Seagulling: Όταν δεν τον θες εσύ, αλλά δεν μπορεί να τον έχει και καμία άλλη
H πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας επηρεάζοντας όλους τους τομείς της.
Οσον αφορά τις σχέσεις, μια νέα τάση έχει παρατηρηθεί και δυστυχώς έχει έντονο το στοιχείο της τοξικότητας. Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του metro.co.uk το νέο dating trend ονομάζεται «seagulling» και αφορά τους ανθρώπους που ενώ δεν ενδιαφέρονται πλέον για την σχέση τους, δεν αφήνουν τον σύντροφό τους να προχωρήσει παρακάτω και να βρει νέο ταίρι.
Αυτό το έντονο στοιχείο της κτητικότητας δεν έχει καμία λογική όπως καταλαβαίνεις και προκαλεί μόνο αναστάτωση και ένα μεγάλο μπέρδεμα συναισθημάτων για το «θύμα» του seagulling. Ουσιαστικά δεν θέλεις να είσαι πλέον με κάποιον, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλεις να είναι και κανείς άλλος μαζί του. Εντελώς άκυρο και εγωιστικό!
Ο όρος του seagulling επινοήθηκε από την συντακτική ομάδα του metro.co.uk και η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει ότι υπάρχει μια σκηνή στην παιδική ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο», όπου γλάροι φωνάζουν «δικό μου, δικό μου, δικό μου» ζητώντας ψάρια, παρά το γεγονός ότι είχαν γεμάτα στόματα με φαγητό. Αυτή η άπληστη συμπεριφορά παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι άνθρωποι φοβούνται την μοναξιά περισσότερο από ποτέ και παρόλο που δεν ταιριάζουν με τον σύντροφό τους ή δεν θέλουν πλέον να είναι σε μια σχέση, δεν τον αφήνουν ελεύθερο και τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιον άλλον.
Η ανάγκη για συντροφιά που έχει δυναμιτίσει η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε κτητικές συμπεριφορές που δεν οδηγούν πουθενά. Πίσω από μια τέτοια τοξική συμπεριφορά κρύβεται το άγχος και ο φόβος της εγκατάλειψης με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι ο/η σύντροφός που έχεις σου ανήκει, παρόλο που δεν τον/την θέλεις πια!Είναι σαν να θέλεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο...
Σύμφωνα με την ειδικό σχέσεων Charisse Cooke αυτή η τοξική συμπεριφορά οφείλεται στην ανήσυχη δέσμευση (anxious attachment), κατά τη οποία το άτομο φοβάται την εγκατάλειψη και νιώθει ανασφάλεια μένοντας μόνος.