Υπάρχουν transgender αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;
LIVING NEWS

Υπάρχουν transgender αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 έχουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τους αθλητές-τρανσέξουαλ από προηγούμενους Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα πρόκειται να γράψουν ιστορία ως οι πρώτοι αγώνες ισότητας των φύλων, με το 50% των μεταλλίων να πηγαίνει σε γυναίκες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με το Independent έχει, επίσης, αυξηθεί το ενδιαφέρον από τους τρανσέξουαλ αθλητές και αθλήτριες, με την ανησυχία ότι οι τρανσέξουαλ γυναίκες έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα λόγω της σωματικής τους διάπλασης έναντι των συναθλητριών τους, και πολλές ομοσπονδίες έχουν αυστηρές οδηγίες.

Oλυμπιακοί Αγώνες: Ποιοι είναι οι κανόνες;

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τους Αγώνες, δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες ή κανονισμούς, αλλά περιλαμβάνει 10 κατευθυντήριες αρχές. Το διοικητικό όργανο αναφέρει επίσης ότι «κάθε διεθνής ομοσπονδία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των κανόνων επιλεξιμότητας για το άθλημά της, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλεξιμότητας που καθορίζουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν οι διεμφυλικές γυναίκες να έχουν κάνει τη μετάβαση πριν από την ηλικία των 12 ετών για να είναι επιλέξιμες για την κατηγορία γυναικών, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιθανό βιολογικό πλεονέκτημα από την ανδρική εφηβεία.

Ποια αθλήματα έχουν αυτούς τους κανόνες;

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Αθλητισμό και τη Fina, το διοικητικό όργανο της κολύμβησης.

Η ποδηλασία ακολουθεί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές για τις γυναικείες κατηγορίες, αλλά επιτρέπει επίσης μια «ανοικτή» κατηγορία, η οποία έχει αντικαταστήσει την τρέχουσα «κατηγορία ανδρών" για να επιτρέψει στους transgender αθλητές να αγωνιστούν.

Η Παγκόσμια Κωπηλασία επιτρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έκαναν μετάβαση πριν από την εφηβεία και ένα από τα κριτήριά της είναι η συγκέντρωση τεστοστερόνης να είναι μικρότερη από 2,5 nmol/L για περίοδο τουλάχιστον 24 μηνών, ενώ το ράγκμπι έχει ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ.

Το τρίαθλο, το τένις και η τοξοβολία ωστόσο απαιτούν τα επίπεδα τεστοστερόνης να είναι κάτω από ένα ορισμένο όριο για να επιτρέπεται στους αθλητές να αγωνίζονται.

Άλλα αθλήματα επιτρέπουν σε αθλητές transgender να αγωνίζονται «κατά περίπτωση».

Θα υπάρχουν transgender ή non binary αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

Η Laurel Hubbard αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που το έκανε, και τερμάτισε τελευταία στην αγωνιστική της ομάδα. Δεν θα αγωνιστεί στο Παρίσι.

Η Nikki Hiltz είναι transgender και non binary και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες they/them αλλά πάντα αγωνιζόταν στη γυναικεία κατηγορία και θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκανε ρεκόρ στις δοκιμές των ΗΠΑ στα 1500μ. για να κερδίσει μια θέση στην Ολυμπιακή ομάδα.

Η Quinn, μια Καναδή non binary ποδοσφαιρίστρια, έχει επίσης επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν υπάρχουν transgender άτομα που να αγωνίζονται στο Παρίσι 2024.

Ποιοι transgender αθλητές δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν στο Παρίσι;

Η Αμερικανίδα αναβάτης BMX Chelsea Wolfe ήλπιζε να αγωνιστεί στο Παρίσι πριν η UCI, ο οργανισμός που διοικεί την ποδηλασία, αλλάξει τους κανονισμούς της και βάλει τέλος στις ελπίδες της. Είχε προκριθεί για το Τόκιο 2020 ως αναπληρωματική.

Το όνειρο της Halba Diouf τερματίστηκε επίσης από τους νέους κανονισμούς του Παγκόσμιου Στίβου, αποκλείοντας ουσιαστικά τη γεννημένη στη Σενεγάλη Γαλλίδα σπρίντερ από το να αγωνιστεί στο Παρίσι.

Η κολυμβήτρια Lia Thomas έγινε η πρώτη transgender αθλήτρια που κέρδισε έναν τίτλο σε κολέγιο των ΗΠΑ το 2022, αλλά έχασε μια νομική υπόθεση εναντίον του World Aquatics για το δικαίωμά της να αγωνιστεί. Η Αμερικανίδα παραμένει αποκλεισμένη από το να αγωνιστεί στη γυναικεία κατηγορία.

Τι συνέβη χτες στην πυγμαχία;

Την 1η Αυγούστου, η Angela Carini αποσύρθηκε από τον αγώνα της με την Imane Khelif, αφού η τελευταία έριξε μια δυνατή γροθιά. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, η Khelif αποκλείστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) επειδή απέτυχε σε έλεγχο καταλληλότητας φύλου. Η διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting έχασε το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση, αφού επίσης δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας φύλου. Όπως και η Khelif, η Lin αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ούτε η Khelif ούτε η Lin έχουν ποτέ αναγνωριστεί ως transgender αθλήτριες.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε από την IBA, η οποία δεν είναι πλέον ομοσπονδία αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο αγώνας πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού διοργανώνεται από τη Μονάδα Πυγμαχίας του Παρισιού (PBU), μια μονάδα που ιδρύθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ.

Η ΔΟΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς συμμετοχής και καταλληλότητας της διοργάνωσης, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς σύμφωνα με τους κανόνες 1.4 και 3.1 της Μονάδας Πυγμαχίας του Παρισιού 2024. Η PBU προσπάθησε να περιορίσει τις τροποποιήσεις για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην προετοιμασία των αθλητών και να εγγυηθεί τη συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων».