Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει καταρρεύσει

Τα 4 προειδοποιητικά σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει καταρρεύσει -Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό

Η προτεραιότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιβεβλημένη, ειδικά όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται κρύος και υγρός.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας κατά των λοιμώξεων. Όταν δεν είστε καλά, παράγει αντισώματα που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε ιούς, βακτήρια ή τοξίνες που σας αρρωσταίνουν.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα - και πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του και, με τη σειρά τους, το πώς αισθάνεστε.

Με αφορμή την αλλαγή του σκηνικού στον καιρό, που αναμένεται από σήμερα, εδώ είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό.

Αίσθημα μεγαλύτερης κόπωσης από το συνηθισμένο

«Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει μιας χαμηλού βαθμού λοίμωξη, αυτό συχνά εξαντλεί τα ενεργειακά σας αποθέματα», δήλωσε στη Daily Mail η διατροφολόγος Susie Perry.

«Έτσι, αν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το κανονικό ή αν αισθάνεστε συνεχώς κακοδιάθετοι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πιο απασχολημένο από ό,τι θα ήθελε».

Επιπλέον αν υποφέρετε συχνά από επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, κυστίτιδα, αυτοάνοσο νόσημα, τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να εργάζεται σκληρά και να έχει έλλειψη ψευδαργύρου και βιταμινών Α, C και D3, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτοι στις κοινές λοιμώξεις του χειμώνα.

Θέματα πέψης

Τα προβλήματα με την πέψη μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Δρ Peter Abel, ανώτερο λέκτορα βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα, και συγκεκριμένα στο έντερο.

Είπε: «Κανονικά καταπολεμούν τις τοξίνες που μπορεί να έχουν καταπολεμηθεί. Ρυθμίζουν επίσης τις θρεπτικές ουσίες που εισέρχονται, οπότε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και διάρροια».

Επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα και γρίπη

Διαπιστώνετε συχνά ότι αρρωσταίνετε συνεχώς με συμπτώματα τύπου κρυολογήματος και γρίπης;

Ο Δρ Abel δήλωσε: «Ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίζει συχνά κρυολογήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν παράγει αρκετά λεμφοκύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η κακή διατροφή».

Βιταμίνες όπως η Β12, το φολικό οξύ ή ο ψευδάργυρος στη διατροφή συμβάλλουν στην παραγωγή αυτών των κυττάρων. Εάν αυτές οι βιταμίνες λείπουν ή χρησιμοποιούνται υπερβολικά, μπορεί να κρυολογήσετε συχνότερα. Μπορεί επίσης να αυξηθεί ο χρόνος ανάρρωσης.

«Ο μέσος άνθρωπος παθαίνει συνήθως δύο έως τρία κρυολογήματα το χρόνο. Περισσότερα από τέσσερα σε έναν χρόνο είναι πιθανό σημάδι εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Shutterstock

Λοιμώξεις χαμηλού βαθμού

Οι λοιμώξεις είναι συχνά εμφανείς, με οξέα συμπτώματα που δεν μπορείτε να μην παρατηρήσετε. Οι χαμηλού βαθμού λοιμώξεις, ωστόσο, μπορεί να παραμένουν στο παρασκήνιο, προκαλώντας συμπτώματα που δεν είναι απαραίτητα σοβαρά, αλλά εξακολουθούν να δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι χαμηλού βαθμού λοιμώξεις δεν είναι πάντα προφανείς, αλλά η αιμορραγία των ούλων μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη στα ούλα σας, το πόδι του αθλητή είναι ένας μύκητας του δέρματος που το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει, και η αναστατωμένη κοιλιά μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλεται σε λοίμωξη του εντέρου ή του μικροβιώματος», δήλωσε η κ. Perry.

«Με την πάροδο του χρόνου, και αν δεν καταναλώνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αυτές οι χαμηλού βαθμού λοιμώξεις αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να στέλνει σημάδια, όπως ρίγη, χαμηλού βαθμού πυρετός, ρινική καταρροή και φλεγμονή».

Τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό;

Εάν υποψιάζεστε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο, επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας, ώστε να ελέγξει τυχόν υποκείμενα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν αρκετά απλά βήματα διατροφής και τρόπου ζωής που ενθαρρύνει η Wellness Coach του Λονδίνου Lauren Johnson Reynolds για την υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή ολικής άλεσης πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, υγιεινά λίπη και δημητριακά ολικής άλεσης. Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, D και ο ψευδάργυρος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η κ. Reynolds. «Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Ακόμη και 30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να έχουν αντίκτυπο».

Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν, επίσης, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του άγχους, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί να είναι ευεργετική.