στιλάτη γυναίκα

Οι γυναίκες που λένε αυτή τη λέξη είναι συχνά πιο ευτυχισμένες από τις υπόλοιπες, σύμφωνα με γκουρού του Χάρβαρντ

Οι γυναίκες που νιώθουν ευγνωμοσύνη για τη ζωή ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Αυτή η απλή συνήθεια τροφοδοτεί την ευτυχία των γυναικών σε όλη τη ζωή και γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όταν μεγαλώνουμε. Η ευγνωμοσύνη ενθαρρύνει σκέψεις και ενέργειες που ωφελούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία, όπως η αίσθηση του σκοπού στη ζωή, η άσκηση υγιεινών τρόπων ζωής ή οι κοινωνικές συμπεριφορές. «Αυτές οι δραστηριότητες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ψυχολογικών, φυσικών και κοινωνικών πόρων, που οδηγούν σε καλύτερη υγεία», σημειώνει η μελέτη.

Ο ειδικός στην επιστήμη της ευτυχίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Άρθουρ Μπρουκς, λέει ότι «το καλύτερο πράγμα για την ευγνωμοσύνη είναι ένα τροποποιήσιμο συναίσθημα». Εξηγεί πώς «αν είστε λιγότερο ευγνώμων άτομο, μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε αυτό για να γίνεται καλύτεροι».

Ο Άρθουρ Μπρουκς αναφέρει: «Η ευγνωμοσύνη έχει αποδείξει ότι αυξάνει την ευτυχία στους ανθρώπους. Διεγείρει τον κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μέρος του κυκλώματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας κάνει πιο ανθεκτικούς στο να βελτιώσουμε τις σχέσεις ενδυναμώνοντας ρομαντικούς δεσμούς, ενισχύοντας τις φιλίες και δημιουργώντας οικογενειακούς δεσμούς που διαρκούν».

Φωτογραφία Unplash

Το συναίσθημα που μπορούν να καλλιεργήσουν οι γυναίκες για να είναι αισιόδοξες

Η ευγνωμοσύνη μπορεί μερικές φορές να φαίνεται απρόσιτη. Αλλά αυτός είναι ο λάθος τρόπος προσέγγισης. Η ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα που υλοποιείται ως απάντηση στις περιστάσεις σας, αλλά μπορεί να προκληθεί μέσω της συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το δουλέψετε ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε. «Ενθαρρύνει μια αισιόδοξη στάση μέσα μας. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι επειδή μπορούν να δουν όλα τα καλά που τους φέρνει η ζωή χωρίς να εστιάζουν πολύ στις αρνητικές σκέψεις. Η ευγνωμοσύνη μπλοκάρει τα τοξικά και αρνητικά συναισθήματα», εξηγεί ο Μπρουκς.

Το να λέτε «ευχαριστώ» για πράγματα που δεν θέλετε, δεν σημαίνει ότι εξαπατάτε τον εαυτό σας. Σύμφωνα με τον ειδικό μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το συναίσθημα για να είστε αισιόδοξοι. Προγραμματίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα σας για να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη, σύμφωνα με τον Μπρουκς.

Ο ειδικός της ευτυχίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ λέει ότι ενθαρρύνει το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης καθημερινά εξασκώντας αυτό που πολλοί αποκαλούν περπάτημα ευγνωμοσύνης, «την πρακτική της εστίασης σε θετικά γεγονότα στη ζωή κάποιου ενώ περπατάει, βοηθώντας να απολαύσει κανείς την ευτυχία ενώ ασκεί ευγνωμοσύνη».