Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει βιταμίνη D -Και πώς να την αποκτήσετε

Τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει βιταμίνη D -Και πώς να την αποκτήσετε

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, οπότε και η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην παίρνετε αρκετή βιταμίνη D. Μάλιστα, 7 στους 10 Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρία.

Αν θα θέλατε να δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την ανεπάρκεια στο σώμα σας για να πάρετε ένα συμπλήρωμα, μια ειδικός έχει αναλύσει τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν κίνδυνο για τα επίπεδα της βιταμίνης D, και τα παρουσιάζει. 

Η Στέφανι Σιφ, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Huntington, λέει στην εφημερίδα New York Post ότι ακόμη και αν κάνετε ηλιοθεραπεία, είναι απίθανο να μην παίρνετε ό,τι χρειάζεστε απλά απολαμβάνοντας μερικές ακτίνες.

«Ακόμα κι αν ήσασταν έξω όλη μέρα, και μάλιστα χωρίς να φοράτε καν ρούχα, και πάλι πιθανότατα δεν θα παίρνατε αρκετή βιταμίνη D από τον ήλιο», δήλωσε η ειδικός. 

Όταν εμφανιστούν τα σημάδια, συνήθως η έλλειψη της βιταμίνης D είναι ήδη μεγάλη/ Φωτογραφία: Unsplash

«Είναι πραγματικά δύσκολο να εντοπίσουμε την έλλειψη βιταμίνης D», είπε. Συνήθως, όταν εμφανιστεί η έλλειψή της στο σώμα σας, έχετε έλλειψη για αρκετό καιρό - και σε αυτή την περίπτωση, αυτά τα σημάδια που φωνάζουν «πάρτε περισσότερη D τώρα».


Τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D 

Πόνος στα οστά και στις αρθρώσεις

«Το πρόβλημα με την βιταμίνη D είναι ότι την χρειάζεστε πραγματικά για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο», εξήγησε η Σιφ. 

Χωρίς αυτήν, μπορεί να αναπτύξετε οστεομαλάκυνση, η οποία είναι η αποδυνάμωση των οστών σας. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερα σπασίματα και κατάγματα. 

Μυϊκή αδυναμία, πόνος και σπασμοί

Η ειδικός τόνισε ότι ο μυϊκός πόνος που μοιάζει με τους πόνους της ανάπτυξης μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D, όπως και κάτι που ονομάζεται υποασβεστιαιμική τετανία, η οποία είναι το τυχαίο τράβηγμα των μυών.

Αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς οι μυϊκές συσπάσεις μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης.

Προβλήματα με τα δόντια

Όταν αυτή η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί στην απορρόφηση λιγότερου ασβεστίου, αυτό μπορεί να σημαίνει προβλήματα με όλα τα οστά σας - συμπεριλαμβανομένων αυτών στο στόμα σας.

Αν έχετε πολλά σφραγίσματα - ειδικά αν δεν είχατε στο παρελθόν - αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως τα δόντια σας σάς λένε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D. 

Μπορεί να αντιμετωπίσετε και άλλα οδοντικά προβλήματα, όπως ασθένειες των ούλων και ουλίτιδα.

Απώλεια μαλλιών

Η έλλειψη σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους τριχόπτωσης, όπως η τελογενής εξάνθηση (τριχόπτωση που σχετίζεται με το στρες), η ανδρογενετική αλωπεκία (τριχόπτωση κατά μοτίβο) και η γυροειδής αλωπεκία (κατά τόπους τριχόπτωση).

Δεν μπορείτε να φάτε, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

Η χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να σας κάνει να κουράζεστε - αν και όπως επισημαίνει η Σιφ, το ίδιο μπορεί να κάνει και ένας ατελείωτος αριθμός άλλων πραγμάτων.

Αλλά μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, καθώς η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση της μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τους κύκλους του ύπνου μας.

Και τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει η έλλειψη βιταμίνης D/ Φωτογραφία: Unsplash

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται στη ρύθμιση της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, οπότε αν δεν παίρνετε αρκετή ποσότητα μπορεί να μπερδέψετε τα συναισθήματα πείνας σας.


Πώς μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι 600 IUs ή 800 IUs για άτομα άνω των 70 ετών. Μπορείτε απλά να πάρετε ένα συμπλήρωμα, αλλά η Σιφ προτιμά να το παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω της τροφής - αν και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

 Συχνά είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα της βιταμίνης D/ Φωτογραφία: Unsplash

Οι λιπαρές ζωικές τροφές, όπως το μοσχάρι, το συκώτι, τα ψάρια, οι κρόκοι αυγών, το τυρί και το βούτυρο την έχουν φυσικά, ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με περισσότερη βιταμίνη D, όπως τα δημητριακά πρωινού, τα φυτά, το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης.

Αλλά αν ακολουθήσετε την οδό των συμπληρωμάτων, προσέξτε να παίρνετε υπερβολική ποσότητα.

«Δεν θα ήθελα κανείς να παίρνει περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση», λέει η ειδικός. «Με τη βιταμίνη D, το περισσότερο δεν είναι σίγουρα καλύτερο. Μπορείτε να φτάσετε σε ένα επίπεδο περίσσειας βιταμίνης D όπου υπάρχει τοξικότητα.