Ερευνήτρια δημιουργεί προσθετικές θηλές από ανθρώπινα μαλλιά για ασθενείς με καρκίνο μαστού
Η απόφοιτος του Central Saint Martins Arianna Pezzano ανέπτυξε έναν τρόπο να κατασκευάζει προσθετικά θηλών από κερατίνη που εξάγεται από τα μαλλιά που χάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, για να βοηθήσει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού να «ανακτήσουν την αίσθηση της ολότητας».
Το έργο BioProsthesis της Pezzano, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής της εργασίας MA Material Futures, δημιουργεί tailor made θηλές, οι οποίες αναπτύσσονται από τα ίδια τα κύτταρα της ασθενούς και βάφονται ώστε να ταιριάζουν με τον τόνο του δέρματός της.
Ουσιαστικά, συλλέγονται τα μαλλιά που χάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και χρησιμοποιείται μια χημική διαδικασία για την εξαγωγή της κερατίνης, μιας ινώδους πρωτεΐνης.
Στη συνέχεια, η Pezzano κάνει ένα εκμαγείο του στήθους της ασθενούς για να δημιουργήσει ένα καλούπι από αλουμίνιο. Το καλούπι τοποθετείται σε μια μηχανή ηλεκτροκίνησης με το διάλυμα κερατίνης, το οποίο περιστρέφεται για να σχηματίσει μια ελαφριά προσθετική θηλή.
Σύμφωνα με τον Pezzano, τα νήματα ηλεκτροσποράς χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιατρικές εφαρμογές, όπως η μηχανική των ιστών, λόγω της υψηλής αναλογίας επιφάνειας προς όγκο, της πορώδους επιφάνειάς τους και της δομικής ευθυγράμμισης.
Χρησιμοποιώντας κερατίνη που προέρχεται από τον ασθενή, η ίδια είχε ως στόχο να κατασκευάσει βιοσυμβατά προσθετικά που θα δίνουν στον ασθενή μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
Ερευνήτρια δημιουργεί προσθετικές θηλές από ανθρώπινα μαλλιά για ασθενείς με καρκίνο μαστού
«Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην ασθενή να ανακτήσει την αίσθηση της ολότητας, με την κερατίνη να χρησιμεύει ως υποκατάστατο για την απώλεια του στήθους της, επανενώνοντας συμβολικά την πρώτη απώλεια, αυτή των μαλλιών, με το σώμα, μέσα από την προσθετική θηλή, διευκολύνοντας τη διαδικασία αποδοχής και ψυχολογικής επούλωσης», δήλωσε ο Pezzano στο Dezeen.
«Η αξιοποίηση της βιοσυμβατότητας της κερατίνης μού επιτρέπει να “κλείσω τον κύκλο” -παίρνω από το σώμα την κερατίνη και την επιστρέφω με τη μορφή της προσθετικής θηλής, βοηθώντας έτσι τη διαδικασία της ψυχολογικής επούλωσης», πρόσθεσε.
Μάλιστα, παίρνοντας την κερατίνη από τον ίδιο τον άνθρωπο εξαλείφει επίσης την ανάγκη να προμηθεύονται οι πρωτεΐνες από ζώα ή άλλες βιολογικές πηγές. «Σε πολλές περιπτώσεις, η αναζήτηση για βιοεναλλακτικές λύσεις έχει οδηγήσει στην εκμετάλλευση άλλων ζωντανών ειδών, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον», εξήγησε η Pezzano.
«Η προμήθεια υλικών από το σώμα μας προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προσβασιμότητα -ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και αποτελεί έναν δυνητικά τεράστιο πόρο», πρόσθεσε.
Η ίδια ξεκίνησε να αναπτύσσει το πρότζεκτ της εστιάζοντας μόνο στη θηλή και όχι σε ολόκληρο το στήθος, καθώς διαπίστωσε ότι επί του παρόντος υπάρχει λιγότερη έρευνα στην αποκατάσταση της θηλής.
«Όπως προέκυψε από συνεντεύξεις με ασθενείς, η θηλή που λείπει έχει το μεγαλύτερο και πιο άμεσο αισθητικό αντίκτυπο και είναι συχνά αυτό που ενοχλεί περισσότερο την ασθενή», δήλωσε η Pezzano.
«Δεύτερον, η αναδόμηση του μαστού έχει διερευνηθεί σε μεγαλύτερο βάθος και υπάρχουν διαθέσιμες πολλαπλές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της σιλικόνης και της έγχυσης λίπους, ενώ η αναδόμηση της θηλής συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα».
Η Pezzano ελπίζει ότι η θηλή BioProsthesis, η οποία μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορους τόνους δέρματος, μπορεί να εξελιχθεί σε προσθετικό ολόκληρου στήθους με θηλή.
Η ίδια εξήγησε ότι η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα προσθετικό στήθος, το οποίο να μοιάζει στην όψη και στην αίσθηση όσο το δυνατόν πιο αληθινό.
«Η δημιουργία μερικού ή ολόκληρου μαστού θα μπορούσε να γίνει με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιώντας νήμα με βάση την κερατίνη, διαμορφωμένο σύμφωνα με μια βιομιμητική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη μορφολογία ενός πραγματικού μαστού όσον αφορά στην εσωτερική του δομή, για να αποκτήσει αυθεντική κινητικότητα και αίσθηση», εξήγησε η Pezzano.
Η προσθετική θηλή δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί με βάση τα ιατρικά πρότυπα και τους κανονισμούς, αλλά η Pezzano ελπίζει ότι το πρωτότυπο σχέδιο θα χρησιμοποιηθεί τελικά για χειρουργική.