Τα βρώμικα σημεία στο μπάνιο που συνήθως ξεχνάτε – και πώς να τα καθαρίσετε
Όλοι θέλουμε ένα καθαρό μπάνιο, πόσο καλά όμως καθαρίζουμε τα «τυφλά» σημεία που μπορούν να συγκεντρώσουν αμέτρητα βακτήρια και μικρόβια;
Η καθαριότητα, ιδίως στο μπάνιο, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το απλό καθάρισμα σε καθημερινή βάση μπορεί να λειτουργεί καλά, αλλά το βαθύ καθάρισμα είναι υψίστης σημασίας, ιδίως όταν πρόκειται για τη λεκάνη του μπάνιου.
Κι όμως, όσο καλά και όσο τακτικά κι αν καθαρίζει κανείς το μπάνιο του υπάρχουν σημεία στο μπάνιο που πολλές φορές ξεχνάμε ή ακόμη δεν υπολογίζουμε πως θα συγκεντρώσουν βακτήρια.
Μερικά από αυτά τα σημεία είναι οι διακόπτες, η κουρτίνα του μπάνιου, ακόμη και η θήκη που ακουμπάμε την οδοντόβουρτσά μας.
Τα 6 σημεία του μπάνιου που ξεχνάμε να καθαρίσουμε
Κουρτίνες του μπάνιου
Όπως διαβάζουμε στην Telegraph, μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι η κουρτίνα του ντους μπορεί να φιλοξενεί 60 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας, με τη ζεστασιά και την υγρασία του ντους να δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Ο απαλός, τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος και βοηθά επίσης στην παράταση της διάρκειας ζωής της κουρτίνας του ντους σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το ντους ανοίγετε την κουρτίνα του ντους όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν αφήνετε το νερό να λιμνάζει.
Κάθε δύο μήνες, πλύνετε την κουρτίνα. Αφαιρέστε την από τα δαχτυλίδια - εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να δώσετε στα δαχτυλίδια ένα γρήγορο πλύσιμο σε ζεστό σαπουνόνερο - και βάλτε τηνν κουρτίνα στον ευαίσθητο κύκλο του πλυντηρίου σας.
Ρίξτε ένα φλιτζάνι τσαγιού σόδα προσθέστε την ίδια ποσότητα λευκού ξιδιού στο συρτάρι μαλακτικού και χρησιμοποιήστε τη μισή ποσότητα απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά. Βάλτε μια πετσέτα με την κουρτίνα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να την "τρίψετε" κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής και να αποφύγετε το υπερβολικό τσαλάκωμα.
Εξαεριστήρας μπάνιου
Ο ανεμιστήρας εξαγωγής αέρα είναι ο αφανής ήρωας του μπάνιου. Αφαιρεί την υγρασία και κρατά μακριά τη μούχλα.
Κλείστε τον εξαερισμό και ξεσκονίστε τον απορροφητήρα για να αφαιρέσετε τυχόν επιφανειακή βρωμιά πριν αφαιρέσετε το κάλυμμα. Τοποθετήστε το κάλυμμα σε ένα μπολ με σαπουνόνερο για πέντε λεπτά, στη συνέχεια τρίψτε το απαλά με ένα σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών για να αφαιρέσετε την επίμονη βρωμιά πριν ξεπλύνετε. Εάν υπάρχει φίλτρο, αφαιρέστε το, πλύνετε το ή αντικαταστήστε το και τοποθετήστε το να στεγνώσει με το κάλυμμα του απορροφητήρα. Μουλιάστε ένα πανί μικροϊνών σε ζεστό νερό και στη συνέχεια στύψτε το όσο πιο σφιχτά μπορείτε και καθαρίστε το εσωτερικό της μονάδας. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι απολύτως στεγνά πριν επανασυναρμολογήσετε τη μονάδα.
Λαβές και διακόπτες
Στον εβδομαδιαίο καθαρισμό του μπάνιου, μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή στις λαβές των θυρών και τους διακόπτες φωτός. Πάρτε ένα πανί μικροϊνών, ψεκάστε το πολύ ελαφρά με αντιβακτηριδιακό καθαριστικό, προσέχοντας πολύ να μην βραχεί. Σκουπίστε τις λαβές των θυρών, τους διακόπτες φωτός και θα είναι πεντακάθαρα.
Νιπτήρας
Κατά τη διάρκεια του πιο πρόχειρου καθαρισμού του μπάνιου, όλοι κάνουμε στην επιφάνεια του νιπτήρα ένα καθάρισμα, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε την κάτω πλευρά του νεροχύτη, όπου μπορούν να συσσωρευτούν υπολείμματα σαπουνιού και τρίχες.
Η οπή χρειάζεται επίσης τακτικό καθάρισμα. Συμπεριλάβετε στον καθαρισμό, το βύσμα ή το αναδυόμενο βύσμα στον εβδομαδιαίο καθαρισμό σας. Ρίξτε ένα φλιτζάνι τσαγιού σόδα με λευκό ξύδι. Αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε βραστό νερό.
Γωνίες της λεκάνης
Η τουαλέτα είναι μια σημαντική πηγή βακτηρίων στο μπάνιο. Ένα σωστό βαθύ καθάρισμα κάθε δύο εβδομάδες, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό, είναι αναγκαίο.
Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να τρίψετε τους μεντεσέδες και άλλα εξαρτήματα στερέωσης με καθαριστικό γενικής χρήσης, πριν πλύνετε με ένα πανί εμποτισμένο με αραιό καθαριστικό. Μην ξεχάσετε επίσης το πιγκάλ. Πέραν του καθαρισμού, βάλτε τακτικά καθαρό νερό με χλωρίνη στη θήκη κάθε εβδομάδα για να διατηρήσετε τη βούρτσα καθαρή και αντικαταστήστε την συχνά.
Θήκη οδοντόβουρτσας
Η θήκη της οδοντόβουρτσας μπορεί να γίνει «φωλιά» βακτηρίων.
Όπως διαβάζουμε στην Telegraph, παθογόνα όπως το E. coli, ο νοροϊός και το C. difficile μπορούν να παραμείνουν στη θήκη. Ακόμα κι αν αφήσετε την οδοντόβουρτσά σας μακριά, η θήκη οδοντόβουρτσας και το ράφι πάνω από το νεροχύτη μπορεί να γίνουν μια φωλιά βακτηρίων.
Σκουπίστε τακτικά την περιοχή χρησιμοποιώντας ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό και πλύνετε το κύπελλο της θήκης της οδοντόβουρτσάς σας ή βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων όσο πιο συχνά γίνεται, αλλά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.