Γιατί ένας γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ συνιστά κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι στις γυναίκες άνω των 30;

Γιατί ένας γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ συνιστά κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι στις γυναίκες άνω των 30;

Ο Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με εκπαίδευση στις πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, συμβουλεύει το κοινό του στα social media (πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα) να εντάξουν τρία υπερτροφές στη διατροφή τους μετά την ηλικία των 30 ετών: κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι. Γιατί;

Αν ένας γαστρεντερολόγος, όπως ο Saurabh Sethi, συνιστά σε γυναίκες τρεις υπερτροφές για τη διατροφή τους μετά τα 30, τότε σίγουρα έχει σοβαρούς λόγους να το κάνει.

Η επιστημονική επικοινωνία είναι μια από τις εξειδικεύσεις αυτού του γιατρού, ο οποίος ασχολείται με παθήσεις του πεπτικού συστήματος, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στη διαδικασία πέψης των τροφών. Αντίθετα, γνωρίζοντας καλά την επίδραση των τροφών στον οργανισμό, οι συστάσεις του επεκτείνονται σε διάφορους τομείς της υγείας, πέρα από το πεπτικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, η συνιστώμενη κατανάλωση κουνουπιδιού, μανιταριών και πράσινου τσαγιού έχει κυρίως να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου. Όπως γνωρίζετε, ο εγκέφαλος και το έντερο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν κουνουπίδι, μανιτάρια και πράσινο τσάι

Ο κύριος λόγος που ο γιατρός Saurabh Sethi συνιστά στις γυναίκες να εντάξουν αυτά τα 3 υπερτροφές στη διατροφή τους μετά την ηλικία των 30 είναι το διατροφικό βάρος που έχει κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα. Δηλαδή, η διατροφική αξία του κουνουπιδιού, των μανιταριών και του πράσινου τσαγιού ανοίγει την πόρτα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Κάθε γυναίκα άνω των 30 ετών θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εντάξει στη διατροφή της αυτά τα 3 συστατικά, καθώς είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου και να σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτη ενέργεια και δύναμη», αναφέρει ο γαστρεντερολόγος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος καθορίζει πιο συγκεκριμένα τα οφέλη που έχει το κάθε τρόφιμο για το σώμα μιας γυναίκας:

  • Κουνουπίδι: «Προστατεύει τον εγκέφαλο και βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά κυρίως, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Βοηθά επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού και, λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που περιέχουν θείο, μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ από βαρέα μέταλλα».
  • Μανιτάρια: «Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μανιταριών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο κατά 60%», εξηγεί.
  • Πράσινο τσάι: Αυτό το τρόφιμο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 10 πιο αντιφλεγμονώδη τρόφιμα λόγω της περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει στη σύστασή του για τις γυναίκες είναι το πώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτό το ρόφημα μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας. «Περιέχει καφεΐνη και L-θειαμίνη που μειώνουν το άγχος και, επίσης, βοηθούν στην απώλεια βάρους».

Φυσικά, οι συστάσεις του γιατρού δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα τρία, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια και το πράσινο τσάι, αλλά και στην απομάκρυνση όλων των τροφίμων που δεν προσφέρουν κάτι καλό στην υγεία, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά ή τα αναψυκτικά: «Έχουν αρνητική επίδραση στη μικροβιακή χλωρίδα», καταλήγει ο γιατρός Saurabh Sethi.