11 red flags που δείχνουν ότι βρίσκεσαι σε μία τοξική σχέση
Μια τοξική σχέση μπορεί να διαστρεβλώσει την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, μειώνοντας την αυτοεκτίμησή σας και βλάπτοντας μακροπρόθεσμα την ευτυχία σας.
Οι σχέσεις συνήθως ξεκινούν με τις καλύτερες προοπτικές αλλά η κακή επικοινωνία, τα τραύματα από παλαιότερες εμπειρίες και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες, μπορεί να αλλάξουν την συμπεριφορά των μελών και να οδηγήσουν σε ανεπίλυτες συγκρούσεις.
Σε μία τοξική σχέση επικρατεί η κακή διάθεση, τα ξεσπάσματα θυμού, η αποφυγή και οι εξωσυζυγικές σχέσεις. Μπορεί τα σημάδια να υπήρχαν εξαρχής, ωστόσο είναι κάτι που δεν συνειδητοποιείται εύκολα από τα μέλη, συνήθως παρατηρείται από τρίτους και σίγουρα η απόφαση για τον τερματισμό της σχέσης είναι δύσκολη και μπορεί να διαιωνίζεται.
Η χρόνια παραμονή θα βλάπτει όλο και περισσότερο την ευημερία των μελών, ενώ αντίθετα η αποδέσμευση λειτουργεί ως λύτρωση.
Ποια είναι τα σημάδια
Η τοξική συμπεριφορά υπάρχει εντός ενός φάσματος. Όλοι οι άνθρωποι και όλες οι σχέσεις κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωποι με συγκρούσεις, passive aggressive συμπεριφορές και δύσκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα. Ωστόσο μία τοξική σχέση ορίζεται από την συνέπεια, την ένταση και την δυσλειτουργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
11 red flags που δείχνουν ότι είσαι σε μία τοξική σχέση
- Αίσθημα δυσφορίας
Ένα μόνιμο αίσθημα δυσφορίας υπερισχύει των όμορφων συναισθημάτων λόγω των καθημερινών συγκρούσεων.
- Μονίμως προετοιμασμένοι για καυγά
Ερωτήσεις που μετατρέπονται σε παγίδες, δηλώσεις που χρησιμοποιούνται εναντίον σας και φράσεις που υπενθυμίζουν τα λάθη σας με σκοπό να σας κάνουν να νιώσετε ενοχές.
- Αποφυγή επικοινωνίας
Η τιμωρία της σιωπής, είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Είναι η άρνηση προφορικής επικοινωνίας με το άλλο άτομο με σκοπό τον έλεγχο και την χειραγώγηση. Δεν αποτελεί έναν παραγωγικό τρόπο αντιμετώπισης μιας διαφωνίας. Ωστόσο είναι διαφορετικό από το να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να συζητήσετε αργότερα ένα θέμα στο οποίο διαφωνείτε, ή να ζητήσετε χρόνο για να σκεφτείτε. Αυτό περιέχει το στοιχείο της επικοινωνίας και δείχνει σεβασμό.
- Δεν γίνεται καμία προσπάθεια για βελτίωση
Όταν οι σύντροφοι γνωρίζουν ότι η σχέση τους βρίσκεται σε «κίνδυνο» αλλά δεν κάνουν καμία προσπάθεια για να βελτιώσουν την κατάσταση. Επενδύοντας στον ποιοτικό χρόνο, δείχνοντας τρυφερότητα, δίνοντας σημασία στα επιτεύγματα και τις σημαντικές στιγμές του ενός και του άλλου. Κανείς από τους δύο δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για βελτίωση -ή συνεχώς μόνο ο ένας επωμίζεται αυτόν τον ρόλο.
- Το όχι δεν γίνεται σεβαστό
Το «όχι» είναι μια σημαντική λέξη σε κάθε σχέση. Μην το ξεχνάτε για χάρη της αγάπης. Οι υγιείς σχέσεις χρειάζονται συμβιβασμό, αλλά λειτουργούν καλύτερα όταν οι δύο πλευρές σέβονται τις ανάγκες και τα θέλω τους. Το να γνωστοποιείτε αυτό που θέλετε είναι εξίσου σημαντικό με το να επικοινωνείτε αυτό που δεν θέλετε. Βρείτε το «όχι» σας. Ο σύντροφος σας θα σεβαστεί ότι δεν γίνεται να συμφωνείτε με όλα όσα λέει ή κάνει, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ταύτιση αναγκών. Αν σας αποδέχονται μόνο όταν λέτε «ναι», μάλλον ήρθε η ώρα να πείτε «όχι».
- Δεν λειτουργείτε ως ομάδα
Εσείς και ο σύντροφός σας είστε μια ομάδα. Πρέπει να ξέρετε ότι ό,τι και να συμβεί, προσέχετε ο ένας τον άλλον, τουλάχιστον δημόσια. Στις υγιείς σχέσεις, όταν τρίτα άτομα προσπαθούν να εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο, το ζευγάρι ενώνεται και οχυρώνει ένα τείχος. Στις τοξικές σχέσεις οι σύντροφοι λειτουργούν ως μονάδες σε δύσκολες καταστάσεις.
- Έντονη κριτική & σχόλια
Σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση, τα προσωπικά επιτεύγματα, για την εργασία, τους προσωπικούς στόχους και την ανάπτυξη, που σκοπό έχουν να πλήξουν την αυτοεκτίμησή σας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας μιλά υποτιμητικά, για οποιονδήποτε λόγο, πόσο μάλλον ο σύντροφός σας.
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη είναι βασικός παράγοντας για την λειτουργικότητα της σχέσης γιατί μόνο έτσι κυριαρχεί το αίσθημα της ασφάλειας. Η εμπιστοσύνη διευκολύνει τη θετική συναισθηματική σύνδεση μεταξύ συντρόφων, με βάση την τρυφερότητα, την αγάπη και την αφοσίωση. Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να χαθεί όταν οι άνθρωποι αθετούν, ή δεν μπορούν άλλο πια, να διατηρήσουν τις συμφωνίες, που τους έφεραν αρχικά κοντά.
- Σωματική κακοποίηση
Αν υπάρχει κατ’ επανάληψη σωματική κακομεταχείριση ή εκφοβισμός που περιλαμβάνει από ήπιες μέχρι και άγριες σωματικές επιθέσεις, η σχέση θα πρέπει να τερματισθεί άμεσα.
- Ψέματα
Το ψέμα και η εξαπάτηση θα διαλύσουν την εμπιστοσύνη σαν να μην ήταν ποτέ εκεί στην αρχή. Από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη έχει χαθεί τόσο πολύ, είναι δύσκολο να ανακτηθεί όπως προαναφέρθηκε. Μπορεί να επιστρέφει σε στιγμές αλλά θα είναι πάντα εύθραυστη –περιμένοντας τη λάθος κίνηση.
- Εξωσυζυγική σχέση
Η απιστία αποτελεί συναισθηματική κακοποίηση. Συνήθως αποτελεί μία αφορμή για να αναδυθούν στην επιφάνεια όλα όσα μπορεί να υποβόσκουν τόσο καιρό και φυσικά είναι ένας μεγάλος παράγοντας που κλονίζει την εμπιστοσύνη. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ψυχικό τραύμα παρατηρείται στους ανθρώπους που είχαν τυφλή εμπιστοσύνη και στέκονταν ανυποψίαστοι απέναντι στο σύντροφό τους.
Νομίζω ότι μπορεί να είμαι σε τοξική σχέση, και τώρα;
Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα προαναφερθέντα σημάδια, ίσως είναι στιγμή να επενεξετάσετε τους λόγους για τους οποίους μένετε σε αυτή την σχέση. Αναζητήστε μοτίβα, θέστε τα όριά σας και επικοινωνήστε με έναν ειδικό ώστε να συζητήσετε μαζί του ό,τι σας απασχολεί.
Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμπλακείτε σε μια τοξική σχέση, κανένας από όλους όμως δεν έχει καμία σχέση με τη δύναμη του χαρακτήρα σας.
Είναι σημαντικό να κάνετε θυσίες στις σχέσεις, αλλά η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός σας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αν μια σχέση βασίζεται στην αγάπη, θρέφει, αποκαθιστά, αναπληρώνει και αναζωογονεί. Δεν μειώνει την αυτοεκτίμησή σας.