Οι 6 χώρες με το καλύτερο φαγητό σύμφωνα με την Telegraph -Που βρίσκεται η Ελλάδα
Γλυκά, πίτσα, παέγια και πεϊνιρλί - η ανάδειξη ενός νικητή στον κατάλογο των πιο νόστιμων φαγητών είναι μια έντονη συζήτηση για τους αιώνες. Το να απολαμβάνετε μερικά από τα καλύτερα πιάτα της ηπείρου αποτελεί μέρος ευτυχισμένων διακοπών.
Είτε πρόκειται για μια πίτσα από ένα μαγαζί κρυμμένο σε ένα σοκάκι της Ρώμης, είτε για την περιήγηση σε μια υπαίθρια αγορά στην Κωνσταντινούπολη, είτε για ένα μενού γευσιγνωσίας με αστέρια Michelin σε ένα πολύ κομψό παριζιάνικο εστιατόριο.
Αλλά ποια χώρα σερβίρει το καλύτερο φαγητό; Παρακάτω, οι ειδικοί στους προορισμούς αγαπημένων τόπων διακοπών της βρετανικής Telegraph - Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία και φυσικά, Ελλάδα - υποστηρίζουν τις χώρες αυτές και μοιράζονται τα αγαπημένα τους πιάτα και εστιατόρια.
Οι 6 χώρες που έχουν το καλύτερο φαγητό -Mε βαθμολογία
Πορτογαλία: Από το χωράφι στο τραπέζι
Μπείτε σε μια μικροσκοπική tasca (πανδοχείο) την ώρα του μεσημεριανού γεύματος οπουδήποτε ανάμεσα στον πράσινο, γεμάτο γρανίτη βορρά της Πορτογαλίας και τον αμμώδη νότο, και θα βρείτε πολλούς ντόπιους που ζουν για να τρώνε.
Το φαγητό είναι θεμελιώδες εδώ - τόσο πολύ που χρησιμοποιείται ως και για να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους. Οι κάτοικοι του Πόρτο είναι «εκείνοι που τρώνε μόνο πατσά», ενώ οι κάτοικοι της Λισαβόνας είναι γνωστοί ως «μαρουλοφάγοι».

Και, παρόλο που το bacalhau (αποξηραμένος μπακαλιάρος) κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, το τοπικό φαγητό εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό. Το ρύζι με χοιρινό μαγειρεμένο σε αίμα χοίρου είναι χαρακτηριστικό των βαριών πιάτων του βορρά- τα μύδια με σκόρδο και κόλιανδρο, ένα από τα αγαπημένα πιάτα του νότου.
Υπάρχει ελάχιστος ενθουσιασμός για τα έτοιμα γεύματα. Οι άνθρωποι ψαρεύουν και καλλιεργούν και κυνηγούν για να μαγειρέψουν. Μετά έρχεται το ρύζι, που πρωτοφυτεύτηκε εδώ από τους Μαυριτανούς κατακτητές. Τα μπαχαρικά, που αρχικά είχαν έρθει από την Εποχή των Ανακαλύψεων, προσδίδουν μια διακριτική πινελιά.
Υπάρχει η ζεστή κανέλα, η οποία πασπαλίζει τη δημοφιλή τάρτα με κρέμα pastel de nata, και τα έντονα τσίλι για τη σος piri-piri. Και, στη συνέχεια, υπάρχει ο πανταχού παρών κόλιανδρος.
Αγαπημένο πιάτο
Κοτόπουλο piri-piri. Τρώγεται καλύτερα ζεστό και με τα χέρια. Είναι λιπαρό και πικάντικο, ζουμερό και τρυφερό, σαν να τραγουδά τους ζεστούς αφρικανικούς ανέμους.
Αγαπημένο εστιατόριο
Ο παράδεισος είναι οι κατακόκκινες γαρίδες, το φρέσκο λαβράκι και ένα δροσερό λευκό κρασί στο Rei das Praias, με θέα τη χρυσή αμμουδιά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στο χωριό Ferragudo του Algarve (00 351 282 461 006, restaurantereidaspraias.com).
Βαθμολογία
7/10
Ετυμηγορία
Αν και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με ψάρια στα κάρβουνα και τάρτες κρέμας, οι γκουρμέ επιλογές λείπουν λίγο.
Ελλάδα: Η συνταγή για μακροζωία
Γενέτειρα της μεσογειακής διατροφής, στην Ελλάδα βρίσκεται επίσης η Ικαρία, μία από τις πέντε Γαλάζιες Ζώνες του κόσμου. Εδώ, λόγω ενός συνδυασμού χαλαρού τρόπου ζωής και μιας εξαιρετικά υγιεινής διατροφής (που περιλαμβάνει εποχιακά υλικά, συμπληρωμένα με φρέσκα ψάρια, άπαχο κρέας, όσπρια και άφθονο κόκκινο κρασί) οι ντόπιοι ζουν περισσότερο από ό,τι αλλού.
Ή, όπως λένε οι Ικαριώτες, «ξεχνούν να πεθάνουν». Σύμφωνα με την Telegraph, στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς το φαγητό που συμβάλλει στη μακροζωία.
Αλλά ίσως η πιο υπέροχη πτυχή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής είναι η κουλτούρα του να μοιράζεσαι το φαγητό, το να απολαμβάνεις ένα γεύμα με την παρέα ή με μια ομάδα φίλων.

Μπορεί η Ιταλία να καυχιέται για την πίτσα και τα ζυμαρικά της, και η Ισπανία να μιλάει για τα τάπας της, αλλά οι Έλληνες έχουν σπάσει τον κώδικα όταν πρόκειται για καλό φαγητό, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.
Αγαπημένο πιάτο
Το κρητικό πιάτο «αντικριστό»: αρνί ψημένο στη σχάρα πάνω σε όρθιους πάσσαλους πάνω από ανοιχτή φωτιά (κάτι σαν την parilla της Αργεντινής)- κατά προτίμηση σερβίρεται ελαφρώς καμένο με μια σταγόνα λεμονάτης σάλτσας αβγολέμονο.
Αγαπημένο εστιατόριο
Ψηλά στους πρόποδες των Λευκών Ορέων της Κρήτης, ο Στέλιος Τριλιράκης σερβίρει τοπικές νοστιμιές, όπως γαρδουμάκια (εντόσθια προβάτου), μαγειρεμένα πάνω σε ανοιχτή φωτιά στο εστιατόριο Dounias (00 30 38210 65083, ntounias.gr).
Βαθμολογία
8/10
Ετυμηγορία
Υγιεινή διατροφή για τους πεινασμένους, η ελληνική κουζίνα αποτελεί μια γευστική απόλαυση.
Ισπανία: Για τάπας και νέες γεύσεις κάθε μέρα
Πριν αποφασίσουμε τι θέλουμε να παραγγείλουμε, μοιραζόμαστε μια πιατέλα με ζαμπόν ibérico. Απλά βάλτε μια αστραφτερή φέτα στο στόμα σας και αφήστε τη γεύση του λίπους να λιώσει στη γλώσσα σας. Πιείτε μια γουλιά σέρι fino ή ένα βελούδινο κρασί Rioja ή Ribera del Duero. Πάρτε μερικές ακόμα φέτες jamón. Βρισκόμαστε σε ένα παραδοσιακό μπαρ με πλακάκια. Είναι γεμάτο.
Όλοι κουβεντιάζουν, γελούν και διαφωνούν για το τι θα πάρουν μετά. Τι θα φάμε λοιπόν σήμερα; Ίσως σκέφτεστε τώρα εκείνη τη ζουμερή μπριζόλα που φάγατε κάπου στη Χώρα των Βάσκων, εκείνο το τεράστιο σάντουιτς με καλαμάρι στη Μαδρίτη, εκείνα τα υπέροχα στρείδια και μύδια δίπλα στη θάλασσα στη Γαλικία, εκείνο το τρυφερό γουρουνόπουλο μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα στη Σεγόβια, ή εκείνη την τέλεια παέγια με θαλασσινά που καταβροχθίσατε στην Κόστα Μπλάνκα καθώς ατενίζατε τη Μεσόγειο.

Η ευδαιμονία ενός ποτηριού παγωμένου γκασπάτσο σε μια καυτή μέρα στη Σεβίλλη. Τόσο απλό, αλλά πολύ περισσότερο από το άθροισμα των μερών του. Το ίδιο ισχύει και για μια τορτίγια. Πώς μπορούν μόνο αυγά, πατάτες, λάδι και κρεμμύδια να έχουν τόσο καλή γεύση;
Αυτή είναι η μαγεία του φαγητού στην Ισπανία. Σε κάθε περιοχή που επισκέπτεστε, θα υπάρχει πάντα κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.
Αγαπημένο πιάτο
Αυτή την εποχή του χρόνου, οι σκέψεις μου στρέφονται στον εξαιρετικό τόνο almadraba, που αλιεύεται με δίχτυα στα ανοικτά της Costa de la Luz στον Ατλαντικό τον Μάιο με μια βιώσιμη μέθοδο που χρονολογείται από τους Φοίνικες.
Αγαπημένο εστιατόριο
Θα είστε πάντα στον παράδεισο καθισμένοι σε ένα σκαμνί στο μπαρ του Casa Montaña στη Βαλένθια, επιλέγοντας από το μενού που αναβαθμίζει τα παραδοσιακά πιάτα με τα καλύτερα υλικά (00 34 963 672314, emilianobodega.com).
Αξιολόγηση
8/10
Ετυμηγορία
Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής - αλλά μπορεί η ισπανική κουζίνα να ανταγωνιστεί τα γαλλικά και ιταλικά πιάτα;
Τουρκία: Για διατροφή εμπνευσμένη από τον σουλτάνο
Τα τραπέζια των ταβερνών γεμάτα με μεζέδες, το μεθυστικό άρωμα από τα κεμπάπ που τσιγαρίζονται στα κάρβουνα ενός εστιατορίου ocakbaşı ή το τρίξιμο ενός πιρουνιού που κόβει ένα τραγανό τετράγωνο μπακλαβά με γέμιση φιστικιών - οι απολαύσεις της τουρκικής κουζίνας είναι πολλές και ποικίλες.
Οι δαιδαλώδεις κουζίνες στο παλάτι Τοπκαπί της Κωνσταντινούπολης, το νευραλγικό κέντρο της αυτοκρατορίας, βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια για την εκπληκτική κουζίνα της σύγχρονης Τουρκίας: μια κουζίνα που αντλεί από τις καλύτερες γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Εξάλλου, η πίτσα δεν είναι παρά μια άτολμη απομίμηση του τούρκικου πεϊνιρλί, αυτού του λαχταριστού ψωμιού με τυρί που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Η παέγια δεν είναι απλώς μια θαλασσινή εκδοχή του ζουμερού πιλαφιού της Τουρκίας;

Το κεμπάπ είναι πεντανόστιμο, εννοείται. Εδώ βρίσκεται μια από τις σπουδαιότερες κουζίνες του κόσμου.
Αγαπημένο πιάτο
«Όπου υπάρχει λαχμαντζούν, υπάρχει ελπίδα», γράφει ένα γκράφιτι σε έναν τοίχο της Κωνσταντινούπολης. Και πώς να μην εθιστείς με αυτή την νόστιμη πίτα, που αλείφεται με κιμά, πιπερώνεται με νιφάδες τσίλι Χαλεπίου και ψήνεται σε ξυλόφουρνο.
Αγαπημένο εστιατόριο
Βρίσκεται σε ένα παζάρι ζωντανό από το χτύπημα των σφυριών των χάλκινων χτυπητών, το Imam Çağdaş (49 Kale Altı Uzun Çarşı; imamcagdas.com), που είναι θεσμός στην πόλη Gaziantep, και δικαίως φημίζεται για το απίστευτο λαχαμαντζούν, το κεμπάπ και τον μπακλαβά του.
Βαθμολογία
9/10
Ετυμηγορία
Γεμάτο ιστορία και εκπληκτικά νόστιμο, το τουρκικό φαγητό είναι θλιβερά υποτιμημένο.
Γαλλία: από τις υπαίθριες αγορές στα αστέρια Michelin
Το γεγονός ότι η γαλλική κουζίνα είναι η νούμερο ένα στον κόσμο δύσκολα επιδέχεται συζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι, ιστορικά, σχεδόν όλοι οι πιο διάσημοι σεφ του κόσμου - ο Βατέλ, ο Καρέμ, ο Εσκοφιέ, ο Μποκούζ - ήταν Γάλλοι ή ότι τα παγκόσμια πρότυπα εστιατορίων καθορίζονται από μια γαλλική οργάνωση, τη Michelin. Η Γαλλία έχει τη γαστρονομία τόσο στενά συνυφασμένη με τον ιστό της κουλτούρας της που το να είσαι ο καλύτερος δεν είναι προαιρετικό.
Όλοι, από κομμωτές μέχρι πιλότους αεροσκαφών, θεωρούν τον εαυτό τους ειδικό στο φαγητό. Η έκταση της εμμονής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν έχετε ζήσει ανάμεσα σε Γάλλους και αν δεν έχετε ακούσει συζητήσεις για oeufs meurette που διαρκούν μέχρι να χάσετε τη θέληση για ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ανταποκριθεί η συνέχεια της γαλλικής κουζίνας, από τους πάγκους της αγοράς μέχρι τα αστέρια Michelin. Και το κάνει. Αν έχετε φάει ποτέ σε εσιτατόρια στάσης για φορτηγά (relais routier), θα ξέρετε ότι δεν αστειεύονται, ακόμη και στο πιο φθηνό σημείο.
Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι Γάλλοι περνούν περισσότερο χρόνο στο τραπέζι - 2 ώρες και 13 λεπτά καθημερινά - από οποιοδήποτε άλλο έθνος (η Βρετανία μετράει 1 ώρα και 18 λεπτά).
Αγαπημένο πιάτο
Γκρατέν από χτένια της Βρετάνης με μανιτάρια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ένα λευκό κρασί από το Domaine Sainte Octime στις Σεβέννες.
Αγαπημένο εστιατόριο
Κάθε παλιά πόλη της Γαλλίας είναι μια κυψέλη από μικρά, συχνά οικογενειακά εστιατόρια. Το Μονπελιέ δεν αποτελεί εξαίρεση, και το καλύτερο είναι το Les t'OCqués, μια μικρή επιχείρηση ενός ζευγαριού με ζεστασιά, συναδελφικότητα και εξαιρετική εφευρετικότητα σε λογικές τιμές (15 Rue Roucher; 00 33 467 634286).
Βαθμολογία
9/10
Ετυμηγορία
Η χώρα μας έδωσε την υψηλή κουζίνα, τα αστέρια Michelin και μυριάδες ακόμα από τις πιο ευφάνταστες ιδέες για φαγητό.
Ιταλία: τα αγαπημένα φαγητά όλων
Προφανώς η Ιταλία είναι το «άλογο κούρσας» σε αυτόν τον διαγωνισμό. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα μόνο φαγητό που έχει δώσει στον κόσμο αυτό το γαστρονομικό καταφύγιο. Όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τα «θέλγητρα» του τοπικού λιθουανικού ή μαλτέζικου εστιατορίου, ποιος δεν έχει πει τις λέξεις «Γιατί δεν δοκιμάζουμε ένα ιταλικό απόψε;». Πού θα μπορούσατε να βρείτε ένα τέτοιο εξωτικό μέρος για να φάτε;
Τα ιταλικά εστιατόρια είναι πανταχού παρόντα. Παρόλα αυτά, ίσως σας εκπλήξει να ανακαλύψετε ότι η χώρα είναι και κάτι σαν αστέρι Michelin: μόνο στη Γαλλία και την Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερα εστιατόρια των οποίων οι σεφ κατέχουν τα πολυπόθητα βραβεία.

Αλλά ενώ ο οδηγός Michelin εξυμνεί τα πιάτα που δημιουργούνται από τους καλύτερους σεφ του κόσμου, δεν λέει πολλά για την παγκόσμια επιρροή. Ούτε η Γαλλία ούτε η Ιαπωνία έχουν «αποικίσει» τις καθημερινές μας γευστικές συνήθειες όπως η Ιταλία. Μαντέψτε ποια χώρα τρώει την περισσότερη πίτσα κατά κεφαλήν; Η Νορβηγία.
Υπάρχει ένας ακόμη καλύτερος λόγος για να δοθεί το μεγάλο βραβείο στη χώρα που μας έδωσε - βαθιά ανάσα - τα ζυμαρικά, την πίτσα, το ριζότο, τη μοτσαρέλα, το ζαμπόν Πάρμας, το βαλσαμικό ξύδι, το τιραμισού, το χειροποίητο παγωτό και το κίνημα Slow Food. Το φρέσκο, εποχιακό, απλό φαγητό είναι το επίκαιρο - και η Ιταλία το κάνει αυτό από πολύ παλιά.
Αγαπημένο πιάτο
Pasta al tonno. Βράστε τα ζυμαρικά Gragnano μέχρι να γίνουν al dente. Συνδυάστε τα με ντομάτες, γαύρο της ακτής Αμάλφι, κάπαρη Salina και φρέσκο τόνο. Έτοιμο.
Αγαπημένο εστιατόριο
Στην άγρια περιοχή της Απουλίας υπάρχει μια τρατορία που ονομάζεται Antichi Sapori. Στον μαυροπίνακα υπάρχει μια λίστα με ό,τι είναι έτοιμο να μαζευτεί στον κήπο της κουζίνας. Μην περιμένετε γρήγορο φαγητό (00 39 0883 569529, pietro zito.it).
Αξιολόγηση
10/10
Ετυμηγορία
Από φρεσκοκομμένα λαχανικά μέχρι αχνιστά μπολ με σπαγγέτι alle vongole, αυτή η χώρα έχει κάτι για κάθε ταξιδιώτη που τρώει.