Παγωτό βανίλια ή σοκολάτα; Ποιο είναι «καλύτερο» διατροφικά, οι ειδικοί απαντούν

Παγωτό βανίλια ή σοκολάτα; Ποιο είναι «καλύτερο» διατροφικά, οι ειδικοί απαντούν

Με το καλοκαίρι σε πλήρη εξέλιξη, μια στάση για ένα δροσιστικό παγωτό είναι must.

Αλλά για τους περισσότερους, η λέξη παγωτό είναι συνώνυμο των θερμίδων. Μπορεί άραγε το παγωτό να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής; Και έχει μια συγκεκριμένη γεύση παγωτού μεγάλο αντίκτυπο στη διατροφική αξία του τροφίμου;

Μπορεί το παγωτό να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής;

Το Fox News Digital μίλησε με δύο ειδικούς για να φτάσει στην άκρη αυτών των ερωτημάτων. Κι ευτυχώς για όλους εμάς, το παγωτό «μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής» λέει ο Δρ. Κρις Μορ, σύμβουλος γυμναστικής και διατροφής στο Fortune Recommends Health με έδρα το Λούισβιλ του Κεντάκι.

«Το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά» πρόσθεσε σημειώνοντας παράλληλα: «Το κλειδί είναι το μέτρο και η ισορροπία. Το να απολαμβάνετε μια κουταλιά περιστασιακά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της επιθυμίας για γλυκό, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την τήρηση των στόχων υγιεινής διατροφής».

Παγωτό βανίλια/Φωτογραφία: Shutterstock

«Το παγωτό πρέπει να είναι μια συνειδητή απόλαυση»

Αντιστοίχως, η Κέρι Γκλάσμαν, διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια της πλατφόρμας Nutritious Life, δήλωσε στο Fox News Digital ότι το παγωτό πρέπει να είναι μια «συνειδητή απόλαυση». «Το παγωτό, λόγω των λιπαρών, είναι μια απόλαυση ικανοποίησης» είπε. «Δηλαδή, θα πρέπει να μπορείτε να φάτε ένα χωνάκι και τέλος. Όχι να καταλήγετε να τρώτε μια ολόκληρη δίκιλη συσκευασία».

Μάλιστα, για να κάνει πιο πειστική την κατανάλωση παγωτού, η Γκάσμαν, πρόσθεσε πως το παγωτό περιέχει κάτι που ονομάζεται C15:0, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ. « Το C15:0 έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της βιολογικής μας ηλικίας σε κυτταρικό επίπεδο. Στοχεύει σε πολλαπλά μονοπάτια μακροζωίας, ενισχύει τα κύτταρά μας ενάντια στη διάσπαση που σχετίζεται με την ηλικία και υποστηρίζει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς, του μεταβολισμού και του ήπατος» τόνισε.

Παγωτό σοκολάτα ή παγωτό βανίλια;

Δεδομένων λοιπόν όλων αυτών, πόσο μεγάλη σημασία έχει η γεύση του παγωτού που καταναλώνουμε; «Όχι πολύ» είπαν οι Μορ και Γκάσμαν. « Διατροφικά, το παγωτό σοκολάτα και το παγωτό βανίλια είναι σχετικά παρόμοια» δήλωσε ο Μορ. « Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε είναι η ποιότητα και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και τα συστατικά μέσα στο παγωτό, όπως οι καραμέλες, η καραμέλα και τα παρόμοια - τα οποία συνήθως προσθέτουν περισσότερες θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά».

Η Γκλάσμαν συμφώνησε, λέγοντας ότι αντί για κάτι όπως «σοκολάτα εναντίον βανίλιας», αυτό που πρέπει να κοιτάξετε πραγματικά είναι ο «τύπος και η ποιότητα του παγωτού».
«Θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών. Αναζητήστε προϊόντα που είναι φτιαγμένα κυρίως από πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα γάλακτος, γάλα, κακάο και κόκκους βανίλιας», είπε. «Πολλά προϊόντα παγωτού έχουν κάθε είδους ανθυγιεινά πρόσθετα συστατικά, όπως χρωστικές ουσίες και κόμμεα».

Πώς θα το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό

Ένας τρόπος για να κάνετε την κατανάλωση παγωτού όσο το δυνατόν πιο υγιεινή είναι να αναζητάτε «τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά», πρόσθεσε η Γκλάσμαν.
Επιπλέον, ένα άτομο μπορεί «να προσθέσει γαρνιτούρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως λίγη μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή φρέσκα φρούτα - και, πάνω απ' όλα, να το απολαύσει», είπε.

Ο Μορ πρότεινε μια διαφορετική τεχνική για να κάνει την κατανάλωση παγωτού μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή εμπειρία. «Για να κάνετε το παγωτό σας λίγο πιο υγιεινό, προσθέστε φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς στην κορυφή - ή, ακόμα καλύτερα, στον πάτο - και χρησιμοποιήστε το παγωτό ως επικάλυψη αντί για τη βάση» είπε. « Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη διατροφική αξία, αλλά να διατηρήσετε και τη γεύση του παγωτού».

Εναλλακτικά, ένα άτομο που θέλει να μειώσει τις θερμίδες θα μπορούσε να δοκιμάσει ένα soft serve παγωτό, αντί για το παραδοσιακό. «Το soft serve παγωτό συχνά περιέχει περισσότερο αέρα και μπορεί να περιλαμβάνει πρόσθετα για την υφή, καθιστώντας το λιγότερο θερμιδοφόρο ανά όγκο» είπε.

Ωστόσο, ο Μορ πρόσθεσε: «Και οι δύο τύπου μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή όταν καταναλώνονται με μέτρο, αλλά είναι έξυπνο να εξετάζετε τις διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται στη συσκευασία, αν ανησυχείτε».

Ποια είναι η δική τους προτίμηση

Κι ενώ οι δύο γεύσεις παγωτού είναι διατροφικά παρόμοιες, οι ειδικοί δήλωσαν την προτίμησή τους. «Ήμουν πάντα τύπος της βανίλιας, αλλά πρόσφατα άλλαξα και είμαι μεγαλύτερος οπαδός της σοκολάτας» δήλωσε ο Μορ. «Τούτου λεχθέντος, μεγάλες έρευνες δείχνουν πως η βανίλια είναι πιο δημοφιλής επιλογή».
Η Γκλάσμαν, εν τω μεταξύ, περιέγραψε τον εαυτό της ως «άτομο της σοκολάτας γενικά» - αλλά όχι για παγωτό. «Όταν πρόκειται για παγωτό, μια πραγματική βανίλια υψηλής ποιότητας είναι η αγαπημένη μου» είπε.