Φωτογραφία: YouTube
Φωτογραφία: YouTube
ΙΡΑΝ

Κορίτσια στο Ιράν χόρεψαν χωρίς χιτζάμπ στο TikTok και συνελήφθησαν


Οι γυναίκες στο Ιράν εξακολουθούν να ζουν με περιορισμούς και κάθε πράξη τους έχει συνέπειες. Δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, δεν τους επιτρέπεται να βγάζουν το χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους, να αθλούνται, πόσο μάλλον να χορεύουν, και κάθε κίνηση αντίθετη από τις διαταγές του ιρανικού καθεστώτος τιμωρείται παραδειγματικά.

Συνέβη ξανά άλλωστε. Το τελευταίο διάστημα τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με πέντε κορίτσια να χορεύουν στους ρυθμούς του REMA και της Selena Gomez. Το βίντεο τους δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα του TikTok, στις 8 Μαρτίου και φαίνεται να χορεύουν στην πόλη Ekbatan της Τεχεράνης, χωρίς να φορούν χιτζάμπ, υπό τους ρυθμούς του «Calm Down».

Το βίντεο τους αναδημοσιεύτηκε από κόσμο κάθε γωνιάς του πλανήτη ενώ σε σχετικές δημοσιεύσεις προχώρησαν και η Selena Gomez με τον REMA.

«Σε όλες τις όμορφες γυναίκες που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, εμπνέομαι από εσάς, τραγουδάω για εσάς και ονειρεύομαι μαζί σας» έγραψε ο REMA με τη Selena Gomez να γράφει σε σχετικό Instagram Story «Αυτά τα κορίτσια κι όλες οι γυναίκες στο Ιράν που συνεχίζουν με θάρρος να απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές. Να ξέρετε πως η δύναμή σας, μας εμπνέει».

Φωτογραφία: Instagram/@selenagomez

Το «τέλος» αυτής της κίνησης των κοριτσιών όμως δεν ήταν και τόσο αίσιο. Αφού συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για 2 ολόκληρες ημέρες, ένα νέο βίντεο ήρθε να «αντικαταστήσει» τον χορό τους, αυτή τη φορά χωρίς μουσική υπόκρουση και με τα πρόσωπά τους... καλυμμένα.

Αφού το βίντεο και ο χορός των 5 κοριτσιών χαρακτηρίστηκε από τις αρχές ως πράξη περιφρόνησης του καθεστώτος, συνελήφθησαν και υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγνώμη δημόσια.

Όπως αναφέρεται στο euronews.culture, μέσα από σχετικό post στο Twitter γίνεται σαφές πως τα κορίτσια υποχρεώθηκαν να ζητήσουν μετανιωμένες συγνώμη. Μεταξύ άλλων σε όσα είπαν ανέφεραν και τα εξής: «Λυπούμαστε πραγματικά για το λάθος μας. Τα τηλεοπτικά κανάλια χρησιμοποίησαν το βίντεό μας χωρίς την άδειά μας. Τους ζητήσαμε να το διαγράψουν αλλά δεν έδωσαν σημασία».

Οι αντιδράσεις μετά από αυτό είναι πολλές και μάλιστα ως ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης δημοσιεύονται αντίστοιχα βίντεο στα social media με Ιρανές γυναίκες να χορεύουν το ίδιο τραγούδι χωρίς χιτζάμπ. Φυσικά τα βίντεο δημοσιεύονται με θολά τα πρόσωπά τους ώστε να διασφαλίσουν την ανωνυμία και την ασφάλειά τους.





SHARE