Πώς να καθαρίσετε τα άλατα από τον βραστήρα με ένα υλικό από την κουζίνα
Όσο η θερμοκρασία πέφτει, ο βραστήρας είναι η ηλεκτρική συσκευή που θα χρησιμοποιούμε ολοένα και πιο συχνά. Πότε ήταν, όμως, η τελευταία φορά που τον καθαρίσατε;
Όπως διαβάζουμε στο Good Housekeeping, ο βραστήρας μας χρειάζεται καθαρισμό και αφαλάτωση κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες, όχι μόνο για να αποφύγουμε τα άλατα, αλλά για να παρατείνουμε και τη «ζωή» του.
Σήμερα, οι βραστήρες της «νέας» τεχνολογίας είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένοι και πιο ανθεκτικοί, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο βλάβης ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα άλατα δεν αποτελούν πρόβλημα.
Πώς να αφαλατώσετε ένα βραστήρα
Οι ειδικοί του Good Housekeeping συνιστούν να αφαλατώνετε τον βραστήρα σας το βράδυ, ώστε να είναι φρέσκος και καθαρός για το πρωί. Αν και υπάρχουν χημικά αφαλάτωσης, ειδικά προϊόντα για αυτή τη δουλειά, μπορείτε πριν καταλήξετε σε αυτή τη λύση να επιλέξετε τη «βιολογική» οδό.
Για έναν εύκολο και φθηνό τρόπο αφαλάτωσης ενός βραστήρα, γεμίστε τον λίγο κάτω από τη μισή του με νερό και βράστε τον εν μέρει. Πριν αρχίσει να κοχλάζει το νερό, απενεργοποιήστε το βραστήρα και προσθέστε αποσταγμένο λευκό ξύδι, περίπου στα 3/4 γεμάτο.
Αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα, αερίζοντας το χώρο εάν είναι απαραίτητο (βεβαιωθείτε ότι ο βραστήρας είναι αποσυνδεδεμένος και υπάρχει μια σημείωση πάνω του, ώστε κανείς να μην τον χρησιμοποιεί κατά λάθος). Το πρωί, τα άλατα θα βγουν εύκολα. Ξεπλύνετε καλά για να αφαιρέσετε τυχόν οσμές και βράστε φρέσκο νερό, το οποίο θα πετάξετε μετά στον νεροχύτη.
Για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να αφαλατώνετε τον βραστήρα σας κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για να τον διατηρείτε καθαρό - μην αφήνετε τα άλατα να συσσωρεύονται, καθώς είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.
Πώς να καθαρίσετε το εξωτερικό ενός βραστήρα
Όταν ο βραστήρας σας είναι δροσερός, καθαρίστε το εξωτερικό με ζεστό σαπουνόνερο (μην το βυθίσετε πλήρως στο νεροχύτη) και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα πανί μικροϊνών.
Αν θέλετε να του δώσετε επιπλέον λάμψη, εμφιαλώστε ένα διάλυμα από μισό νερό, μισό λευκό ξύδι και με το πανί σας σκουπίστε την επιφάνεια του. Αντιμετωπίστε τη βάση του βραστήρα με τον ίδιο τρόπο, αλλά διατηρήστε τον καθαρό και στεγνό για να αποφύγετε ζημιές και βραχυκυκλώματα.
Για τυχόν επίμονα υδατογραφήματα, μουλιάστε ένα πανί με το διάλυμα λευκού ξιδιού σας και απλώστε γενναιόδωρα τις πληγείσες περιοχές. Αφήστε το διάλυμα να δράσει για μερικά λεπτά πριν σκουπίσετε. Εάν ο βραστήρας σας είναι είτε σμάλτο είτε ανοξείδωτος χάλυβας, ανακατέψτε διττανθρακικό σόδα και λευκό ξύδι για να σχηματίσετε μια πάστα. Εφαρμόστε την πάστα σε ένα πανί και, στη συνέχεια, τρίψτε απαλά το λίπος και τη βρωμιά.
Απηυδισμένος με σημάδια δακτύλων; Εφαρμόστε μια σταγόνα τακτοποιημένου βρεφικού λαδιού σε ένα καθαρό, υγρό πανί και τρίψτε την επιφάνεια του βραστήρα.