6 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη μέσω της διατροφής σου -Ακόμα κι αν δεν τρως γλυκά
Μήπως προσλαμβάνεις αρκετή ποσότητα ζάχαρης μέσω της διατροφής σου;
Η πολλή ζάχαρη είναι γνωστό ότι βλάπτει την υγεία μας και η αλήθεια είναι ότι δεν την βρίσκουμε μόνο στα γλυκά. Πολλά προϊόντα από αυτά που χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε καθημερινά, τυχαίνει να περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερη από την προφανή που υπάρχει π.χ. σε ένα κομμάτι κέικ ή σε ένα σοκολατένιο γλυκό. Αυτή λοιπόν είναι η κρυμμένη ζάχαρη.
Τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, ένας χυμός, τα κρακεράκια, ακόμα και μία έτοιμη σάλτσα ντομάτας από το σούπερ μάρκετ περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση φανταζόμαστε. Μην μιλήσουμε για την κέτσαπ και άλλες σως που έχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι.
H ανάγνωση των διατροφικών ετικετών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίζεις αυτές τις «κρυφές πηγές ζάχαρης», αλλά και για να παρακολουθείς την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή σου.
Οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, οι περισσότεροι τυποποιημένοι χυμοί, τα δημητριακά πρωινού, αλλά ακόμη και προϊόντα που μπορεί να μην φανταζόσαστε όπως η κέτσαπ, οι κύβοι ζωμού, πολλές σως, οι κονσέρβες, και σνακ όπως τα κράκερ και τα παξιμάδια, συνήθως περιέχουν κάποιες ποσότητες ζάχαρης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως επισημαίνει ότι η πρόσληψη της ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5 με 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας.
6 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη μέσω της διατροφής σου σύμφωνα με διατροφολόγο
Η διατροφολόγος Ιωάννα Σαλή δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram 6 σημάδια που υποδηλώνουν ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη μέσω της διατροφής σου.
Αυτά είναι 6 σημάδια που μας προϊδεάζουν:
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρόσθετης ζάχαρης σε διάφορες μορφές (ποτά, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.α.) έχει συσχετιστεί από επιστημονικές έρευνες με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και καρδιολογικές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος. Όμως η ακριβής βιολογική αιτιολογία γι’ αυτές τις επιπτώσεις της ζάχαρης δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως.