Οι συνήθειες που νομίζεις ότι μειώνουν το άγχος αλλά στην πραγματικότητα το εντείνουν
Το άγχος είναι μια κατάσταση γνώριμη για τους περισσότερους, ένας αόρατος εχθρός που είναι παρών στην καθημερινότητά μας.
Το άγχος συνήθως δημιουργείται όταν μέσα μας υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας για το τι μπορεί να συμβεί και για το κατά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα.
Είναι ένα αίσθημα έντονης ανησυχίας και φόβου. Η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλου άγχους για πολλούς λόγους: η αίσθηση ανεπάρκειας, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι μη ισορροπημένες σχέσεις με συναδέλφους και η απουσία εναλλακτικών λύσεων δημιουργούν μια καθημερινότητα που είναι δυσάρεστη στο μεγαλύτερο μέρος της.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε, επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της ζωής μας. Επίσης, αν το άγχος γίνει υπέρμετρο σε σημείο που δεν είναι διαχειρίσιμο πια, τότε, ίσως μπορεί να έχουμε κάποια αγχώδη διαταραχή.
H καθημερινότητα μας πιέζει, απαιτεί, τρέχει και ζητά όλο και περισσότερα από εμάς. Πλέον, με την πανδημία του κορωνοϊού καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα καθημερινότητα με περιορισμούς, όπου όλοι βιώνουμε την αγωνία της αβεβαιότητας και της απώλειας ελέγχου. Η έντονη αίσθηση άγχους και στρες, η οποία προκαλείται και για οικονομικούς λόγους λόγω της κρίσης που έφερε η πανδημία, είναι κυρίαρχη και επηρεάζεται αρνητικά την ψυχολογία μας.
Οι 5 συνήθειες που ακολουθούν έχουμε την εντύπωση ότι μειώνουν το άγχος, αλλά στην πραγματικότητα το εντείνουν. Σε άρθρο του Businness Insider, ειδικοί αναλύουν τις συνήθειες που «ύπουλα» ανεβάζουν τα επίπεδα άγχους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε:
Oταν αποφεύγεις τα πράγματα που σου προκαλούν άγχος
Αν το δεις επιφανειακά, η αποφυγή φαίνεται σαν μια καλή λύση στο άγχος που αντιμετωπίζεις. Για παράδειγμα, έχεις οικονομικά προβλήματα και επιλέγεις να μην κοιτάς τους λογαριασμούς που δεν έχεις πληρώσει, ούτε να τσεκάρεις το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού σου. Μια τέτοια συμπεριφορά αντί να μειώνει το άγχος, το επιδεινώνει. Η αποφυγή της πραγματικότητας θα κρατήσει την ανησυχία σου σε χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτό θα είναι προσωρινό. Το άγχος θα αυξηθεί σε βάθος χρόνου καθώς τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Έρευνες υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο αποφεύγεις καταστάσεις που προκαλούν άγχος, τόσο αυτές το εντείνουν. Επιπλέον, η αποφυγή μιας κατάστασης σε κάνει να χάνεις την εμπιστοσύνη στην ικανότητά σου να αντιμετωπίζεις αυτούς τους φόβους.
Οταν κοιτάς το κινητό σου τηλέφωνο πριν πέσεις για ύπνο
Θεωρείς ότι αν χαζέψεις λίγο τα social media στο κινητό σου τηλέφωνο καθώς είσαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου πριν πέσεις για ύπνο θα χαλαρώσεις. Καμία σχέση! Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν έντονο άγχος έχουν δυσκολία στο να κοιμηθούν κι έτσι καταφεύγουν στη λύση του κινητού τηλεφώνου. Κοιτάζουν το Facebook και το Instagram θεωρώντας ότι αυτό θα απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις και θα ξεγελάσει το μυαλό. Ομως, οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και έχει επιπτώσεις στην ικανότητα αντιμετώπισης του άγχους.
Οταν λες τα προβλήματά σου σε φίλους και οικογένεια
Πολλές φορές, το άγχος που βιώνουμε εμείς το μεταφέρουμε και στους γύρω μας. Συζητάμε για τα προβλήματά μας και όσα μας αγχώνουν με τους φίλους μας ή την οικογένειά μας. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα νιώσουμε καλύτερα και θα φύγει από πάνω μας ένα βάρος, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όσο περισσότερο μιλάς για τα πράγματα που σου προκαλούν στρες, τόσο περισσότερο κρατάς τον εαυτό σου σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και έντονου άγχους.
Οταν σκέφτεσαι όσα σε αγχώνουν
Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι όσο περισσότερο σκέφτεσαι ένα πρόβλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεις μια λύση. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι παίρνουν καλύτερες αποφάσεις αφού δώσουν στον εγκέφαλό τους ένα ανάσα, ένα διάλειμμα. Επομένως, αν ανησυχείς για ένα συγκεκριμένο ζήτημα ή ασχολείσαι με ένα πρόβλημα που σου προκαλεί άγχος, αποστασιοποιήσου για λίγο από αυτό.
Οταν καταφεύγεις στο αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στην χρήση αλκοόλ για να «μετριάσουν» το άγχος τους, αλλά στην ουσία επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς προκαλεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος μετά από βάθος χρόνου είναι πολύ δύσκολο να τον σπάσεις.