Mαύρα σύννεφα στις Χρυσές Σφαίρες
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, που βρίσκεται πίσω από τις Χρυσές Σφαίρες, κατηγορήθηκε φέτος για ρατσισμό, αλλά και σεξισμό, αφού σε βασικές κατηγορίες απουσίαζαν οι λεγόμενες «μαύρες ταινίες» (δηλαδή, «Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»).
Όταν δε, οι Los Angeles Times αποκάλυψαν πως κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης δεν είναι μαύρος/η, τα πνεύματα στον λαμπερό κόσμο του θεάματος οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο.
Ηθοποιοί και σκηνοθέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους προς την πολιτική της Ένωσης και μίλησαν για απόρριψη των μειονοτήτων, απαιτώντας αλλαγές στα κριτήρια και κάνοντας σαφή την πρόθεσή τους να μποϊκοτάρουν τόσο την τελετή, όσο και τις αντίστοιχες συνεντεύξεις, σε περίπτωση που επιμείνει στην ίδια γραμμή πλεύσης.
Θέλοντας και μη, λοιπόν, η Ένωση αναγκάστηκε να προβεί σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, που δεν φαίνονται ικανοποιητικές, αφού πολλοί τις θεωρούν επιφανειακές, λέγοντας ότι γίνονται μόνο προς χάριν εντυπωσιασμού.
Από τους πρώτους που μίλησαν δημόσια για το θέμα ήταν ο Μαρκ Ράφαλο, οποίος δήλωσε: «Τώρα είναι η εποχή να κάνουμε κάτι και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε στη μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter και πρόσθεσε: «Ως πρόσφατος νικητής Χρυσής Σφαίρας δεν αισθάνομαι και πολύ περήφανος ή χαρούμενος για αυτό το βραβείο...».
Ακολουθώντας το παράδειγμά του, η Σκάρλετ Γιόχανσον, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι και η ίδια έχει δεχθεί «σεξιστικές ερωτήσεις και σχόλια από ορισμένα μέλη της Ένωσης, που κινούνταν ήταν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης».
«Είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, δεν αποδέχομαι τις προσκλήσεις τους για συνέντευξη. Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών κατάφερε να επιβληθεί και να κερδίσει κύρος στην οσκαρική κούρσα, στηριζόμενη από τύπους σαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Έτσι, αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη βιομηχανία. Αν δεν δούμε ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν εντελώς την οργάνωση, πρέπει να απομακρυνθούμε. Και να στηρίξουμε με όλη μας τη δύναμη τα δικά μας συνδικαλιστικά όργανα, που θα βάζουν όρια και θα προστατεύουν την κινηματογραφική κοινότητα, συνολικά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το κίνημα «Time's Up» με επίσημη ανακοίνωσή του, αλλά και δημοφιλείς πλατφόρμες, που ειδικά φέτος πρωταγωνίστησαν τόσο στις υποψηφιότητες όσο και στα βραβεία, όπως το Netflix και το Amazon, υποστήριξαν ξεκάθαρα το μποϊκοτάζ των Χρυσών Σφαιρών, αναφέροντας πως «δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία μαζί τους πια».
Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ο Τομ Κρουζ αποφάσισε να επιστρέψει και τις τρεις Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τα βραβεία που έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης ήταν τα Α’ Ανδρικού για το «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» και «Jerry Maguire» και Β’ Ανδρικού για το «Magnolia».
Για να δούμε πώς θα απαντήσει η Ένωση μέτα από όλα αυτά, γιατί το μέλλον του θεσμού, που φέτος σημείωσε πολύ χαμηλές ακροαματικότητες, δεν προμηνύεται ευοίωνο.