Οι 4 τροφές που ευθύνονται για την παχυσαρκία, σύμφωνα με χειρουργό
Ο Δρ Jorge Bayter, δημιουργός της δίαιτας Κέτο, προκαλεί νέα διατροφική διαμάχη με το τελευταίο του βιβλίο El poder de sanar está en tus manos (Alienta Editorial), στο οποίο αναφέρεται στις τροφές που προκαλούν παχυσαρκία.
Ο Dr. Jorge Bayter έχει εκατομμύρια πιστούς οπαδούς, αλλά και έντονους επικριτές που αμφισβητούν τις διατροφικές του γνώσεις. Έγινε διάσημος παγκοσμίως με τη δημιουργία της Perfect Keto Diet, που αποκλείει πολλά τρόφιμα λόγω των υδατανθράκων. Ωστόσο, στην ιατρική κοινότητα είναι αναγνωρισμένος χειρουργός και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων. Έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής για το καλύτερο διεθνές άρθρο.
Το προφίλ του είναι ιδιαίτερα και προκαλεί αντιδράσεις. Με 25 χρόνια εμπειρίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τονίζει τη σημασία της πρόληψης μέσω της διατροφής. Στο τελευταίο του βιβλίο, συμμετέχει και η σύζυγός του, Viviana, η οποία ήταν μία από τις «ασθενείς» του. Μετά από χρόνια κοινής ζωής, προσπάθησε να αλλάξει τη διατροφή της και είδε τις ασθένειές της να εξαφανίζονται. Αυτή η προσωπική ιστορία είναι μέρος των επιχειρημάτων του για τα οφέλη της δίαιτας Κέτο, που αναλύει στο βιβλίο του «Η δύναμη της θεραπείας είναι στα χέρια σας.»
Τα πιο παχυντικά τρόφιμα
Ο Δρ. Bayter υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και, παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τις μεθόδους του, τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα: κάθε χρόνο προκαλεί 2,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Και είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με τη διατροφή. Ο ίδιος λέει ότι τα επεξεργασμένα και ελαφριά τρόφιμα παχαίνουν, όχι μόνο γιατί αφαιρούν το λίπος και προσθέτουν υδατάνθρακες, ζάχαρη και φυτικά έλαια, αλλά και λόγω των χημικών τους. Πολλά από αυτά περιέχουν έως και 20 ή περισσότερα χημικά και χρωστικές, λέει στο βιβλίο του, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της βιομηχανίας τροφίμων για τη διατροφή.
Επιπλέον, κριτικάρει και τη βάση τροφίμων, υποστηρίζοντας ότι πολλές «φυσικές» τροφές που έχουν καλλιεργηθεί από τον άνθρωπο και δεν έχουν αλλάξει πολύ στην αρχική τους μορφή, είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες. Αναφέρει συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το καλαμπόκι, η σόγια, η βρώμη, το σιτάρι και οι ρίζες, όπως τα γογγύλια και τα καρότα, τα οποία είναι οι κύριοι «υπεύθυνοι» για την παχυσαρκία.
Πώς επηρεάζουν το σώμα σας το σιτάρι, το ρύζι, ο αραβόσιτος και η βρώμη
Τα σιτηρά και τα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το ρύζι, ο αραβόσιτος και η βρώμη, είναι υπεύθυνα για την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία, επειδή περιέχουν πάνω από 65 γραμμάρια υδατανθράκων (ή γλυκόζης χωρίς ζάχαρη) ανά 100 γραμμάρια.
Ο Δρ. Bayter εξηγεί ότι αυτά τα τρόφιμα είναι σχεδόν το ίδιο με τη ζάχαρη. Παρά την κριτική του, αυτά τα τρόφιμα βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας και συνιστώνται από πολλούς ειδικούς. Ωστόσο, ο Δρ. Bayter, υποστηρικτής της δίαιτας Κέτο, προτείνει την αποφυγή υδατανθράκων, χωρίς να δαιμονοποιεί συγκεκριμένα τρόφιμα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε τη διατροφή μας, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και στρεφόμαστε προς την ισορροπία, η οποία είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή.