Οι τροφές που προτείνουν δερματολόγοι για λαμπερό και υγιές δέρμα
Ολοι γνωρίζουμε πως ανεξάρτητα από την ρουτίνα περιποίησης του δέρματος που ακολουθούμε σε καθημερινή βάση και τα προϊόντα που επιλέγουμε, η υγεία του δέρματος ξεκινά από το πως τρεφόμαστε.
Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος.
Από την ποσότητα νερού που πίνουμε, μέχρι την κατανάλωση ζάχαρης και του αλατιού, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδερμίδα μας, αλλά και την υγεία του οργανισμού μας.
Όταν η διατροφή μας αποτελείται από τρόφιμα γεμάτα αντιοξειδωτικά, υγιή λιπαρά, βιταμίνες, νερό και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε το δέρμα μας θα είναι λαμπερό και υγιές. Τροφές όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα για την υγεία του δέρματος τονίζουν οι δερματολόγοι.
Για την ακμή, μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά) μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή, σημειώνεται σε άρθρο της Daily Mail.
Οι τροφές που προτείνουν δερματολόγοι για λαμπερό και υγιές δέρμα
Το μυστικό για να έχεις πάντα νεανική εμφάνιση δεν κρύβεται σε ακριβά καλλυντικά, αλλά στο τι τρως, πόσο καλά κοιμάσαι, αν ασκείσαι, και αν ενυδατώνεσαι επαρκώς.
Η επιδερμίδα μετά τα 30 χρειάζεται πλέον ειδική μεταχείριση, προκειμένου να τη διατηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται νεανική και λαμπερή. Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό και παρακάτω θα δούμε τις τροφές που χαρίζουν νεανικό. λαμπερό και όμορφο δέρμα:
Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι γεμάτες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας του δέρματος. Μαγειρέψτε το σολομό στο φούρνο χωρίς να αφαιρέσετε την πέτσα ή ψήστε τη φλούδα στο τηγάνι όπως κάνουν οι Ιάπωνες, για ένα σνακ που προστατεύει το δέρμα.
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η «βιταμίνη της ομορφιάς».
Τροφές με βιταμίνη Ε, όπως είναι το αβοκάντο βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, ενώ τροφές, όπως τα αυγά, οι γλυκοπατάτες και το μάνγκο περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή και την αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος.
Η συμπερίληψη των στρειδιών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος. Με τη σημαντική περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο και σε χαλκό, τα στρείδια είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που παρέχει δομή στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Αμύγδαλα
Μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε, ενός από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενυδάτωση, ειδικά σε όσους έχουν ξηρό δέρμα.
Μισή κούπα ενταμάμε (πράσινα φασολάκια σόγιας μέσα στο λοβό, ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό και ανακατεμένα με λίγο θαλασσινό αλάτι), περιέχουν 300mg ωμέγα-3 που βοηθούν στην διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος. Το ενταμάμε είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβανόλες, τα βοηθούν στο να διατηρείται το δέρμα παχύ και πιο ενυδατωμένο. Με τη μείωση των ορμονών του στρες, η μαύρη σοκολάτα εμποδίζει το σπάσιμο του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που καταπολεμά τις ρυτίδες και κρατά το δέρμα αφράτο και νεανικό.
Νερό
Αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.