Πώς θα δίνει άφθονα άνθη η πασχαλιά σας

Πώς να κάνετε την πασχαλιά σας να «φουντώσει»: 4 απλά μυστικά για πλούσια ανθοφορία

Λίγα πράγματα μας φέρνουν στο μου την άνοιξη περισσότερο από την πασχαλιά. Το απαλό της χρώμα, το μεθυστικό της άρωμα και η ρομαντική της παρουσία στον κήπο δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από κινηματογραφικό καρέ. Κι αν νομίζεις πως πρόκειται για ένα δύσκολο λουλούδι που απαιτεί διαρκή φροντίδα, μάλλον θα αλλάξεις γνώμη.

Με δεκάδες ποικιλίες —από τις πιο διαχρονικές μέχρι τις πιο μοντέρνες, υβριδικές εκδοχές—, η πασχαλιά μπορεί να βρει τον χώρο της σε κάθε αυλή ή μπαλκόνι, όπως και άλλα αγαπημένα λουλούδια. Όταν ριζώσει, γίνεται εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία, δεν ζητάει πολλά, και αντέχει ακόμη και στους χειμώνες που το θερμόμετρο κατεβαίνει κάτω από το μηδέν.

«Οι πασχαλιές είναι από τα πρώτα φυτά που δίνουν τροφή στους επικονιαστές την άνοιξη», λέει στο αμερικανικό marthastewart.com η γεωπόνος Cecilia de Corral. «Μπορεί να ανθίζουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά η μυρωδιά και η αισθητική τους αξίζουν κάθε εκατοστό του χώρου που καταλαμβάνουν στον κήπο».

Τι χρειάζεται η πασχαλιά σου για να φουντώσει

Αν νομίζεις πως υπάρχει μόνο μία «κλασική» πασχαλιά, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Ο Vincent Marrocco, υπεύθυνος κηπουρικής στο Morris Arboretum, μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα, όταν ο Γάλλος φυτοπαραγωγός Victor Lemoine ξεκίνησε μια μικρή επανάσταση δημιουργώντας πάνω από 200 νέες ποικιλίες. Έτσι γεννήθηκαν οι περίφημες «γαλλικές πασχαλιές», όπως οι President Grevy, Charles Joly και Monge.

Εκτός από αυτές, υπάρχουν:

  • Οι Preston, με ανθοφορία λίγο πιο αργά την άνοιξη,
  • Οι Boomerang, που ξαναανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι,
  • Η Miss Kim, ιδανική για μικρότερους χώρους,
  • Η Dwarf Korean, που ταιριάζει τέλεια ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες.
Φωτογραφία: Unsplash

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στον ήλιο και το σωστό χώμα. Αν θέλεις άφθονη και εντυπωσιακή ανθοφορία, φρόντισε η πασχαλιά να βλέπει ήλιο όλη μέρα. Το έδαφος καλό είναι να είναι πλούσιο, στραγγιζόμενο και μέσης υγρασίας —η πασχαλιά δεν τα πάει καλά με τις βγρεγμένες ρίζες.

Το πότισμα είναι σημαντικό κυρίως τα πρώτα δύο με τρία χρόνια. Μόλις ριζώσει καλά, μπορεί να αντέξει ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας. Και όσο για το λίπασμα; Δεν είναι απαραίτητο, αλλά μια μικρή δόση οργανικού λιπάσματος την άνοιξη μπορεί να δώσει έξτρα ώθηση στην ανθοφορία.

Το σωστό κλάδεμα και η μεταφύτευση

Κλάδευε την πασχαλιά σου μετά την ανθοφορία, για να μη χάσεις τα μπουμπούκια της επόμενης χρονιάς. Φρόντισε να αφαιρείς τα νεκρά κλαδιά και να της δώσεις έναν στρογγυλό, ισορροπημένο όγκο.

Αν χρειαστεί να την μεταφυτεύσεις, κάν’ το τον χειμώνα. Δώσε χώρο στις ρίζες, πότισέ την καλά και άφησέ την να «πιάσει» πριν την καλοκαιρινή ζέστη.

Μπορείς να απολαύσεις την πασχαλιά και στο μπαλκόνι. Οι μικρότερες ποικιλίες —όπως η Dwarf Korean— προσαρμόζονται τέλεια σε μεγάλες γλάστρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια θέση στον ήλιο και, φυσικά, να μην τις βάλεις μέσα τον χειμώνα. Θέλουν και λίγο κρύο για να δώσουν τα λουλούδια τους!

Η πασχαλιά είναι γερό φυτό, αλλά μπορεί να εμφανίσει ωίδιο (μια λευκή πούδρα στα φύλλα) αν δεν αερίζεται καλά ή αν δεν στραγγίζει σωστά το νερό. Επίσης, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προσελκύσει τον «δάκο της πασχαλιάς», ένα μικρό έντομο που προσβάλλει τους ξυλώδεις βλαστούς. Me lίγη φροντίδα όμως —ένα ελαφρύ κλάδεμα, λίγο έλεγχο και σωστό πότισμα— επανέρχεται.