Αλμυρή τάρτα φτιαγμένη με αλεύρι χωρίς γλουτένη μύλοι Αγίου Γεωργίου

Έφτιαξα 4 συνταγές με αλεύρι χωρίς γλουτένη και δεν κατάλαβε κανείς τη διαφορά

Έχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι με ακαταμάχητες μυρωδιές από παραδοσιακά φαγητά και μπαχάρια, ενώ οι εικόνες που θυμάμαι έντονα από την παιδική μου ηλικία είναι τη γιαγιά να ζυμώνει ψωμί, να φτιάχνει πίτες για κάθε περίσταση αλλά και αφράτα κέικ και μπισκότα, για να τα συνοδεύσουμε με το γάλα ή να τα πάρουμε μαζί στο σχολείο.

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πόση μεγάλη σημασία παίζουν οι παιδικές αναμνήσεις στη μετέπειτα πορεία μας. Γιατί οι συνταγές που φτιάχνεις μόνη σου με μπόλικη αγάπη και μεράκι έχουν τα καλύτερα υλικά. Όταν δε, βρεις την ιδανική πρώτη ύλη, τότε μια και μόνο μπουκιά φτάνει για να σου χαρίσει τα πιο μοναδικά συναισθήματα.

Μέχρι πρόσφατα, πίστευα πως η μαγειρική μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητά μου όταν έγινα μαμά, αλλά γυρίζοντας το χρόνο πίσω, πάντα με θυμάμαι στην κουζίνα να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις και να δοκιμάζω τις καινούριες τάσεις. Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο είναι να παντρεύω κλασικές συνταγές με νέες τεχνικές και υλικά. Γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να απογειώσει τη γεύση και εσύ να κλέψεις τις εντυπώσεις, χωρίς να έχεις περάσει ατελείωτες ώρες στην κουζίνα.

Σε μια τέτοια μαγειρική μου αναζήτηση, λοιπόν, αποφάσισα να αντικαταστήσω το κλασικό αλεύρι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Ήταν ένα απόγευμα όπως όλα τα υπόλοιπα, όταν με πιάνει ξαφνικά ο μαγειρικός μου οίστρος. Αποφάσισα, λοιπόν, να φτιάξω ψωμί, μόνο που, αντί για το αλεύρι που έβαζα συνήθως, έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε, όπως και την οικογένεια μου, καθώς δεν είχε χάσει τίποτα από τη γεύση του.

Το εξαιρετικό μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα σε κάθε δημιουργία. Το σημαντικότερο; Δεν έχει ίχνος γλουτένης!

Την επόμενη μέρα αποφάσισα να φτιάξω κέικ και δοκίμασα τη φαρίνα χωρίς γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου. FYI: Η συγκεκριμένη φαρίνα είναι η πρώτη χωρίς γλουτένη και έχει ως βάση ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, με αποτέλεσμα να δίνει μια βελούδινη υφή και ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα.

Με ανυπομονησία περίμενα να το σερβίρω στην οικογένεια μου, χωρίς να αποκαλύψω την αλλαγή που έκανα. Για άλλη μια φορά το απόλαυσαν και το σπίτι γέμισε επιφωνήματα!

Ύστερα, η ώρα για το μεγάλο στοίχημα -ένα τραπέζι στην οικογένειά μου, με καλεσμένες, μεταξύ άλλων, τη μαμά και τη γιαγιά μου, τις πιο απαιτητικές γευσιγνώστριες. Ετοίμασα ένα μενού με αλμυρές και γλυκές γεύσεις για να διαπιστώσω αν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά.

Έφτιαξα ζυμωτό ψωμί χρησιμοποιώντας αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου, σπιτική πίτσα με μείγμα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη, αφράτο κέικ με φαρίνα χωρίς γλουτένη και μια γλυκιά τάρτα με μείγμα ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη.

Το γεύμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δεν έμεινε ούτε μπουκιά στο τραπέζι! Τότε, αποκάλυψα ότι, όλες μου τις συνταγές τις έφτιαξα με αγάπη, μεράκι και αλεύρι χωρίς γλουτένη.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ χωρίς γλουτένη

Κέικ χωρίς γλουτένη με φαρίνα χωρίς γλουτένη.

Υλικά:

  • 500γρ φαρίνα χωρίς γλουτένη
  • 300γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200γρ γάλα
  • 350γρ ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • βανίλια ή ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και στη συνέχεια τη φαρίνα χωρίς γλουτένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με φαρίνα χωρίς γλουτένη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160οC για 55 λεπτά περίπου.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Ψωμί με αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη.

Υλικά:

  • 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 20γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20γρ νωπή μαγιά
  • 1κ.σ. ζάχαρη
  • 1κ.γ. αλάτι
  • 400γρ χλιαρό νερό

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι χωρίς γλουτένη, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό στο μείγμα και το ζυμώνουμε μέχρι να δέσει.
  • Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45' μέχρι να φουσκώσει.
  • Δίνουμε σχήμα καρβελιού στη ζύμη, την αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη και τη χαράζουμε. Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 50-60 λεπτά.

Ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη

Πίτσα με μείγμα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη.


Υλικά:

  • 200γρ baking mix (μείγμα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη)
  • 5γρ ξηρή μαγιά
  • 10γρ ζάχαρη
  • 4γρ αλάτι
  • 11ml λάδι
  • 200ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το μείγμα αρτοποιίας μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε με μία σπάτουλα.
  • Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά μαζί με λίγο νερό και περιμένουμε 5’-10’, ώστε να ενεργοποιηθεί.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και το λάδι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι σε αλευρωμένο πάγκο.
  • Μορφοποιούμε το ζυμάρι σε ένα μπαλάκι και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, μία πίτσα.
  • Τοποθετούμε την πίτσα σε βουτυρωμένο ταψί (26cm) και τη σκεπάζουμε, αφήνοντάς τη σε ζεστό μέρος για 40-45’ περίπου, για να φουσκώσει.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια της πίτσας με ένα πιρούνι και την προψήνουμε (χωρίς γέμιση) για 10’ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 220°C.
  • Τέλος, βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο, γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας και στη συνέχεια ξαναψήνουμε για ακόμη 10’ περίπου (ανάλογα με τα υλικά).

Βάση για τάρτα χωρίς γλουτένη

Ζύμη τάρτας με μείγμα ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη

Υλικά:

  • 250γρ pastry mix (μείγμα ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη)
  • 100γρ μαργαρίνη
  • 1 αυγό
  • 3γρ baking powder
  • λίγη βανίλια

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε το μείγμα ζαχαροπλαστικής σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια και την προσθέτουμε μαζί με το αυγό και τα άλλα υλικά στο μπολ με το μείγμα ζαχαροπλαστικής.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας και την τρυπάμε με πιρούνι.
  • Προψήνουμε για περίπου 8 λεπτά στους 220°C με αέρα έχοντας έτοιμη τη βάση για γέμισμα.
  • Στη συνέχεια, γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε για λίγο ακόμα (ανάλογα με τα υλικά).