viral gif κορωνοϊός

Flatten the curve -Ένα viral gif εξηγεί απλά και ουσιαστικά πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την αργή εξάπλωση του κορωνοϊού

Ανάμεσα στις χιλιάδες αναρτήσεων, δημοσιεύσεων και μαρτυριών από όλο τον κόσμο σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι πανεύκολο να χαθεί το μέτρο και η ψυχραιμία -η εμπεριστατωμένη άποψη και η επιστημονική τεκμηρίωση είναι πολύτιμα και δυσεύρετα.

Ωστόσο, μία από τις viral δημοσιεύσεις που ξεχωρίζουν τις τελευταίες μέρες είναι ένα gif το οποίο δείχνει με απλούστατο αλλά εύπεπτο τρόπο τη σημασία της πρόληψης για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Η αρχή έγινε με ένα γράφημα το οποίο δημοσίευσε το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention) και πήρε μεγάλη δημοσιότητα με το hashtag #flattenthecurve. Λίγο αργότερα, η μικροβιολόγος Dr Siouxsie Wiles συνεργάστηκε με τον illustrator Toby Morris και δημιούργησαν ένα παρόμοιο, αλλά ακόμη πιο «εύκολο» στο μάτι gif που έγινε viral.

Ένα από τα πολλά παρόμοια γραφήματα που δημοσιεύτηκαν (εδώ από το Vox).

Vox

Xωρίς αριθμούς και στατιστικά, το gif παρουσιάζει στον κάθετο άξονα τον αριθμό κρουσμάτων και στον οριζόντιο το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. Μια διακεκομμένη οριζόντια γραμμή συμβολίζει τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος για την περίθαλψη των ασθενών.

Στην πρώτη περίπτωση, ένας άνδρας στο κάτω μέρος του γραφήματος φαίνεται να λέει «Σιγά, είναι μια απλή γρίπη, ένα κρύωμα» -τότε η καμπύλη των κρουσμάτων αυξάνεται κατακόρυφα, ξεπερνώντας τη γραμμή του συστήματος υγείας. Στη δεύτερη φάση, μια γυναίκα λέει «Μην πανικοβάλλεσαι, αλλά πρόσεχε. Πλύνε τα χέρια σου, μείνε στο σπίτι» -και τότε η καμπύλη χαμηλώνει σε ύψος και αυξάνεται σε πλάτος.

To viral gif στο Twitter.

Με απλά λόγια, το gif συμβολίζει αυτό που πολλοί γιατροί και επιστήμονες σημειώνουν επίμονα τις τελευταίες μέρες -ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανότατα αναπόφευκτο να νοσήσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά είναι σημαντικό αυτό να απλωθεί χρονικά ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί.

«Ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να προλάβουμε την ευρεία διάδοσή του, πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουμε την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και οτιδήποτε υπερβαίνει τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος», δήλωσε ο Tom Frieden, που διετέλεσε πρόεδρος του Centers for Disease Control and Prevention επί της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Έτσι, συνοψίζεται το επιχείρημα πολλών γιατρών και επιστημόνων υγείας, ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν να έχει ήδη εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα, ώστε να εξαπλωθεί με πιο αργούς και αντιμετωπίσιμους ρυθμούς.

Η επιταγή #flattenthecurve λοιπόν, μεταφράζεται ως εξής -ας ρίξουμε όλο το βάρος στην πρόληψη, ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει σε διαχειρίσιμα πλαίσια. Αν υποθέσουμε ότι θα προσβληθεί ο ίδιος αριθμός ατόμων, δηλαδή, είναι όχι απλώς καλύτερο αλλά και επιβεβλημένο να συμβεί σε μεγαλύτερη χρονική έκταση, παρά άμεσα.