Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα
Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου. Ξέρετε, εκείνη η περίοδος που δεν θυμάστε ποια μέρα της εβδομάδας είναι ή πότε φάγατε κάτι που δεν είχε κανέλα ή αλκοόλ μέσα. Αλήθεια, πότε ξυπνήσατε τελευταία φορά νιώθοντας φρέσκοι; Στην πραγματικότητα, νιώθετε κουρασμένοι εδώ και αρκετό καιρό. Μήπως κοιμάστε άσχημα; Έχετε πιει λίγο παραπάνω; Ή απλά έχετε συνηθίσει σιγά σιγά σε μια ζωή όπου είστε συνεχώς νυσταγμένοι;
Η κούραση είναι από τα πιο εξουθενωτικά και απογοητευτικά συναισθήματα. Όταν είμαστε κουρασμένοι, δεν μπορούμε να δουλέψουμε, να παίξουμε ή ακόμα και να ξεκουραστούμε όπως θα θέλαμε. Και όμως, όλοι μας το βιώνουμε κάποια στιγμή, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα – η εποχή των γιορτών μάλλον φταίει.
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι, πέρα από τα προφανή, όπως η ασθένεια, η εξάντληση ή ο κακός ύπνος. Αλλά γιατί κάποιοι από εμάς αισθάνονται πάντα έτσι, ακόμα και όταν είναι υγιείς; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία σε συμπληρώματα και υπερτροφές που ίσως είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ;
«Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που παρατηρείται στο γενικό ιατρείο», λέει στο Independent η Δρ Angela Rai, γενικός ιατρός στην κλινική Harley Street, The London General Practice. «Η κούραση μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως ο κακός ύπνος, η αφυδάτωση, το άγχος, ειδικά τα Χριστούγεννα, αλλά και σε ιατρικά προβλήματα.»
Η συνεχής κούραση, ωστόσο μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Σύμφωνα με τη Δρ Rai, μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η αναιμία, που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου και μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα σιδήρου. Άλλες κοινές αιτίες είναι ο διαβήτης, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ο υποθυρεοειδισμός και η αδυναμία του θυρεοειδή να παράγει αρκετές ορμόνες.
Επιπλέον, το μακρύ Covid, οι ορμονικές αλλαγές και η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μία διαταραχή που εμποδίζει την κανονική αναπνοή στον ύπνο, μπορούν να προκαλέσουν κούραση. Για τις γυναίκες, η κούραση μπορεί να συνδέεται και με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, με πολλές να νιώθουν εξαντλημένες κατά την περίοδο πριν την έμμηνο ρύση λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS).
Ο τρόπος ζωής και η υγεία παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο κουρασμένοι νιώθουμε. «Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση της ανθεκτικότητας τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», λέει η Dr. Sophie Bostock, ειδικός σε θέματα ύπνου στο Bensons for Beds. «Η υγιεινή διατροφή βοηθά επίσης στην πρόληψη της κούρασης που προκαλείται από κακή διατροφή». Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, όπως φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και να μειώσει την καθημερινή κόπωση.
Η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να είναι σημαντικός παράγοντας για την αίσθηση κούρασης. «Η αφυδάτωση είναι συχνή αιτία κόπωσης και τα περισσότερα άτομα δεν πίνουν αρκετό νερό», λέει ο Δρ Rai. «Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και δυσκολεύει την κυκλοφορία οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες και τα όργανα, προκαλώντας αίσθημα κόπωσης. Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για τις κυτταρικές λειτουργίες και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου». Η συνιστώμενη πρόσληψη νερού είναι περίπου έξι έως οκτώ ποτήρια την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριότητας.
Φυσικά, κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη ώρα ύπνου από άλλους. Μπορεί να ζηλεύετε αυτούς που καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν με λίγες ώρες ύπνου, ενώ εσείς δυσκολεύεστε αν δεν κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες. Η γενική σύσταση για τον ύπνο είναι επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ για έναν ενήλικα.
Εκτός από τους φυσιολογικούς λόγους για την κόπωση, υπάρχουν και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειας. Ένα από τα μεγαλύτερα αίτια είναι το άγχος, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. «Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζομαι βιώνουν κούραση λόγω υπερβολικής δραστηριότητας του νευρικού συστήματος», λέει ο Chris Meaden, θεραπευτής τραύματος και άγχους στην The Meaden Clinic. «Το χρόνιο άγχος, η πίεση και τα ανεπίλυτα τραύματα μπορούν να προκαλέσουν υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, αφήνοντας το σώμα σε μια συνεχιζόμενη κατάσταση μάχης ή φυγής. Η κατάθλιψη επίσης απορροφά ενέργεια και κίνητρα, δημιουργώντας έναν κύκλο εξάντλησης, καθώς οι άνθρωποι παραμένουν σε διαρκή ένταση».
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της προσωρινής κούρασης που προκαλείται από τους παραπάνω λόγους και της χρόνιας κόπωσης, η οποία μπορεί να υποδεικνύει κάτι πιο σοβαρό από φυσιολογικής άποψης. «Η χρόνια κόπωση παραμένει ελάχιστα κατανοητή και συχνά δεν αναγνωρίζεται από τους γιατρούς, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδός για τη διαχείρισή της, ιδιαίτερα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις», εξηγεί η Dr Deborah Lee από το Dr Fox Online Pharmacy.
Είναι, επίσης, σημαντικό να βρείτε τρόπους για να μειώσετε το άγχος σας. Για κάποιους, αυτό σημαίνει να περνούν περισσότερο χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, ενώ για άλλους να αυξήσουν την άσκηση. «Δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή το pilates μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ορμονών ευεξίας», λέει ο Dr. Luke Powles. «Επίσης, το να μιλήσετε με κάποιον για το πώς αισθάνεστε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να μειώσετε την κούραση».
Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, κάτι που συχνά ξεχνάμε κατά τη διάρκεια των εορτών. Αλλά το να κάνετε συχνά check-in με το σώμα και το μυαλό σας μπορεί να μειώσει την κούραση. Αν η κούραση συνεχίζεται, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό σας.