Αυτά τα superfoods κερδίζουν έδαφος και θα μας απασχολήσουν έντονα αυτή τη χρονιά
Τα superfoods είναι από τις τροφές που απασχολούν έντονα τους απανταχού foodies, αλλά και τους φανατικούς του wellness -οι οποίοι αναζητούν «εδέσματα» που είναι παράλληλα νόστιμα αλλά και ευεργετικά για τον οργανισμό τους.
Βέβαια, κάθε χρόνο (όπως συμβαίνει και στη μόδα, την ομορφιά και τον χώρο της εστίασης ανά τον κόσμο) τα trends στα superfoods αλλάζουν.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, η λίστα με τις hot υπερτροφές που απασχολούν το κοινό εμπλουτίζεται και αλλάζει κάθε χρόνο. Νέες αφίξεις αλλά και σταθερές παρουσίες δημιουργούν αυτό που φανταζόμαστε ως τη λίστα του σούπερ μάρκετ της Γκουίνεθ Πάλτροου!
Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, αν και έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε κάθε χρόνο τι είναι “in”, δε σημαίνει ότι, όσα βλέπουμε στη λίστα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους τους οργανισμούς (αφού ο καθένας είναι ξεχωριστός) και ότι όσα λείπουν δεν αξίζει να συνεχίζουμε να τα καταναλώνουμε!
Κουρκουμάς
Όπως αναφέρει η διακεκριμένη διαιτολόγος και διατροφολόγος Jamba Sarah Marjoram στο USA Today μια από τις τροφές που θα δούμε παντού το 2020 είναι ο κουρκουμάς.
Το συγκεκριμένο καρύκευμα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ασία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλον τον κόσμο -όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και στον χώρο της ευεξίας. «Λειτουργεί ως φυσικό αντιφλεγμονώδες και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό» τονίζει η ίδια. Αν και το βλέπουμε συνήθως ως συστατικό σε σούπες, smoothies ή άλλα πιάτα, τονίζει ότι μπορείτε να προσθέσετε τον κουρκουμά παντού. «Έχω δει να το προσθέτουν ακόμα και όταν βράζουν τσάι, ώστε να ευεργετηθούν από τις ιδιότητές του».
Δαμάσκηνα
Από την άλλη, η διατροφολόγος Erin Palinski Wade προβλέπει ότι τα δαμάσκηνα πρόκειται να κάνουν δυναμικό comeback.
«Τα δαμάσκηνα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία το εντέρου, αλλά δεν είναι το μόνο που κάνουν» τονίζει η ίδια και προσθέτει ότι επίσης ενδυναμώνουν τα κόκαλα -κάτι εξαιρετικά σημαντικά για γυναίκες και άνδρες. Απολαύστε τα μόνα τους σαν φρούτο (η Wade προτείνει ακόμα και 5-6 την ημέρα) ενώ αλεσμένα μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη όταν φτιάχνετε φουρνιστά γλυκά.
Σαρδέλες
Εντάξει, αν και μπορεί να μη μετρούν πολλούς φανατικούς οπαδούς στον κόσμο, είναι όμως πλούσια σε στοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό μας.
Η διατροφολόγος Maya Feller και συγγραφέας του «The Southern Comfort Food Diabetes Cookbook» υπογραμμίζει στο Popsugar.com ότι αυτά τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά, που είναι καλά για την καρδιά, βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Οπότε, βάλτε τα στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, ακόμα και αν δε σας εμπνέουν με την πρώτη ματιά.
Ταχίνι
Σύμφωνα ξανά με το USA Today, η διατροφολόγος Monica Auslander Moreno προβλέπει ότι στα top superfoods του 2020 συναντά κανείς και το ταχίνι, το οποίο αν και βρίσκεται στο προσκήνιο της γαστρονομίας εδώ και αμέτρητα χρόνια, τελευταία κερδίζει περισσότερο έδαφος.
«Αποτελεί μια κρεμώδη πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών, φυτικών ινών, πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου» λέει η Moreno και συμβουλεύει να το αλείβουμε σε ψωμί μαζί με μαρμελάδα ή συνδυάστε το με αλεσμένα ρεβύθια, αλάτι και λεμόνι για ένα DIY dip.
Αβοκάντο
Είναι πλούσια σε καλό λίπος, αυτό που επηρεάζει θετικά τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) και προστατεύει την καρδιά και θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια πρώτα στις προτιμήσεις των wellness lovers. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλλιο και αντοξειδωτικά.
Φέτος, τα αβοκάντο επανέρχονται δριμύτερα! Προσθέστε τα στα smoothies και τις σαλάτες σας ή απλώς μείνετε πιστοί στο avocado toast που ξέρετε και αγαπάτε.