Σχέση με νάρκισσο: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τις 3 φράσεις που θα σου πει και είναι red flags
Η σχέση με έναν νάρκισσο είναι πάρα πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα.
Ο νάρκισσος μονοπωλεί τις συζητήσεις, καυχιέται για τα κατορθώματά του, υποτιμά τους ανθρώπους που θεωρεί κατώτερους και έχει μια υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης και αλαζονείας. Δεν έχει ενσυναίσθηση, δηλαδή συναισθήματα κατανόησης προς τους άλλους και εκνευρίζεται όταν του κάνουν κριτική. Εστιάζει έντονα στον εαυτό του, επιζητά συνεχώς επιβεβαίωση και συχνά παλεύει με τη χαμηλή αυτοεκτίμησή του.
Ο σύντροφος που είναι νάρκισσος ακολουθεί πάντα ένα μοτίβο συμπεριφοράς που θα πρέπει να μην το αγνοήσεις. Πρώτα εξιδανικεύει τον σύντροφό του και μετά τον υποτιμά. Αυτός είναι άλλωστε ο πυρήνας του ναρκισσισμού. Στη φάση της εξιδανίκευσης θα κατακλύσει τον σύντροφό του με αγάπη, προσοχή και θαυμασμό, κάνοντάς τον να αισθάνεται ξεχωριστός και πολύτιμος. Πολύ γρήγορα όμως θα περάσει στη φάση της υποτίμησης, όπου θα γίνεται επικριτικός με τον σύντροφό του, θα τον χειραγωγεί, κακοποιώντας τον συναισθηματικά. Στο τελευταίο στάδιο θα τον απορρίψει ως ανεπαρκή για τη σχέση, δημιουργώντας του ενοχές ότι εκείνος ευθύνεται για τον χωρισμό.
Καθώς η σχέση αναπτύσσεται, ο ναρκισσιστής σύντροφος νιώθει και απαιτεί ότι όλα πρέπει να γυρίζουν γύρω από εκείνον. Κάτι που στην αρχή της σχέσης δεν ίσχυε. Στο ξεκίνημα της σχέσης εκπέμπει γοητεία και αυτοπεποίθηση, αλλά στην πορεία μετατρέπεται σε έναν σύντροφο κτητικό, που δεν φταίει για τίποτα, που δεν σέβεται τις ανάγκες του άλλου και που θα είναι προσβλητικός, ακόμη και σε δημόσιο χώρο.
Σχέση με νάρκισσο: Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν τις 3 φράσεις που θα σου πει και είναι red flags
Οι ναρκισσιστές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συναισθήματά τους παρά για τα συναισθήματα οποιουδήποτε άλλου. Οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν στην Daily Mail τρεις φράσεις που αποτελούν red flags και δείχνουν ότι είσαι σε μια χειριστική σχέση.
Η πρώτη φράση είναι «λυπάμαι που νιώθεις έτσι» και με αυτόν τον τρόπο σου πετάει το μπαλάκι και βγάζει τον εαυτό του από την δύσκολη κατάσταση. Προσποιείται ότι λυπάται, εκφράζοντας έτσι ένα συναίσθημα, αλλά ουσιαστικά σε κάνει να αισθάνεσαι ότι εσύ έχεις το πρόβλημα και όχι εκείνος.
Η δεύτερη φράση είναι ότι «έχεις θέματα διαχείρισης θυμού» γιατί πολύ απλά με την συμπεριφορά του σε έχει φέρει στο αμήν και αντί να κοιτάξει ότι εκείνος ευθύνεται για τις αντιδράσεις σου, ουσιαστικά σε κατηγορεί ότι έχεις κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Με αυτή τη φράση, λέει ουσιαστικά ότι τα συναισθήματα σου είναι δικό σου πρόβλημα και πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τη συμπεριφορά σου.
Η τρίτη φράση είναι «εσύ φταις για όλα» που είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να σε κάνει να νιώσεις ενοχές και ότι είσαι ανεπαρκής για αυτή τη σχέση. Οι νάρκισσοι έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να πλασάρονται ως θύματα ενώ είναι θύτες. Δεν φταίνε ποτέ εκείνοι και θέλουν να νιώσεις στο πετσί σου ότι εσύ φταις για όλα. Μην απορήσεις αν σου προτείνει να κλείσεις ραντεβού με ψυχολόγο.