To τρικ των δύο λεπτών για να μειώσεις το άγχος σου κάθε μέρα
Σε μια απαιτητική καθημερινότητα ποιος δεν θέλει να νιώσει ηρεμία και να κάνει ένα διάλειμμα; Σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα ευεξίας και διατροφής μπορούμε με ένα τρικ να μειώσουμε αισθητά το άγχος μας μέσα στην ημέρα.
Δεν θα ήταν υπέροχο να υπήρχε ένα μαγικό κουμπί που να μπορούσαμε να το πατήσουμε και να μας απαλλάξει από σκέψεις που μας αγχώνουν και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας; Δυστυχώς το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αποτελεί μία «μάστιγα» στη σύγχρονη κοινωνία. Μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις καθημερινές δραστηριότητες, την απόδοση στην εργασία, την υγεία και τις σχέσεις.
Είναι σπάνιο και πραγματικά ζηλευτό να συναντάς στις ημέρες μας ανθρώπους χαλαρούς, που δεν αγχώνονται και δεν ζουν με έντονο στρες. Το να απομακρύνουμε το άγχος από τη ζωή μας δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να το μειώσουμε.
Για παράδειγμα, η ειδικός σε θέματα διατροφή και ευεξίας, Κριστίνα Μπάρους, προτείνει ένα τρικ που διαρκεί 2 λεπτά για λιγότερο άγχος μέσα στην ημέρα. Η Κριστίνα Μπάρους συμβουλεύει να επαναλαμβάνουμε το τρικ των δύο λεπτών για 10 φορές μέσα στην ημέρα.
To τρικ των δύο λεπτών για να μειώσεις το άγχος σου κάθε μέρα
Με το τρικ των δύο λεπτών που προτείνει η ειδικός σε θέματα διατροφή και ευεξίας, Κριστίνα Μπάρους, θα μειώσει το άγχος σου και θα σταματήσεις να νιώθεις εξάντληση.
«Το μεγάλο λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι είναι ότι δεν σταματάμε καθόλου και είμαστε στον αυτόματο πιλότο όλη μέρα. Γι’ αυτό συνιστώ να κάνουμε 2 λεπτά διάλειμμα για τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα, ώστε να έχουμε επίγνωση του τι κάνουμε και να μην κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα να μην βάζουμε κρέμα στο πρόσωπό μας καθώς ακούμε ένα podcast ή να ετοιμάζουμε το φαγητό μας τσεκάροντας παράλληλα τα μέιλ στο κινητό μας» σημειώνει η Κριστίνα Μπάρους.
Ο κίνδυνος να θεωρούμε το multitasking φυσιολογικό
Ο ειδικός στην προσωπική ανάπτυξη, Πολ Ροντρίγκο, σημειώνει ότι όταν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα (το λεγόμενο multitasking), o εγκέφαλός μας στρέφει την προσοχή του από το ένα πράγμα στο άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοσή μας και να προκληθεί άγχος.
Το πλεονέκτημα του να κάνεις τα πράγματα αργά και συνειδητά
Αν κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και είμαστε στο λεγόμενο «τρέξιμο», ο εγκέφαλός μας το αντιλαμβάνεται σαν να υπάρχει κίνδυνος και το σώμα μας εκκρίνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στον ύπνο μας, στο στομάχι μας και πόνο στις αρθρώσεις.
«Αν πατήσουμε λίγο φρένο σε όσα κάνουμε τόσο βιαστικά και γρήγορα και συγκεντρωθούμε κάθε φορά στην εκτέλεση μιας δουλειάς και αφήσουμε το mulitasking, τότε ο εγκέφαλός μας θα το ερμηνεύσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι και να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε» εξηγεί η ψυχολόγος Λάουρα Παλομάρες.
Επομένως αυτή η μικρή συνήθεια να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα δύο λεπτών για 10 φορές μέσα στην ημέρα είναι ένας τρόπος να στείλουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο και έτσι θα έχουμε λιγότερο άγχος.