γυναίκα

Πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να ζήσουμε περισσότερο -Ένας βραβευμένος με Νόμπελ βιολόγος εξηγεί

Η γήρανση είναι ένα μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα και, από όσο ξέρουμε, είμαστε το μόνο είδος που γνωρίζει για τη θνησιμότητα μας. Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής μας, δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Όμως, η βιολογία έχει κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός τις τελευταίες δεκαετίες στην κατανόηση των διαδικασιών πίσω από τη γήρανση, του πώς φτάνουμε στο τέλος μας και πως μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο.

Ο Venki Ramakrishnan μιλώντας στην Telegraph εξηγεί τη διαδικασία γήρανσης και τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να την επιβραδύνουμε.

Τι συμβαίνει καθώς γερνάμε

Προτού μπορέσουμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο , πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης, κάτι που καθοδηγείται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες.

Πρώτον, το DNA (το γενετικό μας υλικό) συσσωρεύει χημικές αλλαγές ή βλάβες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζονται τα γονίδιά μας. Στη συνέχεια, το άκρο των χρωμοσωμάτων μας συρρικνώνεται, και αυτό οδηγεί στη γήρανση. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρά μας δεν λειτουργούν πλέον κανονικά και αρχίζουν να εκκρίνουν μόρια που προκαλούν φλεγμονή.

Η γήρανση είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση και την αντικατάσταση των κυττάρων στους ιστούς μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών, του δέρματος και του συνδετικού ιστού.

Αν και όλα αυτά ακούγονται αρκετά τεχνικά, αν κατανοήσουμε αυτές τις διαδικασίες, το ερώτημα είναι – μπορούμε να επιβραδύνουμε κάποια από αυτές; Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι βιολόγοι.

Ο πλούτος των επενδύσεων σε αυτόν τον χώρο έχει οδηγήσει σε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η αθανασία είναι αδύνατη αφού, ακόμα κι αν επιβραδύνεις τη γήρανση, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες θανάτου, όπως ασθένειες ή ατυχήματα.

Αντίθετα, ο στόχος της έρευνας σε αυτόν τον χώρο είναι να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να ζήσουμε ένα μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας με καλύτερη υγεία. Άλλωστε, η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας σε πολλές ασθένειες που αποκτάμε – διαβήτη τύπου 2 , καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια. Εάν μάθουμε πώς να επιβραδύνουμε τη διαδικασία γήρανσης, μπορεί να αναβάλουμε την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο

Εγχύσεις αίματος από νέους

Σε μια παράξενη σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σύνδεση των συστημάτων αίματος ενός ηλικιωμένου και νεαρού ποντικιού ωφελεί την υγεία του ηλικιωμένου ζώου.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς θα μπορούσε να υπάρχει στο αίμα των νέων που θα μπορούσε να έχει αντιγηραντική δράση. Ίσως το νεαρό αίμα να είναι λιγότερο επιρρεπές σε φλεγμονή ή να ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην αναγέννηση των ιστών.

Η Telegraph υπενθυμίζει την περίπτωση του μεγιστάνα Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος έκανε εγχύσεις αίματος του 17χρονου γιου του, ωστόσο εξηγεί ότι αυτός είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας, αυτός είναι ένας επικίνδυνος τρόπος να κάνεις πράγματα.

Γονιδιακή θεραπεία

Κανονικά, ένα γονιμοποιημένο ωάριο εξελίσσεται σε πιο εξειδικευμένα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Σε αυτόν τον προκλητικό αλλά συναρπαστικό τομέα της έρευνας κατά της γήρανσης, η ιδέα είναι να ξεγελάσουμε τα κύτταρα του σώματός μας για να πάνε προς τα πίσω στην ανάπτυξη και να γίνουν βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση του ιστού καθώς γερνάμε.

Υπάρχουν τέσσερις πρωτεΐνες (που ονομάζονται παράγοντες Yamanaka) που μπορούν να αναγκάσουν αυτά τα τελικά κύτταρα να πάνε προς τα πίσω και να γίνουν βλαστοκύτταρα.

Εάν είναι επιτυχής στους ανθρώπους, η έκθεση σε αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ιστών μας και να αναστρέψει πολλές από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Ενώ αυτό έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα ζώα, η μέχρι τώρα έρευνα έχει επίσης βρει ότι η διαδικασία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι επιστήμονες πρέπει ακόμη να καταλάβουν πώς να το προσφέρουν με ασφάλεια και πώς να στοχεύσουν συγκεκριμένα όργανα. Είναι επίσης δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Επί του παρόντος γίνεται με την εισαγωγή των παραγόντων Yamanaka μέσω ειδικών ιών ή με την απευθείας εισαγωγή τους στο γονιδίωμα των ζώων.

Πώς μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο;

Ορισμένα συμπληρώματα, όπως χημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να παράγει δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+) έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στα ζώα. Χρειαζόμαστε όμως δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους για να δείξουμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν χάπια για αντιγήρανση που να πληρούν τα αυστηρά πρότυπα των περισσότερων φαρμάκων.

Δίαιτα

Ωστόσο πάντα οι λύσεις που θα επιβραδύνουν τη γήρανση μπορούν να είναι πιο απλές... Όπως να αλλάξετε τη διατροφή σας, ενσωματώνοντας λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αξίζει επίσης να περιορίσετε όσο μπορείτε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Φωτογραφία/Unsplash

Άσκηση

Χρειαζόμαστε καρδιαγγειακή άσκηση (150 λεπτά την εβδομάδα με δραστηριότητες όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι) για να δυναμώσουμε την καρδιά μας, ενώ η άσκηση με αντίσταση που εμπλέκει το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος αυξάνει τη δύναμή μας – ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνουμε και χάνουμε μυς, κάτι που μας κάνει πιο εύθραυστους και επιρρεπές σε πτώσεις.

Φωτογραφία/Pexels

Ύπνος

Ο συνδυασμός καλής διατροφής, άσκησης και επαρκούς ύπνου, είναι ένας συνδυασμός προβλέψιμος αλλά ο καλύτερος από όλα τα χάπια της αγοράς, δεν κοστίζει τίποτα και δεν έχει καθόλου παρενέργειες. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το άγχος, όπου είναι δυνατόν, και αυτό περιλαμβάνει τη μη εμμονή με τη γήρανση, η οποία μπορεί να είναι πηγή άγχους.

Φωτογραφία/Unsplash

Τέλος, οι ετήσιοι έλεγχοι για τη χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη θα βοηθήσουν επειδή υπάρχουν πολύ καλές θεραπείες για αυτές τις καταστάσεις.