παιδί σε αυτοκίνητο

Βάζοντας το παιδί μας να «κοιτάζει» πίσω, κάνουμε βήμα εμπρός για την ασφάλειά του

Στη διάρκεια του 2020, η υγεία, ο τρόπος ζωής και η ασφάλειά μας απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία στο μυαλό όλων μας. Ο κόσμος έχει αλλάξει και πλέον παίρνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατέψουμε τους αγαπημένους μας. Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, φορούμε προστατευτικές μάσκες και κρεμόμαστε από τα χείλη των ειδικών υγείας σαν οι ζωές μας να εξαρτώνται από τις συμβουλές τους. Επειδή όντως εξαρτώνται.

Στη συνέχεια, όμως, κλείνουμε τις τηλεοράσεις μας, βάζουμε μπροστά τα αυτοκίνητά μας και εκθέτουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τα παιδιά μας, σε ένα περιβάλλον που, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ειδικοί συμφωνούν ότι το να βάζουμε απλώς τα παιδιά σε ένα παιδικό κάθισμα ή σε ένα booster στο αυτοκίνητο δεν είναι αρκετό. Σε περίπτωση μιας σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης, είναι το αντεστραμμένο παιδικό κάθισμα αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για το μικρό σας παιδί. Πολλοί γονείς φέρνουν τα νεογέννητά τους σπίτι σε ένα βρεφικό σύστημα συγκράτησης που τοποθετείται στραμμένο προς τα πίσω, όμως όταν τα παιδιά υπερβούν το μέγεθός του το αντικαθιστούν με παιδικό κάθισμα που κοιτάζει προς τα εμπρός.

Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό, παρόλο που οι στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα ποσοστά οδικών ατυχημάτων είναι σχετικά χαμηλά, τα τροχαία εξακολουθούν να ευθύνονται για έναν στους πέντε παιδικούς θανάτους. Και σε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη, οι τραυματισμοί σε τροχαία είναι η βασική αιτία θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 14 ετών, σύμφωνα με την UNICEF.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 4

Έχοντας αντλήσει γνώση από έρευνες δεκαετιών, οι ειδικοί ασφαλείας της Volvo Cars γνωρίζουν ότι τα καθίσματα που είναι στραμμένα αντίθετα με τη φορά κίνησης του αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδεύουν παιδιά ηλικίας έως 4 ετών. Πολύ απλά, αυτό συμβαίνει γιατί σε μία ισχυρή μετωπική σύγκρουση ο λαιμός ενός μικρού παιδιού είναι πολύ αδύναμος για να υποστηρίξει το κεφάλι του, το οποίο έχει μεγάλο βάρος σε σχέση με το σώμα του. Σε περίπτωση απότομης ακινητοποίησης, η αντεστραμμένη πλάτη του καθίσματος υποστηρίζει ταυτόχρονα το λαιμό, την πλάτη και το κεφάλι.

Φορείς όπως ο ΠΟΥ και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία διαθέτουν αυτή τη γνώση και υιοθετούν τις ίδιες αρχές. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Οδικής Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα παιδικό κάθισμα που κοιτάζει εμπρός μειώνει το ρίσκο τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης κατά 50%, σε σύγκριση με το να μετακινείται ένα παιδί χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ωστόσο, ένα αντεστραμμένο παιδικό κάθισμα μειώνει τον αντίστοιχο κίνδυνο κατά 80%. Οι στατιστικές, επομένως, είναι ξεκάθαρες: Η αντεστραμμένη θέση είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τα μικρότερα παιδιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Η Volvo, πρωτοπόρος στην οδική ασφάλεια και στις εφευρέσεις που έχουν βελτιώσει σημαντικά την προστασία των παιδιών στο αυτοκίνητο, προτρέπει τους γονείς και τις αρχές να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών και τις συστάσεις των ειδικών, ώστε να φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο για την ασφάλεια των παιδιών τους.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι», λέει η Έλλη Παρασκευά, επικεφαλής του τμήματος Consumer Experience της Volvo Car Hellas, «ότι τα παιδιά έως 4 ετών πρέπει να ταξιδεύουν σε ειδικό κάθισμα, στραμμένα αντίθετα από τη φορά που κινείται το αυτοκίνητο. Κανένα κάθισμα που κοιτάζει εμπρός δεν προσφέρει επαρκή προστασία για τα πιο μικρά παιδιά. Η χωρίς εξαιρέσεις προμήθεια και σωστή χρήση των κατάλληλων μέσων προστασίας για τα παιδιά προσκρούει συχνά σε πρακτικές δυσκολίες. Όμως, όταν εφαρμοστεί με συνέπεια, γίνεται πιο απλή και εύκολη: τα παιδιά εκπαιδεύονται, μαθαίνουν ότι ”δεν υπάρχει άλλη επιλογή μετακίνησης” και είναι παντού και πάντα πιο ασφαλή. Ας μην ξεχνάμε ότι το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη. Μπορούμε και πρέπει να προστατεύουμε σωστά τους μικρούς συνεπιβάτες μας σε κάθε διαδρομή».

Μάθετε περισσότερα εδώ