Η συμβουλή ενός γιατρού για να αποφύγετε την αύξηση βάρους: «Μην ξυπνάτε μετά τις 9!»
Η αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται με πολλές συνήθειες, αλλά σύμφωνα με έναν γιατρό, υπάρχει μία βασική που αξίζει να προσέξεις: «Μην ξυπνάτε μετά τις 9!» Ανακάλυψε γιατί αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σου.
Αν και μπορεί να φαίνεται ευχάριστο να ξυπνάτε αργά όταν δεν έχετε υποχρεώσεις, οι ειδικοί στην υγεία δεν το συνιστούν. Είναι σημαντικό να έχετε σταθερές ώρες ύπνου, για να μην διακόπτετε τον κύκλο του ύπνου σας. Αν και μπορεί να απολαμβάνετε το να κοιμάστε περισσότερο, ειδικά το Σαββατοκύριακο, αυτή η συνήθεια μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται.
Πολλοί πιστεύουν ότι το να κοιμάσαι αργότερα για να αναπληρώσεις ώρες ύπνου είναι ωφέλιμο, αλλά ο Dr. Alexandre Olmos, παθολόγος και ειδικός στην επιγενετική, προειδοποιεί ότι όταν ξυπνάτε αργά, ειδικά μετά τις 9 το πρωί, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.
Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε μετά τις 9 το πρωί
Ο Dr. Alexandre Olmos εξηγεί ότι το να κοιμάστε μέχρι αργά, ειδικά μετά τις 9 το πρωί, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας. Αν και μπορεί να φαίνεται πως ο ύπνος μέχρι αργά βοηθά στην αναπλήρωση του χαμένου ύπνου, στην πραγματικότητα, αν γίνει συνήθεια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα και το μυαλό σας. Όπως τονίζει, η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι πιο σημαντική για τη σωματική και ψυχική ευεξία.
Η συνήθεια του να ξυπνάμε αργά έχει αρνητικές συνέπειες για το σώμα μας σε πολλαπλά επίπεδα. Διαταράσσει το βιολογικό ρολόι και επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τον μεταβολισμό. Ο Dr. Alexandre Olmos τονίζει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και πρήξιμο στο σώμα.
Όμως, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Η καθυστερημένη ώρα ξυπνήματος δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχική μας ευεξία. Ο Dr. Alexandre Olmos εξηγεί πως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ύπνος είναι πιο αναζωογονητικός. Η αργή αφύπνιση αυξάνει την κόπωση και τον λήθαργο, δημιουργώντας αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας και επηρεάζοντας τη διάθεση. Επίσης, η ανισορροπία στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους, ευερεθιστότητας και δυσκολίας συγκέντρωσης. Το κλειδί δεν είναι ο αριθμός των ωρών ύπνου, αλλά η ποιότητά του. Ο ειδικός τονίζει τη σημασία μιας σταθερής ρουτίνας για να διατηρούμε την ενέργεια και την υγεία μας σε υψηλά επίπεδα.