Τα τέσσερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις σε μια συνέντευξη για δουλειά -Aν θες τη θέση
«Μιλήστε μου για εσάς»: Aκούγεται σαν μια εύκολη και απλή ερώτηση για μια συνέντευξη εργασίας, αλλά οι περισσότεροι μπλοκάρουν και δεν ξέρουν τι να πουν και από πού να αρχίσουν.
Οταν διεκδικείς μια θέση εργασίας, ο τρόπος που θα προβάλλεις τον εαυτό σου στη συνέντευξη (σσ. δεν αναφερόμαστε στις σπουδές, στην κατάρτιση και τις ικανότητές σου, αυτές είναι δεδομένο ότι είναι σημαντικές) θα κρίνει το θα σου δοθεί η ευκαιρία να ενταχθείς στο δυναμικό μιας επιχείρησης. Εδω, δεν φτάνει μόνο η εμφάνιση, το χαμόγελο, το άρωμα, η άνεσή σου.
Σίγουρα, μια συνέντευξη εργασίας είναι μια διαδικασία που σε γεμίζει με άγχος, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μια θέση που την επιθυμείς διακαώς. Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένη και να προσπαθήσεις να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.
Οταν πηγαίνεις σε μία συνέντευξη για δουλειά, ο άνθρωπος που παίρνει τη συνέντευξη έχει προφανώς διαβάσει το βιογραφικό σου, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνεις τις σπουδές σου και πού έχει δουλέψει στο παρελθόν. Αυτό συνηθίζουν να το κάνουν οι περισσότεροι υποψήφιοι και είναι λάθος τακτική. Μην επαναλαμβάνεις τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη στο βιογραφικό σου, γιατί έτσι χάνεις μια σπουδαία ευκαιρία να δώσεις στον άνθρωπο που κάνει τη συνέντευξη νέες πληροφορίες για τον εαυτό σου.
Ας δούμε τα 4 πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com:
Μην αργήσεις
Η καθυστέρηση σε ένα ραντεβού δεν είναι μόνο δείγμα ασέβειας, αλλά δημιουργεί και άσχημη εικόνα για την επιχείρηση. Να είσαι έγκαιρα στο ραντεβού σου. Καλό είναι να βρίσκεσαι 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού για να σε αναγγείλουν. Να θυμάσαι ότι η συνέντευξη αρχίζει πριν μπεις στο δωμάτιο. Από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστείς στην αίθουσα αναμονής, να θυμάσαι ότι τις περισσότερες φορές η συμπεριφορά σου παρατηρείται.
Διαφοροποιήσου από τους υπόλοιπους υποψήφιους
Οι πιθανότητες είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι που θα δώσουν συνέντευξη να έχουν παρόμοια προσόντα με σένα. Οπότε όταν σε ρωτούν με έναν τρόπο «γιατί να σε προσλάβουμε; εσύ θα πρέπει να επισημάνεις δεξιότητες που σχετίζονται ιδιαίτερα με τη θέση εργασίας για την οποία δίνεις συνέντευξη. Εάν μπορείς να σκεφτείς κάτι που σε διαφοροποιεί σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους στον κλάδο σου, ακόμα καλύτερα.
Μην μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενή σου δουλειά
Κανείς δεν θέλει στη δουλειά του ένα εργαζόμενο που μιλάει υποτιμητικά για τους παλιότερους εργοδότες του. Οπότε, όταν αυτός που σου παίρνει συνέντευξη σε ρωτήσει για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη προηγούμενή σου δουλειά, καλύτερα είναι να είσαι διπλωματική να μην μιλήσεις άσχημα για την προηγούμενη δουλειά.
Δείξε ενθουσιασμό για τη θέση εργασίας
Αυτό που θέλει να δει από εσένα είναι όχι μόνο τις γνώσεις και τα προσόντα σου, αλλά και τον ενθουσιασμό σου να εργαστείς στην εταιρεία του. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για να σχηματίσει κάποιος μια πρώτη εντύπωση γι΄ αυτό χρειάζεται βλεμματική επαφή, μια δυνατή χειραψία και να δείχνεις ενέργεια, πάθος για τη δουλειά και αυτοπεποίθηση. Ο στόχος του υπαλλήλου είναι να αποδίδει καλά στην συγκεκριμένη εργασία και αυτό που κάνει, να το κάνει με αγάπη και πίστη στο όραμα της εταιρίας.