Η Έμμα Γουάτσον με άλλες γυναίκες

Self-partnered: Το κίνημα του single positivity κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος

Πρόσφατα, η Έμμα Γουάτσον μίλησε στη Βρετανική Vogue για το πώς είναι να είσαι μια αδέσμευτη γυναίκα και να πλησιάζεις τα 30.

Η Αγγλίδα ηθοποιός ανέφερε στο περιοδικό ότι μια σειρά από υποσυνείδητα μηνύματα την έκαναν να νιώθει άγχος γιατί έφτανε στα 30 χωρίς να έχει αποκτήσει σύζυγο και παιδί. Ωστόσο, είναι πολύ χαρούμενη που είναι single και το ονομάζει self-partnered ή αλλιώς «σύντροφος του εαυτού της».

Αυτά τα λόγια έφεραν στην επιφάνεια ένα «κίνημα» για την single positivity, που απορρίπτει ότι η αληθινή αγάπη/σχέση είναι το μοναδικό μονοπάτι για την ευτυχία. Και άλλες διάσημες γυναίκες στέλνουν το single positive μήνυμά τους, όπως η Σελένα Γκόμεζ, η Αριάνα Γκράντε και η Lizzo.

Όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών, βγαίνουν μόνες τους «ραντεβού», αναφέρει ο Guardian. Έχουν χόμπι, ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες αλλά και με τις σχέσεις τους με φίλους και οικογένεια.

«Πολλοί θεωρούν ότι το να πας μόνη σου σινεμά ή για φαγητό είναι περίεργο αλλά είναι υπέροχο. Ντύνομαι και περνάω καλά την βραδιά μου. Δεν κρύβομαι στη γωνία ή απολογούμαι για το ότι είμαι μόνη μου. Περιοριζόμουν σε ανέκδοτα για αποτυχημένα ραντεβού αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να το περιορίζουμε στο να ψάχνεις για την αγάπη. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης με τον εαυτό σου», αναφέρει η Abi Jackson.

Οι single positive γυναίκες μπορεί να έχουν βαρεθεί τα ραντεβού που δεν βγάζουν πουθενά και προτιμούν να περνούν χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπούν πραγματικά. Είτε αυτό λέγεται θέατρο, είτε αγορά, είτε μια συνταγή, σε ενδυναμώνει όταν επενδύεις στο πάθος σου.

Η συγγραφέας Danielle Wrate αναφέρει: «Όταν βρεις έναν τρόπο να απολαύσεις την δική σου συντροφιά και να βγεις έξω μόνη, είναι απελευθερωτικό. Το στίγμα του να είσαι έξω μόνη σου φθίνει».

Η Έμμα Γουάτσον με άλλες γυναίκες

Ωστόσο, αυτό είναι το ίδιο σημαντικό και για τους άνδρες σύμφωνα με τον Rob Smith. Πολλές φορές είμαστε πιο ευτυχισμένοι μόνοι παρά από το να πιεζόμαστε να είμαστε με κάποιον γιατί «πρέπει, είσαι σε ηλικία, είναι κοινωνικά αποδεκτό» κτλ. Η αρνητικότητα των γύρω μας και η πίεση παίζει πολύ σημαντικό λόγο. Αυτό όμως δεν πρέπει να επηρεάζει την ευτυχία μας.

Μπορείς να ταξιδέψεις μόνη, να συμμετέχεις σε διάφορες δράσεις, να διαβάσεις, να πας βόλτα, να φας, να πιεις. Το να είσαι μόνος κάπου έξω δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεσαι αυτό το αρνητικό συναίσθημα της μη αγάπης. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μία σχέση, αναφέρει πολύ σωστά ο Guardian.

«Η χαρούμενη μοναξιά σημαίνει το να νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου». Αυτό κάνουν όσοι έχουν επιλέξει την «αυτοσυντροφικότητα». Δεν χρειάζεσαι παιδιά ή συντρόφους για να νιώσεις ολοκληρωμένος, αλλά πίστη στον εαυτό σου.

Ίσως με αυτό το single positive κίνημα, όλο και περισσότερες γυναίκες απενοχοποιήσουν τους εαυτούς τους που είναι αδέσμευτες.