκκινιστό κόκορα με ξινόχοντρο, μελιτζάνα και φέτα, τσιγαριαστό με στακοβούτυρο και ανθόγαλα, που σερβίρεται με τσιπς πατάτας, ενώ υπάρχουν και φρέσκα ψαρικά, όπως ας πούμε μερακλίδικα καλαμάρια που τηγανίζονται με το μελάνι τους, ή χταποδάκι λιόκαφτο στα κάρβουνα με σάλτσα από λωτούς.
Από τη λίστα με τα ποτά, θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε αποστάγματα, εμφιαλωμένες τσικουδιές, ούζα και τσίπουρα, ενώ σκέφτονται να προσθέσουν και κάποια εμφιαλωμένα κρασιά, που θα σερβίρονται σε ποτήρι (τώρα έχουν κρασί από ασκό, του Λαφαζάνη). Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε, την Ντόπια, μια μπίρα από μια μικρή ζυθοποιία της περιοχής.
Αμισού 1, Υμηττός, 210-76.22.392