Τα τρία καλύτερα λάδια για την μαγειρική -Και ποια να αποφεύγετε σε κάθε γεύμα
Το λάδι που επιλέγουμε στην μαγειρική επηρεάζει τη γεύση και το αποτέλεσμα του φαγητού μας.
Ποια είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα λάδια για την μαγειρική;
Σύμφωνα με τις διαιτολόγους Perri Halperin και Angie Asche, τα καλύτερα λάδια είναι τα ακόρεστα που περιέχουν υγιή λίπη και αντέχουν στην υψηλή θερμότητα. Επομένως οι διαιτολόγοι προτείνουν να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, λάδι από αβοκάντο κα σησαμέλαιο, -με το τελευταίο να προσθέτει υπέροχη γεύση στα πιάτα-. Γιατί τα τρία αυτά λάδια θεωρούνται τέλεια για την μαγειρική;
Τα τρία καλύτερα λάδια για την μαγειρική - και ποια να αποφεύγετε σε κάθε γεύμα
Ελαιόλαδο
Η Halperin εξηγεί ότι ένας από τους κύριους λόγους που της αρέσει να μαγειρεύει με ελαιόλαδο είναι το σημείο καπνού του. Η ιδανική θερμοκρασία τηγανίσματος είναι οι 170-180°C. Ένα τυπικό παρθένο ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού έως τους 190°C, ενώ ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα κάτω από 0,2% αντέχει έως τους 215°C. καθιστώντας το μια ασφαλή και ιδανική επιλογή για τα περισσότερα γεύματα και αρτοσκευάσματα.
Το ελαιόλαδο είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά μαγειρικά λάδια. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρό οξύ ελαϊκό οξύ, το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι προστατευτικό έναντι του καρκίνου και της φλεγμονής. Περιέχει επίσης υγιεινές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν καταστάσεις υγείας όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2.
Έλαιο αβοκάντο
Αν ψάχνετε για κάτι υγιεινό που να αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα είναι το έλαιο αβοκάντο. Η διαιτολόγος προτείνει το λάδι αβοκάντο λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Περιέχει ελαϊκό οξύ και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι του μεταβολικού συνδρόμου. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης επομένως και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λίπη.
Σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο έχει σημείο καπνού από 177 C έως 204 C, το οποίο σημαίνει ότι θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα και όχι τηγάνισμα λόγω του ότι έχει χαμηλό σημείο καπνισμού και οξειδώνεται. Μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στις σαλάτες, να μαρινάρετε, καθώς και ως καρύκευμα για προσθήκη γεύσης.
Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά, όπως η σησαμόλη και η σησαμινόλη, μπορεί να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα ενώ περιέχει και νευροπροστατευτικά οφέλη.
Τα χειρότερα λάδια για τη μαγειρική
Σίγουρα υπάρχουν και τα λάδια που δεν είναι τόσο καλά, όπως το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο καθώς είναι πολύ επεξεργασμένα και στερούνται θρεπτικής αξίας. Επίσης έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προκαλούν φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η διατροφολόγος σημειώνει ότι τα έλαια καρύδας και ξηρών καρπών συνιστώνται για πιο κρύα κουζίνα, όπως σάλτσες για σαλάτες.
Πώς να επιλέξετε το σωστό λάδι για τα γεύματά σας
Η επιλογή του σωστού τύπου λαδιού εξαρτάται από τον τύπο μαγειρικής που θα επιλέξετε. Καλό είναι να προσέξετε τη διαφορά μεταξύ επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων.
Σε περίπτωση που κάνετε δίαιτα με μειωμένα λιπαρά, ίσως σας ζητηθεί να αφαιρέσετε το λάδι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λίπος είναι ένα βασικό στοιχείο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ενώ μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είναι υγιής, το να τα κόψετε πλήρως δεν είναι βιώσιμό.
Επομένως χρειάζεται μέτρο. Το βούτυρο και τα έλαια είναι συχνά πολύ υψηλά σε θερμίδες ώστε να μπορείτε να χάνετε ένα εκπληκτικό ποσό της ημερήσιας σας πρόσληψης μόνο στη διαδικασία μαγειρέματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα δεν παράγει φυσικά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έλαια και έτσι η κατανάλωσή τους είναι σημαντική για τη γενική υγεία. Χωρίς αυτά τα υγιή λίπη, το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει βασικές βιταμίνες και μέταλλα και τα κύτταρα σας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν στο μέγιστο δυναμικό τους.
Ανάλογα με τις ανάγκες σας και το στιλ μαγειρέματος που προτιμάτε θα καταναλώσετε και τον ανάλογο τύπο λαδιού. Έχετε ένα κορεσμένο λίπος, όπως το λάδι καρύδας για το μαγείρεμα υψηλότερης θερμοκρασίας και ένα ακόρεστο λίπος όπως το ελαιόλαδο για όλους τους άλλους τύπους μαγειρέματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης. Όπως πάντα, το κλειδί είναι η απόλαυση με μέτρο.
Ένα τελευταίο tip που δίνουν οι διατροφολόγοι είναι να χρησιμοποιήσετε μαγειρικά σπρέι εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων.